|Kismis..Kismis|

Salam Jumaat Semua..
Siapa tahu ape dia gambar kat atas tuh??
haha~siapa yang x tau tu...ish..susah teman nak kabor kan..
hihi~ itu kismis..
Ade sesiapa yang x suke makan kismis?
Sila senyum...haha~

Al-kisahnya...nieyl memang dr dlu lagi..
tak suke makan kismis nie...
lelagi mase zaman sekolah rendah..
ayah ngan mak selalu pakse..
kate mereka..
"kalau nak pandai..nak bijak kena makan kismis banyak2"

Sampai ke sudah tak makan pun...
sampai lah besar nie...itu yg bebal semacam tuh..haha...
Oklah jom tgk ape khasiat nyer kismis nie..
sampai kena pakse makan ngan mak ayah..hihihi

Minda Tajam
amboi...nak tgk gak minda mereka yg makan kismis nie..
tajam ke idak kan..ish!merapu dah nie...
Maksud tajam minda tuh.. kismis kering nie..
die mengandungi kandungan gula semulajadi..
Ok gula tu name die gula fruktosa yang memberi kita tenaga..
selain dr itu nie kasi ingatan kita nie kuat..
sebab itu mak ayah kita soh makan..
kasi kita pandai menghafal..hihihi

Tulang Kuat
loh...kismis pun leh kuatkan tulang uper nyer..
ingatkan susu kalsium tu jaa...
kismis nie boleh jugak mencegah penyakit Osteoporosis
Tahu kan ape Osteoporosis tu??ala...lemah tulang...rapuh tuh..

Menghalang Pembiakan Bakteria
wah~bukan ke kismis nie manis kan...
Ade gula..mcm mana plak die boleh menghalang pembiakan..
bakteria dalam mulut nie..
Oh..yg tak tahu tu,dalam kismis tuh..
uper nyer ada asid Oleonolik yang bertindak menghalang pembiakan bakteria dlm mulut..

Kalau cmtu lebih baik makan kismis dari makan gula-gula kan...hehe

Baru tahu sebahagian khasiat kismis nie..
nak tahu lg...google la yea..hihihi
memang tak akan tahu...
kalau x membaca nie...
bagus2..so,nieyl share yea...

seindahcerita: pasnie beli kismis satu botol..

2 comments:

  1. kismis ni klw sll kita amalkan mmg byk khasiatnya. tapi manis sgt. x leh ambik byk2.

    ReplyDelete
  2. kismis tok guru kegemaranku

    skang ni, buat nasi utk qays pun letak kismis tahu

    mkn, byk khasiatnya dik oiiii

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...