Seindah Cerita: December 2013

Holiday Hujung Tahun: Pangkor II

Salam Semua..
Selamat pagi..Indah sungguh pagi jumaat nie..
Alhamdulilah masih bernafas dan menikmati udara yang segar..
Oklah xnak taip panjang2 sgt...Jom layan..
Aktiviti di hari ke-2 di pulau pangkor..

Disebabkan badan penat sbb berjam-jam duduk dlm kete..
pagi tu bangun agak lewat ckit..hihihi..
dlm kol11 cmtu dah siap sarapan pagi dah..
plan nak g snorkling plak..
snorkling dlm rm100 dalam 7 org..
tak termasuk nieyl, ayah ngan mak mertua nieyl..
Actually nieyl mmg x suke snorkling nie..
jadi nieyl dok atas batu besar..perhatikan dieorang je..hihi.. rugi kan..
Time nie dalam bot nak g ke tempat snorkling tuh..
x jauh pun dalam 10 minit cmtuh sampai la...
Masa tu dah kol12.. matahari dah terpacak da...
dalam ati " hitam lagi la suamiku" hahaha
nie biras nieyl, sgt bersemangat nak bersnorkling kata nya..
ha...walaupun matahari terik..dieorang baru nak start snorkling...
nieyl kat atas batu tuh dah terasa panas gler...aduhai...dlm hati kate 
" cepat la korang mandi..dah x tahan panas terik nie"

dieorang mandi lebih kurang 1 jam setengah camtu..
naik je..kiteorg lepak kat kedai berger..
ha..klu korang nak tahu..kat tempat snorkling tuh..
ade 1 je kedai...hihihi~ kedai berger ngan air...
pandai pak cik nie niaga nyer..
nak xnak...haus kan..lapar..pasti beli..walaupun 1 berger dlm rm3..huhuhu~
sebelum bot sampai nak bawak kteorg balik ke chalet..
sebab lagi bergambar kenangan bersama keluarga tercinta..
Keluarga belah en.husband x ramai..jadi senang nak arrange klu g mane2..
mak ngan ayah follow je..mmg sporting habis laaa.. :)
Malam tu saje jalan2 ngan en.husband..
tgk2 ape2 yg best boleh di beli..tapi x beli ape pun..
sbb kat selangor pun ade...hihihi~ 
cume en.husband beli umpan tok memancing..
see..skrg nie en.husband g mane2 aje nak mancing..
siap bawak kelengkapan memancing lagi tau..
nampak x semangat nyer..walaupun x dapat ikan..xdapat sotong..hehehe
"kepuasan katanya"

********************************************

Hari terakhir di pangkor..
klu ikutkan kena check out pukul 12..
tapi kteorang kuar agak awal jugak laaa...
dalam kol 10 cmtu..sebab nyer nak g jenjalan..
sebelum pulang :)

kalau sesiapa g pangkor nie..ha..x terlepas punye g kilang satay nie..
kira sgt terkenal laaa..

mcm2 ada..nieyl just beli ikan bilis yg orang kirim..
lepas tu beli ole2 yg dah siap paket 1 Rm10  je..
dlm tu semua benda ada..jimat pun jimat..daripada beli 1 per 1..
nieyl beli lebih kurang 7 paket untuk adik beradik..
Lepas tu kite ade la pegi beberapa tempat yang bersejarah kat pangkor nie..
gambar byk dlm camera biras nieyl..
jadi x leh nak tepek laaa...
nnt klu da de nieyl tunjuk k.. :)

Dari lumut tu pakat g sungkai plak..
seruis..mmg jauh gler uper nyer...
sampai tertidur-tidur nieyl..
tapi tak sampai2 jugak..ade la dekat 1 jam lebih dlm kereta..
Ha..sungkai nie mmg sgt terkenal ngan kolam air panas nyer..
ha..hot spring..sgt best..nieyl sempat merendam kan badan jugak..
kiteorang lepak cnie sampai kol6.45 lepas tuh baru gerak pulang ke KL :)

Sampai rumah dalam pukul 9.15 mlm cmtu..
so,tu je la percutian nieyl tok hujung tahun nie..
ha..Insya'Allah raya cina nant nak g langkawi plak..hhihih~
dari skrg kena kumpul duit yea..
kang kat langkawi..byk pakai duit..hehehe..

seindacerita: lapar nyer... 


