Resepi Ayam Bakar Diet Atkins by nieyl

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Ayam bakar by nieyl | Sejak berdiet Atkins (DI) nie, sememangnya banyak makan makanan yang tidak berminyak, kalau nak beli makanan DI tu faham² lah harga dia kan. Jadi, memang kena belajar masak sendiri di rumah untuk langkah penjimatan. 

Alhamdulillah, setakat last week timbang ada penurunan 4kg dlm masa 2 week. Ada rakan² yang minta share setiap resepi DI kat blog..Aduh, malulah..kita masak pun main² campak saja sebab sendiri yang nak makan kan.

Kepada yang nak start DI tu, jangan sesekali paksa diri. Dan jangan la ikut sangat DI yang orang putih tu, kita DI cara orang melayu ya. Sebab DI nie kadang kala tidak sesuai dengan badan kita. Nanti entry lain nieyl story sikit aktiviti yang nieyl buat untuk diet nie okey!

Ok,ini resepi pertama DI yang nieyl nak share..simple..sedap!haha..puji diri sendiri..

Bahan²
Ayam
Blackpaper
Garam
Lada sulah
Oregano
Maggi cukup rasa (xnak pun tak apa)
Sos tiram
Madu
 Blackpaper + GaramLada + sulah + Oregano +Maggi cukup rasa 
 Tambahkan sos tiram dan madu sedikit sahaja
 Nieyl tak suka gaul dengan tangan sebab ada blackpaper, nanti tangan panas..Apa yang nieyl buat, nieyl tutup dan shake..shake...shake..hahaha..bila buka dia dah sekata nampak tak?dah mesra gitu.. Simpan dalam peti sejuk area bawah saja, dalam 30 minit macam tu..lepas tu baru grill ok :)
Ok ini lah hasilnya, sori ayam tak berapa nak lawa sangat sebab nieyl buang kulit ayam tu..sebab tu nampak hitam². Actually nak bagitahu yang nieyl grill ayam nie x pakai oven ataupun magic pan tau..nieyl just pakai kuali yg nieyl beli di Go Shop . Sangat best,tidak melekat langsung dan yang penting bahagian dalam ayam masak dengan sangat sempurna tau.. eh..terpromote pula..:P

Oklah itu sahaja nieyl nak share untuk first resepi ala diet atkins nieyl :)

Jumpa next entry :)
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

7 comments:

  1. Mudah sangat tu Nieyl ..
    Tak payah nak membuka oven bagaikan..
    Dah tayang ke Pan Go Shop tu :)

    ReplyDelete
  2. Oh... sedap ni Nieyl:)
    Kakak suka apa-apa yg dibakar.

    ReplyDelete
  3. aduhai..seksi nyer ayam bakar tu dik oiii....

    ReplyDelete
  4. harini atkins sy kelaut wuuuuu. tak blh resist cucur udang :( nampaknya kena start day 1 balik huhuhu

    ReplyDelete
  5. kita pun tgh makan cenggini... resepi pun lebih kurang sama je,, tp kita bakar kat noxxa... pun itam jugak,,kekekeke

    ReplyDelete
  6. Teringin nak berdiet jugak Nieyl, tapi tulah.... selalunya bila nampak nasi terus tak jadi...huhu
    Ohhh sedapnya ayam tu. Udah terliur pulak Nieyl

    ReplyDelete
  7. Lapar pulak tengok gambar ayam tu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...