Pepahat Masak Sos Cili | Selalu kalau rasa nak makan, akan ajak husband pergi bagan lalang sebab dekat area sana je ada pepahat ni. Hari tu balik kerja je husband cakap pekerja dia ada bagi pepahat 1 plastik. Tapi nieyl tak tengok pun, nieyl minta husband nieyl letak je dalam fidge, nanti bila nak masak nanti baru keluarkan. Isnin baru ni kan selangor cuti, jadi nieyl pun cuti. Kebetulan bila hari cuti nieyl akan masak. Ini kira first time nieyl masak pepahat sendiri tau, jadi pakai campak je la..janji sedap kan..
Bahan-Bahan
Serai 2 batang (ketuk)
Cili kisar (2 sudu)
Bawang kisah (putih + merah)
Halia (dihiris)
Sos tiram
Sos cili
Garam
Serai 2 batang (ketuk)
Cili kisar (2 sudu)
Bawang kisah (putih + merah)
Halia (dihiris)
Sos tiram
Sos cili
Garam
Gula
Air
Air
Cara Memasak
- Tumis bawang putih, bawang merah dan halia, dah naik bau masukkan cili kisar
- Cili dah pecah minyak, masukkan sos tiram, sos cili, gula
- Masukkan pepahat , garam, sedikit air
- Kacau-kacau sehingga masak, dan hidangkan
linda x pnh makan pepahat...rasa dia mcm mana ya?
ReplyDeleteSuka juga Pepahat, tapi jarang jumpa.
ReplyDeleteLamanya tak makan pepahat. Sedap diratah-ratah.
ReplyDeletemesti sedap sangat ni
ReplyDeletepernah makan tapi x pernah masak...dap ni
ReplyDeleteMacam sedap je..CUya tak pernah makan pepahat
ReplyDelete