30 April, 2018

Rest Day

by on April 30, 2018
Salam Isnin korang semua. Ada yang sambung cuti hari ya,selamat bercuti dan ada yang kerja macam nieyl,selamat bekerja ya...Seronok kan kalau cuti umum jatuh hari selasa atau hari khamis, sebab mesti kita akan ambil kesempatan sambung cuti panjang. Tahun ni nieyl tak boleh nak ambil cuti sebarangan sebabnya bulan 8 ni banyak nak guna cuti..so, kena hastag SABAR..kekeke



27 April, 2018

Tauhu begedil Kali kedua

by on April 27, 2018
InsyaÁllah bulan ramadhan bakal tiba tidak lama lagi, jadi dekat pejabat biasanya akan buat jamuan sebelum sambut ramadhan cawangan nieyl plan buat 4 Mei. Sebelum tu, bila buat puasa sunat isnin khamis mula tekak ni teringin nak makan macam-macam. Tapi tak apalah sesekali belanja tekak sebab seharian berjaya menahan lapar dan dahaga kan..

Tauhu begedil ni kali kedua nieyl repeat order dengan orang yang sama. 2 kotak yang dah siap masak dan satu lagi bekas yang frozen punya, untuk nieyl masak hari sabtu nanti makan bersama mak dan husband. Nieyl suka sangat Tauhu begedil yang kawan nieyl jual ni sebab sedap sambal hitam dia dan begedil dalam tauhu tu sedap dan tidak berminyak walaupun di goreng... 





Kalau nak order juga..
korang boleh terjah instagram dia
https://www.instagram.com/cik_platipus

Tinggalkan link entry blog di SINI

by on April 27, 2018
Salam jumaat semua..kebelakangan ni dah jarang-jarang nak update blog selalu bukan sebab kecewa ataupun terasa hati, cuma kekangan masa yang tidak dapat nak di kejar. Sekarang ini masa pantas berlalu sehinggakan kita tidak sedar dah beberapa hari berlalu. Masa tidak boleh berhenti,jadi kita kena kejar masa tu dan penuhi masa dengan sebaik-baiknya.

Hari -hai jari jemari ni asyik nak menekat keyboard je sebab dah biasa menaip bila sehari cuti menaip tu dia mula rasa malas nak menaip.. Sangat kagum dengan blogger-blogger yang jadikan ianya satu kerjaya sepenuh masa. Sebab itulah suka baca blog korang ni..



Korang,cuba korang share link entry blog korang dalam ruangan komen..Insya'Allah nanti nieyl akan melawat satu persatu blog korang dan tinggalkan komen...






25 April, 2018

Asyik Batuk Susah Nak Hilang

by on April 25, 2018
Kawan nieyl sekarang ini dah beberapa minggu batuk tak hilang-hilang kesian dia sampai mengganggu keselesaan rutin harian dia. Lagi sekarang ini musim tidak menentu kejap hujan kejap panas. 

Menurut Kementerian Kesihatan, antara punca yang menyebabkan batuk ialah:


  • Penyakit yang berkaitan dengan virus seperti selesema, influenza 
  • Jangkitan pada salur pernafasan (bronchitis, sinusitis) atau paru-paru (pneumonia, tuberculosis) 
  • Alahan Asma Merokok Penyakit paru-paru seperti chronic obstructive pulmonary disease (COPD) 
  • Terdedah kepada habuk, asap dan bahan kimia di tempat kerja 
  • Asid dari perut naik semula ke esofagus, yang dipanggil gastroesophageal reflux disease (GERD) 
  • Rembesan cecair ke dalam tekak (postnatal drip syndrome) 
  • Tekanan 
  • Ubat yang dipanggil ACE inhibitors (Penghalang Enzim Penukar Angiotensin) yang digunakan untuk mengawal tekanan darah tinggi.


Petua Hilangkan batuk
Teh adalah baik untuk sakit tekak dan batuk. kalau korang  tambahkan sedikit madu sebagai ganti kepada gula, ia membantu proses pemulihan. Tapi ada sesetengah orang tak suka teh, so korang  boleh ambil madu itu secara terus atau mencampurkannya dengan air panas sahaja.

Selain itu Korang kena minum air yang cukup setiap hari,air  memainkan peranan yang amat penting. Ia dapat membantu peredaran darah serta membuang toksin-toksin di dalam badan melalui air kencing tapi bukan air berperisa ya,air kosong.

Banyak lagi petua-petua yang korang boleh cuba selain yang dua petua yang biasa kita amalkan. Jaga kesihatan ya kawan-kawan.

