24 January, 2018

Cara Hilangkan Bau bawang dan cili dalam pengisar


Cara Hilangkan Bau bawang dan cili dalam pengisar | Kalau namanya wanita, sebilangan besarnya mesti seorang suri rumah ataupun wanita bekerjaya yang sentiasa akan berada di dapur.  Pekakas yang wajib ada di dapur adalah blender, kalau orang dulu-dulu dieorang banyak pakai batu lesung tu kan. So,zaman sakarang ni kalau boleh semuanya kita nak guna pengisar atau blender supaya jimat masa dan tenaga kita.


Kalau korang pesan, bila kita blender cili terutamanya lah , mesti akan ada kesan merah cili dan bau cili yang sangat kuat kan? Kemudian, kita akn cuci ala kadar dan masukkan pula bawang merah, bawang putih dan cili api. Selepas kita dah blend semuanya, time kita basuh tu mesti kuat bau bahan-bahan yang kita kisah tu kan, so..rasanya tak sesuai dah nak blend buah-buahan dalam blender tu kan.

Ada petua atau tips yang mungkin kita boleh kongsi bersama, sebab nieyl sendiri pun mengalami masalah yang sama lagilah bila kita beli blender atau pengisar yang baru aduhai sayang nya la kan sehari pakai dah nampak buruk.

  • 1 biji limau nipis
  • 3 sudu beras
  • air secukupnya
Potong limau nipis tu kecil-kecil, masukkan dalam pengisar bersama beras dan air kemudian blend kan selama 10-20 minit. ha,jom kita try sama-sama.. 

8 comments:

  1. Thanks for sharing!! ^^ Akan di'try nanti... :)

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum Niely, petua yang menarik. Nanti Fiza nak try. Thanks ye atas perkongsian petua ini.

    Have a nice day dear.

    ReplyDelete
  3. Wow.. nice tips.. Boleh cuba ini..
    Sha sampai beli dua blender untuk asingkan kegunaan.. Dengan tips nieyl nie, mudahlah lepas nie..

    ReplyDelete
  4. wahh menarik ni..nnt blh laa try klu blender bewu bewang..ekekeke

    ReplyDelete
  5. nice tips kalau bau kat tangan macam mana pulak?

    ReplyDelete
  6. bagus nih ni..tq nieyl berkongsi petua

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)