Taman Hijau Dalam Rumah

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ntah siapa lah yang rindu ko tu nieyl oii..prasan aje..hahaha...
okeylah..rasa lama pula tak up story dalam blog nie...
niat tu ada...bahan nak di cerita pun banyak...
cuma xde keizinan masa laaahhh...

InsyaÁllah...
kalau boleh setiap story yang di share tu..
ada manfaat untuk orang yang membaca :)

Ingat lagi tak nieyl ada cerita pasal pergi beli pokok tu...
ha..petang nie nak tunjuk sikit...n kat mana en.husband tu letak..

Satu pasu diletakkan di tengah² antara bilik..

Sudut tepi tingkap
Sudut tempat santai
Yang ini paling tinggi dia beli..
letak kat luar...:)

Tahu tak kebaikan tanam pokok hijau dalam rumah..

1.Berdasarkan kajian NASA pokok yang di tanam dalam rumah dapat membersihkan toxin dalam udara sebanyak 87% dalam tempoh 24 jam (bergantung jenis pokok dan keluasan rumah). Ianya menapis toxic seperti ammonia, formaldehyde, carbon monoxiside,, benzene, xylene dan trichloroethyene

 2. Membuatkan orang rasa gembira dan lapang (menurut Bruno Cortis, M.D., Chicago). Kajian menunjukkan pesakit hospital yang memandang keluar tingkat melihat tumbuhan di taman lebih cepat sembuh

 3.Menurut kajian University of Agriculture di Norway, pokok yang ditanam dalam rumah dapat membantu mengurangkan batuk, sakit tekak, selsema serta masalah berkaitan sebanyak 30% iaitu dengan meningkatkan kualiti udara

 4.Didapati kebanyakan tempat kerja serta badan kerajaan yang meletakkan pokok didalam pejabat. Kesannya, ianya meningkatkan lagi kreativiti dan produktiviti para pekerjanya (persekitaran hijau/pokok diletakkan dalam linkungan 45 kaki dari para pekerja)

-LOVE xoxo-
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

5 comments:

  1. suka tgk pokok hijau.
    dlu masa xda anak, suka letak juga.skrg dh x letak, suka ditarik.. risau pulakk..

    ReplyDelete
  2. cantik hijaukan umh sis... rajinnya sis n husband....

    ReplyDelete
  3. Fida tak boleh letak dalam umah..karang ada yg pecah kan pasu..kucing2 fida ganas..

    ReplyDelete
  4. Buat masa ni aida xde pokok dlm umah.
    pokok palsu pun xde :-)
    Tunggu ijat cerdik besar skit.

    ReplyDelete
  5. rasa fresh ja bila ada tumbuhan hijau dalam rumah :D

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...