Holiday Hujung Tahun : Pangkor

Salam Semua..
Apa khabar?Lama nyer bercuti rasa nya..
Naik keje sehari kemudian cuti sehari lagi..
hari nie naik keje 2 hari..lusa kembali berhujung minggu  .. :)
alangkah best nyer kalau sepanjang tahun cmtu ye..hihihi..

Oklah macam biase la lepas naik bercuti..
Ada je benda nak di share kan..
Jom layan gambar serta caption :)

Tempat Bercuti : Pulau Pangkor ( 3 Hari 2 Malam)
Tempat Penginapan : Hornbill Resort, Teluk Nipah
Sampai jeti dalam pukul 3 lebih..
sebab gerak dari umah dlm kol12 lebih..
Tunggu 1 lagi kereta dr penang..Kat Jeti tu sempat la makan2 dlu..
Masa nie dah gerak dah dr jeti lumut nak ke pangkor..
Sepanjang perjalanan tuh..memang dok berdiri je atas feri (bahagian atas)
Menikmati keindahan laut :)
nie adik ipar ngan biras nieyl dari penang tuh..
tengok tu die punya tudung di tiup angin..serius mmg best..
angin2 sejuk gitu..
Nieyl x sempat nak amek byk sgt gambar..
sbb tangan penuh ngan beg..hihi~mane yg sempat je..
risau hp jatuh dlm laut je..hihi..mase nie baru je sampai jeti pangkor..
dalam pukul 6 cmtu la..
Kat jeti pangkor tak perlu nak fikir nak naik apa g ke hotel atau chalet..
sebab nyer keluar dari pintu jeti..akan ada orang tanya..
nak sewa moto..nak naik van..ha..yg best nyer..van tuh semua sama kaler..
pink kaler..hihi~comey jer...pink...kalau tak silap bayar dlm 100 or 80 cmtu..

Nie chalet yg nieyl menginap..tapi sblm nieyl cter lanjut..
ada peristiwa sebelum sampai chalet nie.. Actually, adik ipar nieyl yg uruskan..
segala-galanya kat sini..so, dia jugak yg deal ngan agent..
orang kata ade miscommunication ckit.. Mulanya igt chalet kitaorang
di Pangkor Inn Chalet..sekali tersilap..hihi~ terpaksa la
heret beg-beg ke Hornbill Resort nie..nasib baik x jauh mane..huhu..
Sampai kat hornbill resort tu lak..
ada lagi miscommunication nyer..waduh..masa tuh klu tak silap pukul7..
masing2 badan dah penat..dah bau macam2..
Boleh plak receptionist tu kata tiada bilik yg di tempah atas nama adik ipar..
masa tuh mmg nak tension la kan..sbb nyer kite dah plan nak bawak ayah mak mertua bercuti..
mcm2 hal lak.. lagipun deposit dah bayar semua..geram je rasa nye tau..
Senang je ckp ngan receptionist tu..
yg tuh bukan masalah kiteorg..antara agent ngan company tu la..
masalah selesai dalam pukul 7.30 jugak la..
uper nyer receptionist tu problem ngan manager..OMG!
tak pasal2 kiteorg lak yg kena..hampeh betol kan..sabor jerrlaahh..

