Bunga Sakura Sepanjang Jalan Di UMS Jadi Tumpuan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Wah..cantiknya bertaburan bunga sakura..
macam kat overseaaaa..hihihi..

  Deretan bunga sakura yang tumbuh lebat di beberapa laluan di Universiti Malaysia Sabah (UMS) menarik perhatian ramai. Musim panas yang melanda negara menggalakkan lagi proses pendebungaan Sakura. 

Kawasan UMS ketika ini kelihatan seperti berada di negara yang mempunyai empat musim. Sakura atau nama saintifiknya Tabebuia Rosea (Tabebuia Pentaphylla) boleh dilihat tumbuh dengan subur di universiti awam berkenaan selain beberapa lokasi sekitar bandar raya ini. 

 Pengarah Pusat Pengurusan Eko Campus UMS Profesor Madya Dr Justin Sentian berkata, kehadiran landskap unik itu menjadikan kawasan universiti bertukar wajah seakan musim bunga sakura di Jepun. Ini bukanlah kali pertama bunga Sakura tumbuh lebat di UMS kerana ia juga pernah berlaku pada tahun lalu ketika musim panas.

sumber : hmetro

     Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

7 comments:

  1. Wahhh menarik dan cantik! Bestnyaaaa!

    ReplyDelete
  2. Cantik kan...pernah kat area rumah akak..memutih je bunga dia gugur..akak suruh anak dara akak duk atas bunga tu...geli katanya..org nak amik gambar ala2 oversea...

    ReplyDelete
  3. memang cantik.
    tepi umah aida bakal ala-ala jepun gak later.
    da start berbunga dan gugur dah.
    nanti ala-ala sakura jepun, pasti aida snap gambo :)
    moga panjang umur in shaa Allah.

    ReplyDelete
  4. Sebelum sebelum ni nampak gak berbunga pokok ala ala Sakura hala ke taman mak ni....la ni mcm tak de pulak. Hubby baru tanya hari tu...

    ReplyDelete
  5. cantikkan.. kt shah alam pun tengah galak berkembang ni.. tunggu sket hari lagi.. daunnya semua dah gugur tinggal bunga jer baru cun nak bergambar feeling-feeling :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...