24 April, 2018

Anak Yang Soleh Penyejuk Hati Ibu Ayah

by on April 24, 2018
Kebelakangan ni suka tengok gelagat abang adam, kalau datang rumah maklong itu tandanya dia nak ikut paklong dia pergi masjid. Siap paksa paklong dia pergi mandi cepat-cepat dan siap nak pergi masjid..Alhamdulillah..Adam suka pergi masjid, lagipun paklong berani bawa dia pergi masjid sebab dia akan duduk solat sekali sampai habis orang solat. 


Semoga anak-anak kita semua menjadi anak yang soleh dan solehah di dunia dan akhirat..InsyaÁllah Amin..

23 April, 2018

Bantal Pun Ada Tarikh Luput???jom baca

by on April 23, 2018
Kalau sebut tarikh luput biasanya kita akan check tarikh - tarikh yang sedia ada pada cetakkan kilang betul tak?Ok itu yang memang dah sedia ada tarikh luput tertentu, macam mana pula dengan barangan yang sememangnya tiada tarikh luput yang di nyatakan secara jelas.. Adakah kita boleh pakai selama-lamanya ataupun kita perlu tukar selepas beberapa tahun.. 

Ha..nieyl sendiri pun tak sangka sebenarnya banyak barang-barang yang rasanya perlu di buang dah tu selepas membaca tentang tarikh luput yang kita tidak pernah sangka. Meh..meh nieyl share, sama-sama kita ambil tahu untuk kesihatan kita sekeluarga.



Bantal ( 2-3 tahun) - selepas tempoh itu,bantal akan mula menjadi tempat pembiakan bakteria dan kuman. Yela bakteria atau kuman kita tidak boleh nampak dengan mata kasar, rasanya kalau nampak dengan mata kasar kita ni selang sebulan kita tukar ni kan. Nampaknya, nieyl pun kena humban dah bantal-bantal dekat rumah tu..dah melebihi tempoh tu..

Span Mandi (2 minggu sahaja)- Yang mana pakai span mandi tu, hari -hari kita sental badan kita mesti bakteria-bakteria tu melekat pada span kan, so..elok sangatlah kalau kita tukar selepas 2 minggu, kalau rasa macam membazir tu korang boleh rendam span tu dalam air panas yang betul-betul panas menggelegak supaya bakteria mati. Itu kalau korang rajin la, kalau nieyl beli yang murah-murah je span yang ada 3 in 1..so,boleh pakai buang bila cukup masa.

Tuala (1-3 tahun ) - Yang ini memang terlebih dah ni, naik lusuh pun ada..nieyl memang every week akan cuci segala tuala mandi dekat rumah tu, tapi maksimum penggunaan tuala ini adalah 3 tahun sahaja, kalau lebih boleh la buat kain buruk..

Sikat Rambut (setahun ) - Wow!sikat rambut pun ada tarikh luput ar, rupanya sikat boleh guna 1 tahun je selepas itu janganlah korang pergi buang pula, kalau elok lagi korang boleh basuh sikat tu dengan air panas seminggu sekali.

Berus Gigi (3 bulan sahaja) - Ini sila ambil perhatian yang serius ok. Berus gigi wajib tukar 3 bulan sekali sebab bakteria sangat banyak ya pada berus gigi yang selalu kita gunakan. 

Minyak wangi ( 3-4 tahun ) - Kalau yang ini bukan kata 3-4 tahun, sebulan pun dah sebotol..hahaha, tapi ini untuk mereka yang terlalu banyak perfume sampai tak habis-habis, Eau De Perfum (EDP) mengandungi essential oil yang hanya mampu bertahan selama 3 tahun di dalam bekas kedap udara, manakala Eau De Toilet (EDT) mampu bertahan selama 4 tahun.

Banyak lagi barang-barang yang perlu disingkirkan walaupun tiada tarikh luput, kalau korang rasa barang tu dah lama sangat,lepas tu yang boleh mendatangkan kemudaratan pada kesihatan kita sekeluarga,baik singkirkannya awal okay..Ni dah nak masuk bulan ramadhan, boleh dah kemas-kemas rumah untuk persiapan raya..hihihi..



Say Good Morning

by on April 23, 2018
Syukur Alhamdulillah walaupun kepenatan weekend lepas, hari ini diberi tenaga dan semangat nak pergi kerja yela hari isnin kan..hihihi..faham-faham aje ler.. Minggu ni nieyl masih lagi berusaha untuk melatih perut untuk berpuasa isnin khamis supaya bulan ramadhan akan datang ni tak perut tidak terkejut.. InsyaÁllah boleh buat puasa sunat sehingga 14 Syaaban.. Tak sabarnya nak terima kedatangan bulan Ramadhan ni..

