07 December, 2018

Cara Elak Kutu Beras Menyerang

Beras yang disimpan dengan cara yang tidak betul ataupun beras sudah terlalu lama boleh meninggalkan bau hapak serta boleh diserang kutu beras. Masa nieyl tinggal berdua dengan husband kalau beli beras 5 Kg tu susah sangat nak habis dalam masa sebulan, jadi memang akan ada kutu beras ni. Kalau nak buang beras tu macam sayang kan, beras bukan murah ya.. Apa yang nieyl buat? Jom nieyl share 


Letak Cili Kering
  • Setiap kali nieyl beli beras, nieyl akan masukkan beras dalam bekas dan nieyl akan letakkan cili kering ke dalam bekas simpanan tu. Bau menyengat cili kering ini boleh menghalau kutu. Alhamdulillah petua ni menjadi pada nieyl.So, sekarang nak jumpa kutu beras pun susah..rindu pula..hehehe

Selain dari itu juga ada kawan-kawan yang syor gunakan daun asam jawa, daun limau purut, daun belimbing , bawang putih  dan kulit kayu manis. Mungkin korang yang ada masalah kutu beras ni di rumah boleh lah cuba salah satu cara ni okay.






6 comments:

  1. aritu buat tak menjadi,,,,nt nak try hat pedassss hahaha

    ReplyDelete
  2. Kinah pun guna cili kering. Setakat ni memang takde kutu beras langsung. Agaknya cili yang kinah guna tu memang pedas kot

    ReplyDelete
  3. rumah sha pun letak cili kering tapi kadang kadang ada jugak so kena tampi dan jemur haha

    ReplyDelete
  4. Hari tu akak buat letak cili kering sekejap jer jadi dan beras tu berkutu semula..ni akak dah beli beras baru dan dah buang dah beras yang berbaki lagi 1/4 bekas..dah tak boleh makan dah sebab memang penuh ngan kutu...sayang sangat...

    ReplyDelete
  5. Bubuh dah cili kering tu tapi macam tak berkesan.. Huhuhu..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)