السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Cara Elak Epal Lebam | Salah satu buah yang paling disukai ramai ialah buah epal, ha..ada sesiapa yang tak suka makan buah epal ke? Tak kiralah nak makan bagi tetamu atau makan sendiri ke nieyl mesti akan buang kulit dan potong,tak suka makan sebiji macam tu (gigit) . Penggemar epal macam nieyl mesti stress kan,kalau dah potong² simpan dalam peti sejuk, bila keluar kan mesti akan lebam atau berubah warna kan... padahal beli epal fresh....
So,ada beberapa tips yang boleh nieyl dan korang apply kan untuk dapatkan epal yang fresh tanpa risau lebam-lebam tu..
- Air Garam - Air dan garam (bancuh ) dan rendamkan epal yang telah di potong ke dalam air garam yang kita dah bancuh tadi tu... :)
- Madu - Sama juga cara dia ngan air garam, madu +air dalam bekas,lepas tu rendamkan epal tu dalam air madu tu..;)
Ooo... rendam madu pun boleh ye Nieyl - kakak baru tahu
ReplyDeleteYg garam tu selalu kakak dah buat.
singgah pagi
ReplyDeletenice tip nieyl...akak mmg suke epal...wajib beli tiap2 minggu...pi keje bawak le sebijik2...kalo malas nak pi lunch kunyah je epal tu....
ReplyDeletemacam sng ni..nak try la..member guna pisau ceramic, lambat lebam gak.
ReplyDeleteJom join GA saya :)
http://thesecretsofleonerz.blogspot.my/2016/08/august-anniversary-giveaway.html
Selalu buat yang guna garam tu je. Madu tak pernah lagi.
ReplyDeleteNice info.
ReplyDeleteMakan epal ni bagus, banyak khasiatnya.
Ooo...baru tau..! Thanks for sharing this. :)
ReplyDelete