Kempen derma darah

Assalamualaikum..

Zaman kecik-kecik dulu..manusia yang paling takut makan ubat..
ini lah dia...pergi klinik suka..tapi makan ubat memang tak akan laaa..
nasib baik la dah besar makin besar nie berani dah..hihi..

Last week, adik ipar yang nurse kat penang tu..
share kat whatsapp family group..pasal bekalan darah sekarang nie kritikal..
Sebelum nie memang niat di hati sgt murni nak derma darah..bertahun dah..
simpan hasrat nak derma darah..memang tak pernah nak menjadi..
Sampai la satu tarikh keramat 28/1/2012 ..
nieyl join satu program di serdang..kebetulan sgt time tuh ada jugak program derma darah,.
time tu dah tak fikir panjang dah,terus isi borang..check darah jenis apa..
terus amek darah...untuk kali pertama dia cuma amik 350ml je..

Sejak dari tarikh itu lah..diri ini sentiasa nak derma darah..
wah!dah mcm ketagih lak yea..hihi..tapi itulah ckp je besar kan..
sampai ke sudah..tak pergi derma-derma..atas sebab2 tertentu..hihi

Weekend hari itu..niat di hati nak pergi carik kek birthday ayah..
kebetulan tgh bekpes tuh,terdengar pengumuman..yang complex tuh..
tgh buat kempen derma darah..apa lagi,ini lah masanya..hihi..
makan laju-laju..terus p kaunter isi borang..
jelojoh giler..
time nie tengah isi borang..yang snap gambar nie di ajak derma darah..
katanya darah die pun x cukup..haha..sebenarnya dia takut jarum..
yela jarum amek darah nie besar...hihi....
siapa yang takut tuh...hihi.agak2 sapa..en.husband saye ler..hihi
Lepas dari amek darah tuh..
makan roti ngan minum air milo yang dieorang kasi tuh..
lepas tu teruskan perjalanan carik barang2..

dalam 3 4 jam..nieyl check balik kesan amek darah tuh..tetibe jadi mcm dalam gambar atas tu..
memula tuh risau gak la..sbb sebelum nie xde masalah mcnie pun..
snap gambar..anta wassap kat adik ipar yang nurse tuh..
dia kata kadang2 salah cucuk..
tapi tak yah risau..tuam ngan ais..Insya'Allah seminggu dua akan elok..
lega hati mak nie ooo....

Apa-apa pun tahniah pada diri sendiri..sebab berjaya derma darah untuk kali ke-2..
insya'Allah kalau di izinkan Allah.. nieyl akan teruskan membantu dengan menderma darah..

uolls pun mana2 yang nak menderma darah tuh..
amat di alu-alukan..sama2 kita membantu..mereka yang memerlukan..
seindahcerita: semoga darah yg kita semua dermakan..mampu memberi kehidupan pada orang lain..

3 comments:

  1. da bley start derma darah since Zara x fully bf da ;)

    ReplyDelete
  2. Berat saya kurang tak dapat nak derma darah. Teringin jugak...

    ReplyDelete
  3. ai tak cukup berat nk derma darah ...... huhuhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...