Disebabkan itu jgak laa...
Masuk bilik terlupa nak amek gambar bilik..
nak tepek kat blog..hihihi..sori yea...tapi selesa la bilik die..
Sesiapa yg berurusan ngan agent ke pihak chalet..
kena berhati2 k..jgn jadi mcm nieyl nie k.. :)

Rasa mcm entry nie dah terpanjanglah pulak..
hihi~xpela..nieyl sambung cter hari pertama di Pangkor kat next entry yea..:)

seindahcerita: Nak ole-ole Tak?hihihi :P

Pangkor Destinasi Percutian :)

Salam..
Selamat Petang Semua..
Mengantok nyer la mate petang2 nie..
Kat luar skrg gelap nak hujan..

Esok nieyl x bersiaran..
Sebab nieyl akan ke pangkor..
Untuk bercuti bersama family en.husband..
Doakan nieyl selamat pegi selamat kembali k :)
seindahcerita: Dapat jugak holiday akhir2 tahun nie.. :)




Hampir setiap hari

Salam..
selamat pagi..
Sarapan apa pagi nie..
Nieyl nie jgn di tanya...
boleh dikatakan hampir setiap hari menu yg sama..
haha..
Tak jemu lagi agak nyer..
klu org lain..confirm2 dah muak..
Ok hepi working semua...:)

seindahcerita: esok cuti :)



Aduhai..panas..

Salam semua..
selamat pagi...
Dah bekpes semua?
nieyl Alhamdulillah..kenyang dah pagi nie..

Mesti tanya ape motif gambar atas tuh kan...
ha..skrg nie nieyl tengah kepanasan..
lelagi dok dalam bilik nie..
Pagi nie air cond ade masalah..
Jadi kena bertahan duduk dalam keadaan panas..yela..
tempat bertutup kan..faham2 je la klu xde air cond..
Rasa terkuap aje..

Hopefully air cond akan berfungsi dgn cepat..
Tak tahan klu tengah hari kang..
Lepas nie nak kena beli kipas mini nie tok letak dlm bilik..hihihi


seindahcerita: X sabar nak g bercuti

Tv baru..katanya..

Salam..
Selamat Pagi..
hari ni terasa sakit beno tengkuk nie..
mungkin salah tdo malam td nie..
ok xpe..perjalanan hidup perlu di teruskan..

kan sebelum nie nieyl de cter pasal tv kena kilat tuh..
ha..ade la lebih kurang sebulan lebih tak tengok tv..
mmg rasa mcm dok kat gua gak laaa..
sunyi..x buat ape2..

So,last week nieyl kan pegi ke tesco shah alam tuh..
balik tuh saje la singgah kat alamanda..
niat di hati nak beli beras..
sbb mase kat tesco tuh beras taj mahal habis..
so,singgah la kat big aeon nie..

Perkara pertama masuk la tempat tv-tv nie...
memula nak tgk aje..sekali tgk terus beli..
sbb nyer tv tu dah lame dah aim nak beli..
so,ade duit tuh..1/2 en.husband.. 1/2 nieyl laaa..
terus la beli..

Sori la..gambar nyer x berapa nak cantik..
sebab bukan nieyl yg amek gambar nie...
en.husband yg amek..

nieyl beli tv LG Smart Tv..
memang sangat2 puas hati..
sebab nieyl ngan en.husband mmg kaki tenet..
kaki movie..jadi ia nyer mmg sesuai beno ngan jiwa kite org nie..
So,skrg nie klu malas sgt nak g balik on tenet..
skrg baring je on tenet...men game..mane fb,..
ha..men candy crush pun dalam tv skrg nie..hahaha!
memey best gler!

seindahcerita: so,Insya'Allah..igt bulan depan de rezeki lebih
nak beli mesin baru auto.. :)

Bawak anak jalan-jalan

Salam..
Selamat Tengah hari semua..
Rindu..rindu..n rindu blog ku ini..
Bizi mengalahkan ade anak 3 4 yea..:P

Nak share pengalaman bawak anak berjalan-jalan..
opss!jangan salah faham..
bukan anak nieyl..anak angkat nieyl aje..
tapi die mmg suke ikut nieyl ngan en.husband...