Bila dah bangun sahur biasanya nieyl akan pergi kerja awal sebelum pukul7 pagi dah sampai parking. Tapi nieyl tak terus naik tunggu pukul7 baru masuk pejabat. Untuk sunting mood pagi ni nah nieyl share rutin pagi nieyl setiap pagi.. Good Morning korang!



19 April, 2018

SULIT - AMAN AZIZ (Selagi Jantungku Terus Bergetar... Jom Layan...)

by on April 19, 2018

dapatkah aku melukiskan cinta
menerangkan sejuta rasa
seperti nota dalam mimpi indah
dikau kekasih selamanya

selagi jantungku terus bergetar
selagi nyawaku masih bersama
akan ku terus mencintai kamu
walau jalannya ku lalu berliku

biar ditimbus gelisah derita
ku mahu bersama
(ku mahu bersama

seperti angin kau hembusan rasa
menerbangkan titipan hati
seperti madah dalam kamus cinta
ungkapan itu kupersonakan

(bersama)
selagi jantungku terus bergetar
selagi nyawaku masih bersama
akan ku terus mencintai kamu
walau jalannya ku lalu berliku

(selagi jantungku terus bergetar)
selagi jantung
(selagi nyawaku masih bersama)
selagi nyawa masih bersama

(akan ku terus mencintai kamu)
(walau jalannya ku lalu berliku)
walau jalannya

biar ditimbus gelisah derita
ku mahu bersama

18 April, 2018

wednesday-Random Photo

by on April 18, 2018
Bila dah jadi habit suka ambil gambar makanan, sampai tak sedar yang banyak gambar makanan yang tidak sempat nak share dalam IG..So, hari ini nieyl share di sini sahaja la sebagai random photo ya..

Bila hari-hari cuti duduk rumah, memang kerja orang perempuan la dari pagi sampai ke petang memasak sahaja. Cuma nieyl bukan rajin sangat nak masak 2 3x sehari, biasanya nieyl akan masak lauk tu cukup untuk 3x makan, sayur kena masak baru sebab nieyl masak sayur untuk sekali makan sahaja. 


Opis nieyl ni memang rajin sangat buat makan-makan ni,boleh dikatakan setiap bulan. Kalau ada yang nak bertukar keluar pun akan buat jamuan yang bestnya, dieorang ni rajin buat potluck.. ini mini dunkin donut.


Yang ini bubur isi ketam, kebetulan kawan nieyl balik sabah untuk ziarah mertua dia,so nieyl kirim isi ketam frozen. So,tak perlu nak kopek-kopek dah ketam tu..nak masak pun senang. Isi ketam ni sesuai buat sup,masak lemak ,bubur macam nieyl buat ni pun sedap juga..walaupun frozen rasa isi ketam tu masih lagi terasa manis tu...


Durian adalah fav nieyl, kalau korang letak 2 3 biji pun InsyaÁllah i boleh habis kan..hahaha.. jadi bila ternampak crepe durian tu, memang hati meronta-ronta minta..nasib baiklah ada jual yang pek mini so, nieyl share dengan officemate, dia satu nieyl satu..jadi laaa...buat hilang rasa teringin tu je..


Kakak nieyl kata area PJ tu ada kedai sup meletop, so nak rasa lah meletop ke idak rasanya. So far, okay lah rasa dia, tapi sup celup di medina lagi power la..hehehe...


Kalau majlis aqiqah selalu kambing dibakar ataupun di masak kari kan. Last week majlis aqiqah anak buah nieyl, ada kambing bakar jadinya memang fav nieyl kambing ni jadi korang jangan tanya la berapa pinggan pula nieyl bedal..hahaha...


Jarang beli breakfast dekat petronas, last week bos sebelah bilik nieyl ajak teman dia beli makanan untuk meeting dia dekat petronas,dia belanja nieyl roti. Sedap roti cheese dia sekali tengok harga..hmm..boleh tahan juga...boleh dapat roti 1 bungkus panjang tu weh..

Oklah nak sambung buat kerja..nanti kita sambung sembang ya..happy working!

