Sayur kailan Yang Pahit Itu Adalah Khasiatnya | Sayur kailan biasanya kita akan makan bila di kedai Tom Yam betul tak?Jarang-jarang masak di rumah sebab anak-anak tak suka kerana sayur kailan ini rasanya sedikit pahit. Nieyl sendiri pun jujur kata memang tak pernah lagi masak kailan dekat rumah selalunya akan order bila makan nasi dekat kedai TomYam je.
Tahu tak sebenarnya sayur kailan yang kita kata pahit bila dimakan itu mempunyai khasiat yang baik untuk kesihatan badan kita. Antaranya kailan adalah sayuran yang mempunyai kadar nutrien yang tinggi kerana ia mengandungi banyak nutrien seperti beta karoten, vitamin k, vitamin c , lutein dan kalsium yang tinggi. Oleh yang demikian, kailan dapat berfungsi sebagai antioksidan semula jadi dan anti inflamasi untuk tubuh badan kita.
Kebaikan sayur kailan pada tubuh badan kita
- Kurangkan risiko kanser
- Kurangkan kolestrol
- Sangat baik untuk wanita yang hamil
- Membantu menjaga kesihatan kulit
- Membantu mengurangkan berat badan
- Membantu menjaga otak
- Membantu mengurangkan risiko diabetes
- Membantu merawat tulang dan gigi
- Membantu mengelak sembelit
- Elakkan Anemia
- Membantu mengelakkan pembekuan darah
- Membantu menjaga kesihatan mata
saya suka rebus kailan ni cicah sambal belacan
ReplyDeletesuka kailan ni, sbb rasa dia lain dari lain
ReplyDeletekailan sedap, lebih2 lagi bila masak dengan ikan masin..yums!
ReplyDeleteSuka masak sayur kailan ni, rangup jew!
ReplyDeletekena makan byk lagi kailan lepas ni. kailan sedapp
ReplyDelete