First Time try Lemang Periuk Kera

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

First Time try Lemang Periuk Kera | Raya tahun nie ramai yang buat entry lemang periuk kera nie kan, so..nieyl pun tak ketinggalan sebab pertama kali merasainya..Itu pun pergi open house rumah kakak kat opis.Rasa di lemak² sedap...

Menurut seorang pengusahanya, Noor Shafry Abd. Malik, 45, atau dikenali sebagai Tan Shafry, membuat lemang ini adalah lebih rumit dan memerlukan kesabaran tinggi. 

“Periuk kera perlu dipilih yang segar sebelum dipetik dan dipotong pada beberapa bahagian secara berhati-hati agar permukaan kulitnya tidak terkoyak sehingga boleh menyebabkan santan dan pulut yang dimasukkan di dalamnya boleh terkeluar ketika dimasak nanti. “Selepas dibersihkan dengan teliti, beras pulut yang telah direndam selama sejam berserta santannya dimasukkan ke dalam periuk kera dan dikukus selama 25 minit. “Sebelum mengukus, air perlu dimasak terlebih dahulu bagi mempercepatkan proses memasak. Kulit periuk kera akan menipis apabila pulut sudah masak. Malah ia akan mengeluarkan aroma tersendiri,” katanya kepada Bernama.


Unik kan..
Siapa dah try?

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

10 comments:

  1. Kakak teringin nak merasa sebab sampai dah tua ni pun kakak tak pernah jumpa live lagi tau Nieyl
    Kat Johor ni macam tak ada org buat atau jual.
    Kalau ada jual kakak nak beli:)

    ReplyDelete
  2. mana boleh dapat ni ? rasanya penah jugak baca somewhere pasal ni tapi rasa x penah gi..

    ReplyDelete
  3. Jumpa pun tak pernah dikkkk..dah canne nak rasa?

    ReplyDelete
  4. kak pun xpernah rasa lagi lemang periuk kera ni..nesti istimmewa rasa n aromanya.

    ReplyDelete
  5. tak pernah lagi jumpa lemang ni. selalunya nampak dekat socmed je. Nak jugak try macam mana rasa dia. anyway, salam perkenalan ye :)

    ReplyDelete
  6. Tahun ni mmg trendinglah lemang periuk kera ni. Sana sini dlm blog mesti ada.
    Walaupun sebenarnya pulut tu sama aje rasa dia tapi aroma dari periuk kera tu yg buat berbeza kan Nieyl....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. trending.
      tapi aida x jumpa la nieyl.
      kalu jumpa confirm da update kat blog :)

      Delete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...