| First Pavlova |

Salam...
Selamat Pagi semua...
Ape2 pun nieyl nak wish good luck kat kengkawan nieyl..
Ari sampai khamis..
Ade exam..
sunyi jer dieorg xde kat opis nie...
Jumaat nnt baru dieorg de opis..

Oklah..nie nak cter...
xde la hebat mane pun cter nyer...
Setakat nak bgtaw yg nieyl nie dah pandai wat pavlova..haha~
haha~tapi xde la pandai bebenor nyer...
First try jer nie..jadi lak tuh kan...
cume manis boleh potong kaki..haha~

Resepi Pavlova
"Meringue"
4 biji telur ( putih sahaja )
3/4 cawan gula kastor ( klu boleh kurangkan ckit yea)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil esen vanila

Cara-Caranya

1. Pukul putih telur menggunakan stand mixer atau hand mixer.
2. Pukul sampai kembang, kemudian masukan gula kastor sikit demi sedikit..
pukul lagi smpai meringue tuh jadi berkilat..

ha..klu dalam master chef tuh..
klu nak tahu jadi ke tidak meringue tuh...
cume terbalik kan bekas meringue tuh..atas kepala..
kira 1-10..klu x turun tu..makner nyer jadi laaa... :)

3.Masukan tepung jagung,cuka dan esen vanila dan kacau laju-laju
dengan menggunakan spatula ( x perlu gune mixer)
4. Ambil loyang dan baking paper, Buat bulatan di baking paper.
(tujuan nyer supaya nnt meringue kite jadi bulat)
5. Panaskan Ketuhar 15minit pada suhu 150 darjah
6. Letak Meringue atas baking paper dan bakar dlm ketuhar selama 1 jam - 1 jam 15m
6. ketuhar dalam suhu 140 darjah.

Tropping

1/2 Cawan whipping Cream
2 sudu besar gula icing

Cara- caranya

1. Pukul whipping cream smpai kembang ( sekejap jer )
2. Masukan gula icing

:
:
:
Akhir sekali

1. Letakkan meringue dalam pinggan, sapukan dengan whipping cream dan
hiaskan dengan buah- buahan yang masam2..

( sbb nyer pavlova nie manis..jd,lawan kan dgn buah masam )

Seindahcerita: selamat mencuba :)























5 comments:

  1. pavlova mmg manis.. hohohoho cayalah tgk cantik, mesti sedappp

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Tak pernah buat. Salin resipi jer.

    ReplyDelete
  3. menggoda jiwaku ni..bole amik resepi kan..

    ReplyDelete
  4. rina kalau buat memang tak akan ikut sukatan gula yg diberi sbb pavlova mmg manis,,so rina kurangkan gula..thn lps rina ada buat untuk besday abah..dan untuk kakak buat open house..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...