17 April, 2018

Teruja nak mengundi

by on April 17, 2018
Tahun ini merupakan tahun kedua nieyl akan mengundi sebagai rakyat malaysia. Masih lagi teruja sama macam first time dulu mengundi. Yela mengundi ni bukannya ada setiap tahun jadi bila sesekali dapat keluar mengundi tu, seronok sebabnya kita sebagai rakyat malaysia berpeluang menentukan kerajaan kita. Walaupun hanya dengan satu undi tau..jadi, yang mana dah 21tahun tu jangan abaikan tanggungjawab kita okay..

Korang dah semak daftar pemilik?Tempat mengundi dan saluran berapa?Kalau belum sila buat semakan supaya memudahkan urusan nak undi nanti..



SPM Result Giveaway

by on April 17, 2018

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan keputusan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan pada 15 Mac 2018 lalu, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Result Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Domain DotCom X 1 pemenang
Hadiah Kedua: Kopi Pak Belalang X 2 pemenang
Hadiah Ketiga: Tudung X 1 pemenang
Hadiah Keempat: Novel Baharu X 3 pemenang
Hadiah Kelima: RM20 X 1 pemenang
Hadiah Keenam: RM10 X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: Topup RM10 X 4 pemenang
Hadiah Saguhati: Topup RM5 X 2 pemenang untuk peserta terawal dan terakhir!

Kesemuanya 15 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

2. Follow instagram berikut

3. Like Facebook berikut:

4. Follow Google Plus berikut:

5. Langgan saluran YouTube * Pokucu *

6. Buat entri bertajuk 'SPM Result Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

8. Cuba teka berapa unit/aggregat yang Abam Kie perolehi semasa menduduki SPM tahun 1990 lalu. Sebagai 'clue', Abam Kie dapat Pangkat 1 (6 - 24 unit). Jadi pandai2lah teka, ye? Pemenang akan dipilih berdasarkan tekaan yang tepat. Sekiranya lebih daripada seorang peserta membuat tekaan yang tepat, maka peserta terawal akan memenangi hadiah berkenaan diikuti oleh peserta seterusnya. Pemenang seterusnya akan dipilih berdasarkan tekaan yang hampir tepat

9. Terbitkan.

10. Tinggalkan pautan entri giveaway dan tekaan anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Jika nak join GA ini sila klik di SINI atau banner di atas. Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 22 April 2018. SEKIAN. TERIMA KASIH.


Jawapan : 20 unit

16 April, 2018

Happy Anniversary ke 6

by on April 16, 2018
Pejam celik pejam celik usia  perkahwinan nieyl bersama husband dah 6 tahun. Ya Allah Syukur Alhamdulillah..Masih dipenuhi dengan kasih sayang dan kebahagiaan walaupun masih menunggu si comel muncul dalam rahim satu hari nanti InsyaÁllah...

Dalam berumahtangga ni orang kata sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri kan. Setiap peringkat ada kelebihan dan kekurangan yang akan kita nampak antara satu sama lain. Apa yang penting terima kekurangan itu dan lengkapinya dengan kelebihan kita. 


Tahun ni kita sambut ala kadar je, buat dekat pondok sebelah rumah nieyl tu je. Kek coffee ni sangat sedap habis licin, kek coklat dah biasa kita makan kan. 


Suami dan isteri berjaya membesar bersama-sama..hihihi..Alhamdulillah sepanjang 6 tahun kahwin, ini lah husband yang banyak sabar dengan kerenah isteri dia. Kalau bergurau tu memang selalu dia yang menyakitkan hati kita ni. Seorang suami yang menerima setiap kekurangan isterinya, seorang suami yang tidak pernah mempertikaikan tentang zuriat tapi selalu memberi kata-kata semangat untuk tidak putus asa dan sabar... 


Konon-kononnya nak buat candle light dinner malam tu tapi tak sempat pun..sebab kata ajak semua adik beradik utk meraikan bersama-sama. Mak nieyl gorengkan mee goreng . 

Terima kasih banyak-banyak kepada mereka yang wish anniversary nieyl dekat facebook dan mendoakan serta aminkan doa nieyl...Tq sangat-sangat...♥






Akta Antiberita Tidak Benar dikuatkuasa

by on April 16, 2018
Akta Antiberita Tidak Benar dikuatkuasa mulai semalam dimana memperuntukan denda sebanyak RM500,000 dan penjara sehingga 6 tahun. Akta tersebut juga telah diperkenan oleh Yang Di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

sumber dari Metro Online

Apabila zaman teknologi semakin canggih,maka banyak jugalah berita-berita palsu dan fitnah disebarkan tanpa dikawal. Jadi, apabila adanya Akta ini diharapkan penyebaran berita-berita palsu dan juga fitnah berkurangan dan kalau boleh tiada lagi. Ianya bukan sahaja boleh menimbulkan salah faham malah boleh memecah belahkan kesefahaman dalam masyarat negara. 

