28 May, 2019

Ha..jangan nak membawang sangat ya..makan bawang lagi baik

Ha..jangan nak membawang sangat ya..makan bawang lagi baik | Tak pasal-pasal bawang juga yang selalu dikaitkan dengan membawang ya..Bawang adalah salah satu bahan pelengkap kepada masakan kita, kalau tak ada tu masakan kita macam kurang rasa betul tak? tapi khasiat bawang lebih banyak jika di makan mentah.


Khasiat Bawang Mentah Yang Kita Perlu Tahu ;-
  1. Mengandungi khasiat seperti organosulfur dan flavonoid
  2. Merupakan antiplatelet iaitu bahan untuk mencegah pengumpulan darah dan antikanser terutamanya usus, perut dan kerongkong
  3. Makan bawang mentah bagus bagi menghindari dari terkena sakit jantung dan stoke
  4. Bawang merah tinggi antioksidan dan vitamin C
Petua Elak Mata Pedih Ketika Memotong Bawang
  • Simpan bawang dalan Freezer selama 5 minit. Ia dikatakan meninggikan khasiat bawang di mana bahan antioksidan quercetin akan terhasil lebih banyak.
Raya dah nak dekat ni, mesti bawang makin laku dekat kedai ni nak masak rendang, nak masak ayam masak merah hihihi..


6 comments:

  1. bawang is very good and it's even better not too overcooked it. when you did, khasiat dye akan hilang.

    ReplyDelete
  2. Makan bawang kena rajin gosok gigi dan berkumur..hehehe..ada yag suka buat ulam..

    ReplyDelete
  3. tak ada bawang, rasa kureng masakannya

    ReplyDelete
  4. Bawang baik untuk kesihatan dan penyedap makanan..tp kalau membawang cari nahas la kan..

    ReplyDelete
  5. bagus bawang nie.. Kalau tak ada memang tak lengkap masakan..

    ReplyDelete
  6. izzat sgt suka bawang dlm sambal.
    sebab tu now kalau aida buat sambal, bawang tu dipotong besar.
    dia makan bawang mcm makan ulam.
    ikan ke. ayam ke. tak nak!
    bawang? nak... :) ha ha ha ha...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)