#throwback Bila Kemudahan Di depan Mata

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Disaat entry nie di publish..tuan punya blog ada di dalam dewan..
uolls bayangkan
sambil belek² hp...mata pandang depan...telingan kejap pasang..kejap tak..
mata mula menunjukkan kelayuan...
badan mula mengesot ke bawah sikit demi sikit..haha..
sengal la ko nieyl oiiiii.

Dah² merepek meraban dah nie..
saja nak throwback lagi pasal raya..
yela..bila tiada masa di rumah...
raya sakan la tu namanya kan...tak sempat nak cuci kain...
yang berbakul kat dalam bilik tu..
sakit pulak mata nie tengok 2 bakul penuh...

Memula terfikir nak cuci kat rumah..
tapi bila fikir² balik..MASA..nak jemur..nak tggu kering..
nak lipat lagi..sekurang² nyer berjam² pulak..
atas nasihat my sister yang terlampau rajin tu...
ke DOBI self service lah kita...

Nieyl biasa pergi area cyber neo..Bubblelab =)
Ada 3 pilihan untuk wash...27kg , 15kg dan 12 kg..
bergantung berapa berat uolls punye kain yang nak di cuci tu..
nieyl amek 15kg laaa...rm 6.00/rm7.00 cmtu la...di wash dalam 24 minit...

kemudian lepas dah wash...kita pegi pulak ke seksyen mengering...
tak mahal pun..nieyl amek 13kg punya..dalam rm4.00 (28minit)

Ha..lagi satu..nieyl bawak sabun dan pelembut sendiri...
supaya baju kita lebih wangi dan bersih hihihi =)
Sementara menunggu tu, boleh je pergi makan..
sebab sebelah ade kedai makan..depan ada kedai mamak..
7e pun dekat jugak..so,xde la bosan nak menunggu.. =)

Selain tu jugak,kalau rasa nak menunggu sambil berurut pun boleh..
yang pening..ada fulusnyaaaa...hihihihi....

Skrg nie hampir setiap minggu..hari sabtu, nieyl akan ke sini..haha...
untuk mendobi baju...bukan malas tau...
jimat masa n tenaga.haha...
Balik² rumah terus lipat n simpan dalam almari..
penjimatan MASA yang sangat ketara :)

Tapi tak semua baju la nieyl cuci kat bobi..
hanya baju,seluar,kain, cadar..
Tuala ngan pakaian comel² semua cuci di rumah yea..
kang mesin basuh tu jadi perhiasan pulak...hihihi..
 

4 comments:

  1. okeyla tu murah...macam dekat tempat Fida ni..mahal nak mam...sekali jer guna...serik dah la nak guna..

    ReplyDelete
  2. saya pergi ke sini time air tak ada hihihi
    skrg ni kalau pergi, cuci karpet n toto
    betul tu mmg jimat MASA

    ReplyDelete
  3. kita tak pernah guna dobi. huhuhuh. sebab tak ada barang - barang yang nak di dobikan ^_^

    ReplyDelete
  4. ni klau time2 hujan ni bgus sgt la...blk trus lipat...xyh dok sidai2

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...