24 July, 2019

Tayar Bocor Masa Pergi Kerja

Tayar Bocor Masa Pergi Kerja | Siapa follow Fb nieyl tahu la apa yang terjadi pada nieyl semalam. Dapat 2 m/call dari kakak ipar masa tu tengah drive memang tak sempat nak buka handbeg nak ambil handphone. Bila berhenti dekat trafik light tu memang akan ambil handphone dalam handbeg sekali abang nieyl call cakap tayar belakang kereta bocor..OMG! serius la..patutlah rasa berat time drive tu adoi.. 

Dah alang-alang lagi 2km nak sampai sekolah anak buah nieyl tu, nieyl drive slow-slow dan terus masuk parking area sekolah tu..Turun dan check waduh-waduh, bocor nasib baik masih ada angin lagi, kalau tak ada angin mahu koyak tayar nieyl tu kan..


Call husband, tanya nak buat macam mana..biasalah orang perempuan bab-bab kereta ni lemah sikit la..mesti nak call orang minta tolong. Lepas tu husband kata tinggalkan je kereta dekat situ nanti balik kerja baru pergi tukar tayar. Masa tu dalam pukul7.30 pagi, nak call kawan-kawan dieorang semua datang lepas pukul8..nak tak nak, terpaksalah minta tolong boss sebelah bilik nieyl ni. Puan tu selalu dapat sebelum pukul 7.30 pagi.. Nasib baiklah puan tu nak tolong pick up nieyl hehehe..Alhamdulillah selamat sampai pejabat jam 8.10 pagi..


Masa nieyl check dekat mana bocornya tu, rupanya kena paku kayu yang panjang tu..ish-ish..mendajal betul..dah la tayar baru lagi tu..sabar jela..harapnya boleh tampal jela.. Pengajarannya sebelum pergi kerja ataupun nak mulakan perjalanan tu, kena check 4 tayar kereta dahulu, kalau semua ok baru lah kita bergerak tapi tak boleh nak cakap juga kan,kadang-kadang on the wat drive tu pun boleh kena kan..



4 comments:

  1. Bab ni yang tak suka ni...lemah jer kan...

    ReplyDelete
  2. Allahu.. nasib baik ada yg perasan jugak.. kalau tak teruk tayar tu bila kita lenjan je bila angin dah xde.. semoga dipermudahkan urusan nieyl..

    ReplyDelete
  3. Alahai.. sy pun kalau tayar bocor lemah betul. xreti nk buat pe. call suami je la yg sy tahu

    ReplyDelete
  4. jadik habit aida, cek kereta luaran before gerak.
    minggu lepas, jumaat, kelam kabut dgn anak-anak. terlupa la nak cek.
    dari sekolah syuhada, ke sekolah nurin, bwk diorang lunch. nak kejar masa masuk ofis balik kan.
    di tgh jalan, sib baik ada abg motor bagi signal and tunjuk kat tayar.
    alhamdulillah.
    terus hala ke kedai tayar. sib baik la dekat dah dgn umah, tau la mana kedai, kan.
    takde paku or anything, getah kat tempat angin tu dah loose.
    angin tayar keluar lah slowly...
    aduh. gabra!!!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)