Hilangkan karat Alatan Besi Krom

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Hilangkan karat Alatan Besi Krom | Last week ada share kan pasal masalah kipas dekat rumah tu yang kerap sangat berabuk so,dah jumpa petuanya. Dah pun try dekat kipas tu,result tak tahu lagi..hopefully ianya berjaya sebab ramai kata berjaya. 

Dan satu lagi masalah dekat rumah yang kerap kali terjadi kepada mereka² yang ada suami yang rajin bertukang,rajin repair iti repair ini..for sure akan ada alat-alat yang besi macam nie kan..Ok ini kes en.husband yang banyak sangat menyimpan barang² macam tu.. So,bila nak kemas ternampak la benda² yang berkarat macam nie,kalau orang perempuan memang kalau kemas di lemporkan aje hahaha..tapi sebenarnya sayang sebab nampak elok lagi boleh guna cuma dia berkarat tu yang nampak dia sangat buruk..


Sebenarnya kita tak perlu pun nak melempor barang² yang berkarat berasaskan besi krom nie, ada beberapa tips yang nieyl jumpa tadi masa godek² tadi..meh nak share..

Alat yang diperlukan :
  • cuka
  • baldi
  • berus gigi
  • tisu 
  • serbuk penaik
  • air 
  • penyering rambut
  • minyak kelapa
  • spange

Cara-caranya :


  1. Rendam barangan berkarat dalam cuka selama 3 jam, kemudian gosok dengan berus gigi. 
  2. Rendam barangan dibersihkan dalam campuran satu bahagian baking soda, dua bahagian air selama lima minit. 
  3. Bilas dalam air. Kering segera dengan tuala kertas. Gunakan pengering rambut untuk mana-mana ruang yang ketat. 
  4. Pilihan: sapu dengan minyak kelapa untuk mengelakkan berkarat lagi. 


Kalau korang nak tengok cara² nak buat lebih detail,korang boleh tengok dekat SINI


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

2 comments:

  1. Kalau karat dekat baju agaknya boleh guna petua ni tak Nieyl

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...