Resepi Ikan Bilis Petai Berlada | Ada yang tengah berfikir-fikir ke balik rumah nanti nak masak apa untuk keluarga makan malam. Hari ini nak share resepi ikan bilis petai yang mudah-mudah sahaja, tapi kalau tak suka makan petai tu, korang boleh gantikan dengan ubi kentang ke terung ke.
Bahan-bahan
- Bawang merah
- Bawang putih
- Cili Api
- Ikan Bilis
- Petai
- Air asam jawa
- Gula
- Garam
Cara-caranya
- Terlebih dahulu gorengkan dahulu ikan bilis dan ketepikan
- Guna minyak goreng ikan bilis tadi, tumis bawang merah, bawang putih dan cili api sehingga masak
- Masukkan petai , air asam jawa, gula dan garam
- Kacau sebati dan tutup api dan biarkan sambal sejuk dahulu
- Kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng ke dalam sambal dan gaul sebati.
** kenapa kena sejukkan sambal tadi, sebab nieyl suka makan sambal ikan bilis yang rangup. Kalau korang masukkan masa sambal masih panas, ikan bilis jadi liat, tak syok makan..hehehe
menu ni mengundang betol! haha
ReplyDeleteni kalo mkn nasi mmg bertambah..
whoa..ni kena ngan nasi panas2... tambah kicap, memang layan ni.
ReplyDeleteowh camtu ghupenya nak dapat ikan bilis yang ranggup dalam sambal ikan bilis :)
ReplyDeleteKalau saya, memang cukuplah ini saja lauk makan dengan nasi. Sedap yakmat!
ReplyDeletesedapnya niely :)
ReplyDeleteanything related to petaiii, sedap
ReplyDeleteEh.. sedapnya anak akak suka ni... lagi sedap kalau dpt biji petai yg besar-besar.. fuh rasa nikmat makan.. hehehe
ReplyDeleteini sgt sedap ok
ReplyDeletePerghhh menu simple dia memang penambah selera betula la
ReplyDelete