09 May, 2016

Sungai Golok Bertukar Menjadi Pasar Ria

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Sungai Golok Bertukar Menjadi Pasar Ria |  Sebelum ni kalau sebut je sungai golok nie teringat cikgu sejarah cakap " pemisah antara Malaysia dengan Thailand". So,ingat sampai skrg.. Sejarah A tau STPM..haha..

Dah² merepek dah, baru² nie kan cuaca panas melampau melanda negara kita..Jadi,antara yang terjejas adalah sungai golok nie, dalam sejarah paras air sungai golok kering sehingga kan sebelum nie kalau tak silap nieyl kalau nak menyeberang kena naik bos bertambang kan, akibat kemarau nie dah orang boleh melintas jalan kaki je..

Lepas tu, kawasan tu dah jadi macam pasar ria..



Sambil² membeli belah boleh bersantai tepi sungai tu..pengalaman baru nie..


Kredit foto - abae.photography
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

6 comments:

  1. Ya Allah, sampai kering sungai disebabkan fenomena el nino. Huhu. Memang pengalaman baru boleh berpesta di sungai. Cuma tak dapat bayang kalau semua sungai jadi cetek begini..

    ReplyDelete
  2. bile tgk macam best je...kat temerloh pun ade jugak doeorg lepak table kat tgh2 sungai..

    ReplyDelete
  3. wahhhhhhhhhhh siap jadi tapak pasar hah...mcm kat sg temerloh la ni nieyl....jadi tempat org kutip etok2 sebab dah cetek..beza gambar mase kes banjir besar kat pahang dulu tu dgn skrang...kuasa Allah kan....

    ReplyDelete
  4. Tulah....dpt jugak gambar tu. Tak sangka ye Nieyl boleh teruk cenggitu sekali. Mmg panas sangat kat sana agaknya tu...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)