Sebelum menyebarkan sesuatu itu tolong lah semak terlebih dahulu di website sebenarnya.my

12 April, 2018

Farewell Kawan Di Shellout Seafood Fanatics

by on April 12, 2018
Harapannya untuk pulang ke kampung halaman kian tercapai bila permohonan pertukaran berjaya walaupun kampung halaman di Sarawak , dia dapat sekitar sabah pun dah syukur Alhamdulillah..  Nieyl dengan dia tak lama pun kenal , setahun dua ni baru betul-betul kenal. Tapi kehilangan dia tetap di rasai hati ini.


Jumaat lepas hari terakhir dia di jabatan, so..kami bawa dia keluar pergi makan-makan sambil meluangkan masa bersama sebelum drama air mata petang nya..


Teruja semua bila makanan dah sampai, meriahnya...ini kali kedua nieyl makan dekat restoran shellout ni, kawan yang lain ada yang dah 5x datang..Saja pilih makanan shellout ni sambil makan boleh bersantai sembang kononnya tapi bila dah makan..semuanya senyap..hahaha..sebab dah kelaparan. 

Meh sini nieyl zoom sikit gambar-gambar makanan shellout yang dihidangkan untuk kiteorang bertujuh ni. tapi please jangan meleleh air liur okay..





Yang diraikan adalah yang pegang paper beg hitam tu, qiem already miss u la.. Setiap pertemuan pastinya akan ada perpisahan. Tiada yang kekal, mungkin hari ini dia, akan dtg mungkin kami-kami yang lain juga. Apa-apa pun persahabatan itu boleh terjalin walaupun berjauhan dari mata..

InsyaÁllah kalau ada rezeki nanti, kita plan pergi sabah untuk jumpa ko ya qiem...nanti bawa kami pergi jalan-jalan sana ok..

C1-G-6, Kompleks Perniagaan Ayer@8,
Jalan P8G1, Presint 8, 62100 Putrajaya

017-421 2649

KERUSI SOFA KONVENSIONAL DENGAN TEKNOLOGI REVOLUSI OSIM TERKINI

by on April 12, 2018

KATAKAN SELAMAT TINGGAL KEPADA KERUSI SOFA KONVENSIONAL DENGAN TEKNOLOGI REVOLUSI OSIM TERKINI

OSIM memperkenalkan Smart Sofa yang pertama di pasaran – uDiva 2 Smart Sofa dilengkapi dengan tiga manfaat; sofa, kerusi urut dan kerusi baring. 

KUALA LUMPUR: Sesebuah rumah tidak akan lengkap jika tidak mempunyai sofa. Sofa memberikan keselesaan kepada penggunanya dan membolehkan keluarga dan rakan-rakan untuk bersosial, berehat dan menonton televisyen selain aktiviti-aktiviti yang lain bersama-sama.
Oleh itu, sofa merupakan satu pelaburan yang amat penting, dan sebagai pembeli, mereka selalu hendak memastikan sofa yang dibeli oleh mereka dapat memberikan keselesaan dan berfungsi seperti yang diperlukan dengan nilai yang berbaloi.

Revolusi “Smart Sofa”

Praktis untuk mewujudkan inovasi adalah sesuatu yang telah diamalkan oleh OSIM selama ini. Dengan peningkatan keperluan reka bentuk pelbagai guna pengguna, OSIM telah mencipta OSIM uDiva 2 Smart Sofa untuk memenuhi permintaan peminat-peminatnya. 

Dengan pengabungan teknologi urut yang unik dan terkemuka, uDiva 2 Smart Sofa yang telah dilancarkan dapat membantu pengguna untuk berehat, memulihan tenaga dan juga meringankan tekanan yang disebabkan oleh jadual kerja yang sibuk setiap hari.

Smart Sofa OSIM uDiva 2 telah berjaya dicipta untuk memenuhi keperluan ini. Ia di-datangi di dalam pakej yang sesuai digunakan untuk setiap ruang di rumah. 

Smart Sofa yang serba boleh ini bukan sahaja menyenangkan keperluan secara estetika, akan tetapi ia juga juga boleh membantu menjimatkan ruang yang sedia wujud di dalam rumah. Apabila ia tidak digunakan, ia boleh disimpan untuk menawarkan lebih banyak ruang rumah untuk kegunaan-kegunaan lain, selain itu, ia boleh menjimatkan sehingga 34% ruang rumah.

