Khasiat Madu tidak dinafikan terlalu banyak mengandungi khasiat dan protein yang sangat baik untuk kesihatan. Dengan rasanya yang sedap , madu sering kali dicampurkan dengan minuman lain sebagai penambah rasa dan khasiat.
Untuk mengetahuan korang, ada beberapa makanan yang tidak boleh dicampurkan dengan madu kerana boleh menghilangkan khasiatnya serta memudaratkan. Sila ambil tahu, madu adalah pemanis semulajadi yang mengandungi khasiat ubat semulajadi.
Ini antara makanan yang tidak boleh dicampurkan dengan madu.
1. Madu dengan (minyak sapi) - Madu dan minyak sapi tidak dianggap sebagai kombinasi yang ideal. jika kedua komponen ini dicampurkan ia akan membawa padah.
1. Madu dengan (minyak sapi) - Madu dan minyak sapi tidak dianggap sebagai kombinasi yang ideal. jika kedua komponen ini dicampurkan ia akan membawa padah.
2. Madu dengan lobak - mencampurkan lobak dan madu boleh membentuk zat beracun di dalam tubuh. Jika kita menambahkan madu pada salad, pastikan salad anda tidak mempunyai lobak.
3. Madu dengan daging- Mencampurkan madu dengan produk daging sangat dilarang kerana dapat menyebabkan beberapa masalah kesihatan ketika dimakan sekali dalam satu hidangan.
4. Menambahkan madu ke dalam air mendidih - Menambahkan madu ke dalam air panas dapat menyebabkan kenaikan dari hydroxymethyl furfuraldehyde (HMF) yang dapat meningkatkan toksik pada tubuh manusia.
nice info. sha tak minat sangat madu taktau kenapa huhu
ReplyDeleteOwh.. dengan daging tak boleh eh.. Tapi Sha tengok, ramai je yang buat perapan daging menggunakan madu..
ReplyDeleteOh ok.. tq share info ni.. klu tak mmg tak tahu..
ReplyDeleteSuka madu...anak2 pn galakkn mkn mdu
ReplyDeletetq info ya... blog saya https://cararesepi.blogspot.my/
ReplyDeleteThanks for sharing!! ^^ madu sedap,tapi tak tau pulak ada pantang larangnya hehe *thank u sebab bagi tau :D
ReplyDeleteAlamak takutnya..saya suka campurkan madu dalam makanan. Nak kena stop lepasni..
ReplyDeletebaru tau ni....thnk you!
ReplyDelete