31 May, 2018

Ikan Masak Taucu

Hari-hari fikir nak masak apa waktu berbuka nanti, korang yang fikir tu samalah macam nieyl fikir setiap hari. Seboleh-bolehnya tak nak masak lauk berulang dalam minggu yang sama. Bulan puasa ni lah baru sibuk nak masak masakan yang tak pernah masak. Kononnya nak ubah selera makan asyik yang sama aje kan..

Kali ini nieyl try resepi ikan masak taucu. Jujur cakap nieyl pernah cuba masak masakan ini 6 tahun yang lepas, masa mula-mula kahwin dulu tapi sayang masin ya amat. Ha-ha-ha..lawak bila fikir sebab masa tu tak berapa mahir sangat nak masak ni.

So, ini kali kedua la kiranya nieyl masak masakan taucu ni..Baru lah nieyl taucu sebenarnya tak perlu letak banyak taucu tu rupanya sebab dia dah masin dan tak perlu letak garam bagai. Kalau letak memang nak kena darah tinggi lah makan nanti..

Meh nak share resepi tapi ini resepi biasa-biasa je tau..Bukan nak riak kata kita ni pandai masak ke apa..share untuk yang baru-baru nak belajar masak taucu ni..

Bahan-Bahan
  • Ikan digoreng
  • halia,bawang besar,bawang putih (dihiris halus)
  • Cili api dibelah (ikut nak letak banyak mana)lagi banyak, lagi pedas la
  • Taucu 2- 3 sudu besar
  • Bawang besar potong 4 (tak letak pun tak apa)
  • Gula sedikit
  • Secukup rasa (kalau ada,kalau tak ada pun tak apa)
  • Air secukupnya
Cara-cara
  • Tumis bahan-bahan yang dihiris
  • Kemudian masukkan Taucu,kacau
  • Masukkan air secukupnya, kemudian cili api
  • Dah menggelegak kuah tu boleh masukkan ikan
  • Masukkan gula dan secukup rasa
  • Last sekali masukkan bawang merah yang di potong 4 td
  • Kacau dan dah siapppp...


Korang boleh tengok video di bawah nie, nieyl ada tunjukkan step-step nya,semoga dapat membantu korang yang first time masak taucu nie.. Selamat Mencuba..



2 comments:

  1. When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a
    comment is added I get three e-mails with the same comment.
    Is there any way you can remove people from that service? Many thanks!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)