Satu lagi kejayaan Smart Sofa uDiva 2 adalah backrest dan footrest yang boleh digunakan secara berasingan. Dengan gabungan patent “Hybrid Power-ball Massage Ball Technology” dan patented “Hyper-power Foot Massage Technology”, Smart Sofa ini boleh membawa kenikmatian gaya hidup yang maksimum kepada pengguna.

Dengan bezanya daripada sofa convensional yang lain, uDiva 2 Smart Sofa mempunyai 8 ciri-ciri serba-boleh yang sesuai untuk semua mood. uDiva 2 Smart Sofa akan memberikan pengguna 3 kali manfaat sofa seperti; Sofa, Kerusi Urut dan Kerusi Baring – semua di dalam satu pakej.

1. Sofa: uDiva 2 Smart Sofa boleh memberikan keselesaan seperti sofa biasa, dan ia membolehkan pengguna untuk meluangkan masa untuk diri sendiri (masa paribadi).


2. Sofa dengan “Ottoman”: Manjakan diri anda dengan uDiva 2 Smart Sofa sambil melibatkan diri di dalam rutin kecantikan kegemaran anda.

3.Urut Kaki: Menyediakan sesi refleksologi yang lengkap yang melibatkan lutut, pergelangan kaki yang akan meringankan kesakitan.

4.Urut Belakang: Untuk menghilangkan sakit urut belakang semasa anda membaca platform media social.

5.Urut Belakang dengan Ottoman: uDiva 2 Smart Sofa boleh membantu untuk melegakan dan mengurangkan kesakitan belakang serta memberikan postur yang baik.

6.Urut Penuh Badan: Dapatkan urutan otot untuk menyenangkan otot anda sementara menonton drama kegemaran anda.

7.Kerusi Baring: Satu kerusi baring yang membolehkan anda baring dengan selesa semasa membaca buku atau menggunakan facial mask.

8.Urutan Penuh Berbaring: Menyenangkan seluruh badan anda dengan program urut yang direka khas untuk menyenangkan anda dari kepala ke kaki.


Di samping itu, uDiva 2 Smart Sofa adalah dilengkapi dengan reka bentuk pengawal yang anggun dimana ia disertakan dengan pengawal lampu, direka dengan wayar tersembunyi untuk kemudahan pengguna walaupun di bawah cahaya yang rendah.

“OSIM uDiva 2 Smart Sofa adalah sofa yang unik,” kata Chia Sook Fun, Pengurus Besar. "

Smart sofa bukan sahaja adalah object untuk digunakan dengan fungsi mekanikal sahaja, manakala ia dicipta untuk tujuan yang lebih besar. OSIM uDiva 2 Smart Sofa adalah satu contoh yang baik kerana ia bukan sahaja Smart Sofa tetapi ia menawarkan reka bentuk yang terbaik, teknologi inovatif dan relaksasi yang diperlukan oleh semua pengguna.”


“Lagipun, berehat selepas satu hari selepas bekerja keras di dalam tempat kerja atau rumah, adalah kemahuan yang badan kami sangat diperlukan. Kami berharap uDiva 2 Smart Sofa OSIM dapat mengisi jurang ruang untuk kesemua Smart Sofa mahu pun sofa biasa yang dapat memenuhi kehendak pengguna pada masa kini.”

uDiva 2 Smart Sofa adalah edisi yang sempurna dimana ia boleh melengkapi ke semua ruang di rumah sama ada ruang tamu, bilik tidur atau tempat kerja, tidak berkira reka bentuk Modern, Scandinavian, Industrial, Contemporary, Retro atau Chic. Ia boleh didapati di dalam 4 warna yang berbeza. Pengguna boleh memilih warna OSIM uDiva 2 Smart Sofa yang sesuai menurut citarasa masing-masing.

Bersempena dengan Hari Ibu, sudah tibanya masanya bagi kami untuk menghadiahkan ibu kita sebuah Smart Sofa yang mampu melegakan keletihan mereka apabila mereka berehat. uDiva 2 Smart Sofa telah direka dengan ciri-ciri yang luar biasa. Ia adalah hadiah yang tetap tidak dapat dilupakan oleh ibu-ibu!

 uDiva 2 Smart Sofa Harga Runcit @ RM 8,988 • Harga pelancaran @ RM 7,388 dengan ansuran 24 bulan, untuk hanya RM 308 sebulan. • Sah sehingga 15 April 2018


10 April, 2018

Cara Cili Kisar Tahan Lama

by on April 10, 2018
Cili kisar antara bahan yang wajib ada dalam peti sejuk,cuma kita kisar sendiri ataupun beli yang dah siap.Zaman kecil-kecil dulu selalu kena tolong mak gunting cili kering ni berplastik-plastik. Mak nieyl suka kisar untuk stok seminggu dua. Bila dah kisar,kita akan simpan dalam peti ais tapi hanya bertahan sekejap je kalau korang perasan.

