09 September, 2020

Resepi Ikan Siakap Masak Ala Thai

Resepi Ikan Siakap Masak Ala Thai | Hai-hai korang.. Assalamaulaikum..Apa khabar ? moga kalian yang membaca entry ni semuanya sihat selalu ok. Rasa lama tak update entry masakan. Disebabkan nieyl sekarang ni masih belum terima apa-apa berita dari pejabat untuk kembali bekerja seperti biasa. Jadi banyaklah masa untuk ke dapur dan buat beberapa aktiviti yang bermanfaat.

Untuk mereka yang baru sahaja terjumpa blog ini, masakan adalah salah satu content blog ni tetapi bukanlah masak masakan yang hebat-hebat. Nieyl suka share resepi yang simple-simple sahaja yang mana bahan-bahan dia memang sedia ada didalam rumah kita. Cuma diingatkan cara masakan kita dengan orang lain mungkin berbeza. So, resepi nieyl ni sesuai untuk mereka yang baru nak belajar memasak ataupun first time nak masak masakan pilihan korang.


Untuk kali ini nieyl nak share resepi ikan siakap masak ala thai gituu.. Sebenarnya masak ala thai ini lebih kurang sama sahaja dengan masakan 3 rasa cumanya kali ini nieyl gunakan sos ikan. Kalau korang nak tahu, sos ikan ini memberi satu rasa yang biasa kita makan di kedai seafood. Dan kalau ikutkan sos cili pun kita guna sos cili thau tetapi dekat rumah hanya ada sos cili sahaja, tak ada masalah, boleh juga di gunakan okay. Kita yang buat dia, jadi kita tak perlu nak membazir duit beli barang yang kita jarang-jarang guna. Ok let's do it


Bahan-Bahan
  • Ikan siakap
  • Halia (**)
  • Bawang Merah  (**)
  • Cili Api  (**)
  • Cili besar  (**)
  • Bawang putih  (**)
  • Sos tomato
  • Sos Cili Thai
  • Sos ikan
  • Air
  • Gula
(**)- dihiris

Cara-caranya
  1. Ikan siakap dilumur dengan kunyit dan tepung jagung dan goreng
  2. Tumiskan bahan dihiris sehingga naik bau
  3. Masukkan sos tomato, sos cili thai dan sos ikan
  4. Masukkan gula dan sedikit air untuk berkuah
  5. Kacau sehingga sedikit pekat dan kemudian tutup api dan boleh tuangkan kuah ke atas ikan siakap yang dah digoreng
  6. Korang juga boleh tambah daun ketumbah untuk lebih bau dan rasa Thai tu okay.

Selamat Mencuba!



3 comments:

  1. my mom always masak this dekat rumah, dia belajar dari kedai tomyam depan rumah heeheh

    ReplyDelete
  2. setuju..cara A & B goreng telur pun berbeza. Ada yang pecahkan telur terus dalam kuali...ada yang pecahkan dulu dalam mangkuk.

    thanks for the recipe

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)