14 April, 2020

Resepi Kari Ikan Sardin Bersama Kacang Panjang

Resepi Kari Ikan Sardin Bersama Kacang Panjang | Assalamualaikum.. Ada yang WFH ke hari ini?kalau ada, selamat bekerja. Nieyl seperti biasa menjalankan rutin sebagai suri rumah sepenuh masa. Boring? entahlah mula-mula tu memang lah ada rasa boring tu tapi bila dah berbulan-bulan ni jadi seronok. Dan kebetulan nieyl memang suka memasak, jadi setiap hari nieyl cuma masak makanan yang berlainan menu untuk suami dan mak ayah nieyl.

Hari ini nieyl nak share resepi kari sardin. Masak kari sardin untuk lunch dan kalau kuah dia tak habis tu, korang jangan buang tau, boleh buat cekodok tepung cicah dengan kuah kari tu..sodapppp


Ini hasilnya..




Bahan-bahan 
  • Sardin tin (asingkan sardin dan kuah) - di goreng dahulu
  • Bawang merah (hiris) 
  • Bawang putih (hiris)
  • Daun kari
  • Halba campur
  • Santan
  • Cili kisar
  • Kacang panjang
  • Asam keping @ air asam jawa
  • Garam
  • Air
P/s : bawang merah dan bawang putih tu kalau nak kisar pun boleh, dia akan memekatkan lagi kuah kari korang.

Cara-cara
  1. Tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari sehingga naik bau
  2. Masukkan cili kisar sedikit (ini pilihan, boleh juga letak cili api kisar) 
  3. Kemudian, masukkan santan dan sedikit air (ikut kepekatan kuah yg korang suka)
  4. Masukkan air asam atau asam keping, garam
  5. Last sekali boleh masukkan kacang dan juga sardin yang telah digoreng tu
  6. Kacau, dah biarkan mendidih dan tutup api..boleh hidangkan..



3 comments:

  1. Adik akak baru masak kari sardin sarn kentang...sedap betul makan..lawan plak ikan masin...

    ReplyDelete
  2. gambar ilang la.. tak muncul2 saya refresh pun..
    tatau if kat saya je jadi cenggitu..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)