Seminggu kemudian dah berbau,kalau lebih lama mungkin akan naik kulat yang putih-putih..Korang perasan tak?kalau bau tu,dia bau masam-masam kalau masak pun rasa dia tak sedap.


Selepas nieyl search cara untuk bagi cili kisar kita tahan lama, nieyl terjumpa satu cara yang lebih mudah dan boleh tahan lama. Nieyl sendiri dah war-war dekat adik beradik nieyl cara ini. Dekat sini nieyl share juga untuk korang yang suka memasak.

Bahan dia mudah je iaitu CILI KERING,BAWANG PUTIH, AIR TAPIS

Sebelum ini nieyl sendiri pun tak guna bawa putih dan air tapis,guna air paip biasa je.  Selain itu selepas kita dah rebus cili kering tu, jangan basuh dengan air paip takut nanti cili kisar tidak tahan lama. Petuanya guna AIR TAPIS dan BAWANG PUTIH..

Bawang putih boleh bertindak sebagai anti kulat...InsyaÁllah cili kisar kita akan tahan lama...jom kita cuba sama-sama...


Lempeng RM1.50 Mana nak dapat?

by on April 10, 2018
Jarang turun pergi ke cafe untuk breakfast ataupun lunch sebab nieyl bawa bekal pergi kerja. Cuma bila kawan-kawan set date nak makan sama-sama je nieyl tak bawa bekal. Jumaat lepas nieyl join breakfast dekat cafe pejabat. Jarang dah makan berat, bila dah sampai cafe dah tercengang tak tahu nak makan apa. 

Kawan yang lain order lempeng, kononnya nak beli kuih je makan yang ringam-ringan sebabnya ada lunch farewell jadi nak makan ringan-ringan je sekali order juga lempeng tepung kuah sardin..hehehe..

Serius macam tak percaya pula harga lempeng tu rm1.50 je..sebab nieyl expect dalam rm2.50 ke rm3.00 waaahhh...masih ada lagi makanan harga yang murah cafe putrajaya ni..Alhamdulillah..kekeke..next time boleh makan lagi...


09 April, 2018

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed

by on April 09, 2018
Buat Side Income Dengan Marletplace Tok Syed | Setiap kali dapat gaji mesti akan buat kira-kira untuk pembahagian duit ke arah yang wajib seperti pembayaran kereta, bil-bil rumah dan beli keperluan rumah untuk sebulan. Kadang-kadang ada baki pun cukup - cukup sahaja untuk sampai cukup bulan. Baru-baru ini kawan blogger ada share dengan nieyl untuk join buat duit online dengan Marketplace Tok Syed. 

Mula-mula tu rasa was-was juga tapi selepas google, banyak info-info tentang Marketplace Tok Syed yang rakan-rakan bagi feedback yang positif. Marketplace Tok Syed ini ialah satu cara pemasaran online yang menggunakan semua media sosial kita untuk share produk dan review yang ada pada Marketplace Tok Syed. Jadi, sesiapa sahaja yang ada media sosial boleh cuba cara ini untuk menambahkan pendapatan sampingan.


Untuk menjana pendapatan bersama Marketplace Tok Syed ada beberapa cara iaitu :-
  1. Jual beli produk di Marketplace
  2. Menjadi pengedar produk Tok Syed
  3. Melaluii affiliate
  4. Buat jobs di Marketplace

Jual beli produk di marketplace

Kebiasaanya kalau kita nak jual produk kita perlu menjual di website sendiri ataupun mempamerkan barang yang kita nak jual tapi dengan Marketplace Tok Syed kita tidak perlu berbuat sedemikian, kita sendiri boleh jadikan Marketplace Tok Syed ini sebagai kita punya e-commerce dimana setiap produk akan di review oleh pihak admin.Jadi,kita tidak perlu nak risau macam mana nak pasarkan barangan tersebut.


