Cara Menganyam Ketupat

Cara Menganyam Ketupat | Setiap kali menjelang Syawal seluruh muslimin dan muslimat di seluruh dunia akan membuat persediaan sambutan 1 Syawal. Antara menu wajib di pagi Syawal adalah ketupat. Betul tak?sangat jarang kalau kita pergi beraya ke rumah sanak saudara atau jiran tertangga,tiada ketupat. Paling tidak pun mesti akan ada nasi impit sebagai pengganti ketupat. 

Masa zaman kecil-kecil nieyl dulu, pernah berkesempatan merasai dan melihat sendiri kakak, mak menganyam ketupat, masukkan berat dan rebus ketupat. Tapi itulah,sampai ke hari ini pun nieyl tak reti menganyam ketupat. Sebab mak dah lama sangat tinggalkan acara menganyam ketupat. Mak kata, sekarang lebih mudah guna nasi impit segera. 

Ok tak apa la..kepada yang nak belajar menganyam ketupat palas ataupun ketupat biasa,nieyl share kan toturialnya okay..sama-sama lah kita belajar..

Ketupat Palas

Ketupat Daun

5 comments:

  1. Ya Allah, makan ketupat palas!! Sedapnya... tak sabar nak berhari raya.

    ReplyDelete
  2. Ketupat dah siap anyam.
    Esok baru isi beras dan rebus.

    ReplyDelete
  3. menganyam ketupat ni susah nak tangkap , tapi kalau dah pandai, insha allah tak lupa walaupun buat setahun sekali je.selamat hari raya nieyl..

    ReplyDelete
  4. Siqah tak tahu anyam ketupat tapi suka makan ketupat. Hihi. Suka ketupat daun palas <3

    ReplyDelete
  5. dulu kecik2 pernah tolong arwah opah anyam ketupat palas. terer la jgak haha. ketupat yg petak tu tak pernah nye berjaya hihi. sekarang terer makan je la ketupat2 ni haha 😂

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...