22 January, 2014

Ayam Panggang Madu

Salam..
selamat pagi rabu..
Mata agak mengantuk pagi nie..
sebab pagi tadi pukul 1 lebih terbangun dari tidur yg lena..
sebab sakit perut sgt2..aduhai..

Oklah nieyl nak share..
semalam nieyl belajar masak ayam panggang madu..
ala..xde la terer sgt pun..tapi ok la...hihi~

Bawang Putih dalam 5-7 biji (tumbuk / blend )
Halia dalam 2-3 Inci (tumbuk / (blend)
Serbuk lada hitam ( 1 sudu kecil )
Madu ( 4 sudu besar)
Sos Tiram ( 3 sudu besar)
Kicap Manis ( 2 - 3 sudu besar)
Ayam 3 ketul..
Senang aje gaulkan semua bahan2 dgn ayam..
lepas tu kena perap lebih kurang 2 jam..
Lepas tu korang boleh panggang..
klu gune oven dalam 30-40 mint, suhu dlm 200 darjah
mcm nieyl nie pakai pemanggang ajaib aje..
bile dah masak..boleh la hidangkan dengan sos black paper..
ha..rasa sos die peh! mcm sos kenny rogers..haha~
nant nieyl ajar plak wat sos die yea.. :)

seindahcerita: mood tengah rajin memasak :)

4 comments:

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)