Menjadi pengedar Prok Tok Syed

Ada yang bertanya macam mana nak jadi pengedar produk Tok Syed ini..meh nieyl share cara yang lebih mudah dan cepat. Korang cuma perlu hubungi pihak HQ Marketplace Tok Syed melalui WhatsApp yang di sediakan ini (http://wasap.my/60168262990/Salam+Saya+Berminat+Jadi+Pengedar+TSD). Dimana mereka akan membantu korang untuk menjadi pengedar yang sah dan beritahu bagaimana korang boleh menjana pendapatan dengan menjadi pengedar mereka.

Melalui Affiliate

Rata-rata syarikat pengeluaran produk menggunakan teknik pemasaran dan pengiklanan melalui program affiliate. Apabila kita menjadi orang tengah dalam mempromosikan produk orang lain melalui link affiliate yang telah kita daftarkan. Kita akan mendapat komisen secara tidak langsung apabila ada yang membeli produk melalui link affiliate kita. So,korang tidak perlu susah-susah untuk update setiap hari.

Bagi yang masih baru nak  berjinak-jinak dalam dengan perniagaan internet ini seperti nieyl ianya sangat sesuai sebab segalanya disediakan oleh  tuan punya produk. Jangan risau melalui sistem affiliate pihak bertanggungjawab boleh menjejak rekod jualan,rekod komisen setiap klik melalui id. 

Selain dari itu, di Marketplace juga kita boleh mendapatkan komisyen melalui kawan-kawan yang kita refer, lebih ramai yang refer user kita, makin banyaklah komisyen yang akan kita dapat. Mudah kan?

Tunggu apa lagi jom daftar SINI buat duit dengan mudah

Buat jobs di Marketplace

Dalam mencari side income kena ada usaha, siapa nak bagi duit free-free sahaja kan. So, nieyl suka buat jobs yang ada di Marketplace setakat ini. Sebabnya jobs yang ditawarkan bukanlah susah sangat cuma kena lebih kreatif, faham arahan dan rajin. Setiap jobs yang kita buat, ada bayaran yang ditawarkan jangan risau.

Jika korang blogger mungkin akan ada projek yang melibatkan review produk yang mungkin boleh korang boleh jadikan sumber pendapatan sampingan. Dengan menggunakan kebolehan menulis korang dalam blog dan media sosial.Best kan?

Ini antara job-job yang nieyl dah pernah buat di Marketplace.


Jom join nieyl menjana pendapatan kita bersama --> Buat Duit Dengan Tok Syed

Di matamu-Sufian Suhaimi

by on April 09, 2018

Apakah kau cuba untuk menentukan
Keikhlasan hatiku padamu
Betapa ku mencuba
Mendapatkan secebis kasihmu

Apakah kau tak mampu tuk menentukan
Di antara kaca dan permata
Betapa telahanmu
Memaksaku mengundurkan diri

Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu, didunia ini
Dan kau membuang diriku
Sesuka hatimu, dan memilih dia

Dan ku tersandar begini
Meratapi hati, yang t'lah dilukai
Aku sedar betapa hinanya
Ku dimatamu

Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu, didunia ini
Dan kau membuang diriku
Sesuka hatimu, dan memilih dia

Dan ku tersandar begini
Meratapi hati, yang t'lah dilukai
Aku sedar betapa hinanya
Ku dimatamu

06 April, 2018

Jenis Ubat Yang Kena Di bawa Semasa travel

by on April 06, 2018
Bila nak pergi travel perkara yang terlintas difikiran yang wajib di bawa adalah tiket penerbangan, passport, baju sejuk, makanan segera itu adalah yang biasanya kita akan senaraikan kalau nak pergi bercuti di luar negara terutamanya betul tak..



Ada sesetengah ibu bapa sahaja yang akan ingat satu benda yang wajib di bawa..agak-agak apa dia?Keperluan ubat-ubatan. Memang ada parent yang ambil berat tentang perkara ini dan ada juga yang ambil mudah.

Bila pergi travel terutamanya bila bawa keluarga bersama, tiada yang minta untuk batuk,deman dan sebagainya. Tapi bila ada persediaan lebih awal lagi..InsyaÁllah keadaan akan lebih terkawal dan dapat di atasi.

Antara ubat yang perlu dibawa bersama :-

  1. Ubat demam
  2. Ubat batuk
  3. Ubat mabuk naik kenderaan
  4. Ubat untuk kurangkan kembung perut
  5. Ubat keracunan makanan
  6. Probiotik - minuman berkultur
  7. Oral reydration salt -untuk cirit birit
  8. Termometer
  9. Cool fever
  10. Lozenges untuk sakit tekak
  11. Set "first aid kit"