Bahan-Bahan
3-4 ekor ketam
1 biji ubi kentang / carrot ( di potong dadu )
Minyak jagung
1 biji ubi kentang / carrot ( di potong dadu )
Minyak jagung
Bahan di tumbuk atau hiris
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia ( nieyl suka letak lebih )
2 biji bawang putih
1/2 inci halia ( nieyl suka letak lebih )
Cara-cara memasak
1. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk / dihiris hingga garing (jgn hangus )
2. Masukkan air ( suku ) + ubi kentang/ carrot
3. Masukkan ketam dan air bagi ketam tenggelam
4. Masukkan garam secukup rasa. kalau nak letak lada sulah sikit pun boleh
5. Taburkan daun sup dan daun bawang dan hidangkan
2. Masukkan air ( suku ) + ubi kentang/ carrot
3. Masukkan ketam dan air bagi ketam tenggelam
4. Masukkan garam secukup rasa. kalau nak letak lada sulah sikit pun boleh
5. Taburkan daun sup dan daun bawang dan hidangkan
*selain ubi kentang,carrot boleh juga letak tomato atau lobak putih,
terpulang ikut citarasa sendiri
*Boleh jugak letak serbuk perasa
terpulang ikut citarasa sendiri
*Boleh jugak letak serbuk perasa
Selamat mencuba :)
Kalau masak yang berunsurkan ketam macam ni, pasti tukang kopek kulitnya adalah saya.. anak2 nak makan tapi tak suka nak buang masa kopek kulitnya.. jadinya menu ni sangat jarang berada didapur saya.
ReplyDeletesup ketam terbaiklah sejuk² musim hujan ni makan .. hadoilah.. sedappnya...
ReplyDeleteSuka makan ketam tapi tak suka kopek kulit...huhuhu....
ReplyDelete