16 March, 2018

Tips Ayam Tahan Lama

Sejak berjinak mengamalkan makanan yang lebih sihat, ayam merupakan memu wajib setiap minggu tetapi bahagian dada sahaja. Selalunya bila dah beli ayam di pasar, balik terus nieyl akan bersihkan dan simpan dalam perti ais beku. Jarang simpan ayam dalam peti beku tanpa bersihkan.


Ayam yang segar biasa kita tak simpan dalam dalam peti beku, sebab kalau lama sangat ayam tu akan jadi kurang sedap bila nak masak. So, nieyl paling lama pun 5 hari ayam dan akan masak habiskan sebelum beli ayam yang baru.


Tahu tak korang, ayam segar ini kalau kena cara penyimpanan dia, boleh tahan lama sedikit tetapi bukan la sampai sebulan simpan nya..meh nieyl share tips yang nieyl sendiri buat dekat rumah.
  1. Kalau beli ayam dekat pasar, balik sahaja rumah terus bersihkan dan cuci ayam dan simpan terus dalam peti beku jangan sesekali biarkan ayam terlalu lama di luar ataupun di suhu bilik.
  2. Andai kata kalau tak sempat sangat nak bersihkan atau cuci ayam tadi, boleh simpan terus dalam peti beku tetapi pastikan tidak lebih dari 2 hari
  3. Manakala ayam yang kita dah masak, katalah ada lebih sayang kita nak buang,kita boleh simpan dalam peti beku tetapi tidak boleh lebih dari dua hari, kalau lebih tu korang buang jela..
  4. Macam nieyl,jenis yang makan ayam grill setiap hari..so,lepas cuci ayam nieyl terus masukkan dalam bekas, letak bahan perap seperti bawang putih, black paper dan terus simpan dalam peti beku.

Ingat tau korang, jangan simpan ayam lama-lama nanti tak berapa sedap hilang rasa segar daging ayam tu..Semoga tips ni boleh membantu korang ♥




2 comments:

  1. nenek sha baru bising ayam taktahan lama haha, boleh balik bgtau dia japgi

    ReplyDelete
  2. Selalunya kat rumah, stok ayam ni 2,3 hari mesti habis

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)