Siapa Suka Main Mercun?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Siapa Suka Main Mercun? | Bila tiba je bulan ramadhan, mula orang fikirkan kuih raya, baju raya dan yang paling tidak boleh dilupakan adalah main mercun atau bunga api.. Ala..tetiba teringat zaman kanak² dulu dapat main mercun rasa sangat heaven la.. Tapi dulu kalau nieyl bukan semua mercun boleh main,ada sesetengah je yang tidak merbahayakan. 

Ini antara mercun zaman kecik² nieyl dulu yang nieyl main, zaman sekarang nie nieyl tak sure la ada yang masih ada,dan ada yang dah tak ada rasanya. Dulu lepas je berbuka puasa,terus berlari kat luar, hidupkan lilin dan main mercun itu pun dikawasan rumah sahaja.

Mercun Gasing

Mercun Das

Mercun roket

Mercun lebah

Mercun lalat

Selain dari tu main bunga api yang warna biru,merah,bunga api besi pastu bunga api pelangi.. Wah!tetiba rasa macam nak beli pula..dan one more thing nieyl tak suka mercun yang meletop² macam mercun bola..Sebab nieyl mudah terkejut.. kalau main mercun pun sopan² je...campak lari..hahaha...

Korang mesti ada pengalaman main mercun kan?mercun apa yang korang pernah main?
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

3 comments:

  1. dulu2 main juga mercun lada dlm bulan puasa...la ni xde dh kot mercun tu.

    ReplyDelete
  2. eiii akak takut nieyl... adik akak suke main ni dulu .... mcm2 mercun ade..sampai tahap yg bahaya pun ade...mercun bola tu kan....akak fobia sikit bende letup2 nieh....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...