Sabtu yang lepas..
mmg plan nak jalan2 ngan en.husband..
tapi sebelum tuh singgah umah MIL dlu..
borak2 ckp..skali si dak kecik nie..
nak ikut..so,bawak laa..
g IOI Mall..sbab nieyl nak g tgk 6D.. :P
( mcm budak2 betul)

Kebetulan,zahin nie x bawak kasut..
pakai la selipar.. biasa la en.husband nie..
die klu boleh nak anak die nie always smart..ensem..
perkara pertama yang en.husband buat bler melangkah masuk ke IOI mall tu..
Beli kasut tok zahin..

Bukan men suka la..senang nak bergerak..
baru ensem kate en.husband..
( dlm ati nie, dah leh nampak dah...klu de anak lelaki, kopak )
hihihihi...

naik tingkat 2..jalan2..en.husband nie mmg x leh tgk kedai jam..
mesti nak singgah..dah singgah2 tuh..
Zahin tgk jam..tak tanya dah...terus beli..hihi..
yela budak klu nieyl beli rm10 je..
nie x..nak up lagi beli rm20.. peh! nampak x mcner husband nieyl?? :P
Untung la sape jadi anak en.emi nie hah...:)

Lebih kurang abis kan mase bersama 3 jam..
siap beli mainan zahim lagi..abis dekat rm300 gak laa..
huhuhu~ nieyl x beli ape2 pun..sbb zahin dah mengantok sgt..
nak dukung aje..jadi,bawak die balik umah MIL..

Lepas tu,baru nieyl keluar semula..
pegi ke Tesco shah alam..dan berakhir ngan Alamanda.. :)
Malam gak la balik..hihihi..

seindahcerita: baru faham mcner ade anak..:)

Ayuh..berdoa semoga semuanya selamat..

Salam..
Selamat Pagi Semua..
Apa khabar?nieyl Alhamdulillah...
sihat-sihat belaka..

Pagi nie baca paper..
muka depan utusan..
13 Komando hilang di laut..
agak terkejut lelagi melibatkan komando nie..
sebab adik nieyl komando..


Actually,nie terjadi di kem adik nieyl..
Alhamdulillah adik nie di rumah skrg..
sebab bercuti semalam 3 week..
Apa-apa pun kita sama2 doakan semoga semua yang hilang tuh..
akan selamat...Aminnn...

seindahcerita: Ya Allah Engkau selamatkan la mereka ini..

Sungguh Tidak selesa..

Salam..
Selamat pagi..

seindahcerita: sungguh tidak selesa hari ini..

Kelebihan Salam

1. Memberi salam akan menjadi pintu kepada kebaikan. 
Sesungguhnya apabila kita memulakan sesuatu dengan kebaikan,
Kita akan mendapat kebaikan sebagai ganjarannya.

2. Salam - Mendoakan kebaikan untuk diri sendiri.
Dengan memberi salam boleh menjadi satu sedekah dan menguatkan diri 
untuk sentiasa menyebarkan salam. Dengan salam jugak dapat membuang segala sifat-sifat 
cela yang ada dalam diri kita kerana kita akan berusaha memberi salam walaupun 
kadang2 kita rasa berat untuk mendahulukan salam.

3. Mendoakan kebaikan untuk orang lain.
Salam bererti kesejahteraan dan kerahmatan Allah swt.
Jadi bila kita memberi salam dengan penuh penghayatan dalam hati,
kita telah mendoakan kebaikan dan kesejahteraan org lain.

4. Mendapat keberkatan Allah swt. Memandangkan kalimah salam datang
dari Allah,maka bila kita menyebarkan salam seiring dengan kefahaman di dalam hati,
oleh itu kita telah memohon keberkatan dari Allah swt.

seindahcerita: lepas nie beri salam dengan fahaman




Kesejukan


seindahcerita: Kat opis sejuk, kat dalam kete sejuk, kat bilik sejuk..

Seindah Cerita Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign