PENTING! Virus Zika Di Malaysia

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


PENTING! Virus Zika Di Malaysia | Allahu akbar, terkejut dan terus kebimbangan bila terbaca tentang Virus Zika kini di Malaysia. Virus Zika adalah sejenis penyakit yang disebarkan oleh nyamuk aedes yang merupakan vekto yang sama untuk menyakit demam denggi dan chikungunya. Ianya boleh menyebabkan bayi yang baru lahir mengalami sindrom otak kecil atau 'mikrosefali'sekiranya dijangkiti.

Negara jiran,Singapura turut dilanda virus berbahaya ini sehingga mencatat sebanyak 115 kes melibatkan virus zika setakat ini. Manakala,di Malaysia kini KKM mengesahkan seorang wanita berusia 58 tahun positif virus zika di mana beliau baru sahaja pulang mengunjungi anak perempuannya di singapura. 


Sila ambil berat tentang tahap kesihatan diri,anak² serta keluarga masing², jangan ambil mudah kerana virus zika tidak mengenal berapa usia kita..Awasi kediaman kita,kebersihan amat memainkan peranan penting..

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

10 comments:

  1. terima kasih infonya nieyl.
    by the way nieyl. hehe. bloglist september, blog PG ada ke tak erk? :D

    ReplyDelete
  2. tu laa risau jek...lagi2 kalo preggy mom....moga2 kite dihindarkan dari bende2 tak elok nih....

    ReplyDelete
  3. Yg kesian tu seorg ibu hamil sudah dijangkiti Zika Nieyl
    Kakak sampai tak jadi nak ziarah pakcik kakak di hospital S'pore semalam sebab inilah takut juga
    Tapi pakcik kakak dah discharged dah dia operation jantung - memang tinggal di sana.

    ReplyDelete
  4. Allahu..
    Semoga kita semua dilindungi dari wabak ini..

    ReplyDelete
  5. Betul tu nieyl...
    Bila dengar da ada kena serang dgn virus ni, risau pun ada.
    thanks for reminder. Kena standby ubat nyamuk dkt rmh skrg ni.

    ReplyDelete
  6. risau juga ni..baru je baik dari sakit mata, skrg demam selsema pulak.

    ReplyDelete
  7. nauzubillah..risaunya bla baca virus ni 'serang' ibu2 mengandung

    ReplyDelete
  8. risau betul bila dgr org kita dah kena jangkitan zika ni. bahaya virus ni terutama pd ibu mengandung.

    ReplyDelete
  9. takut nyer dik..macam-macma penyakit la skrg nie...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...