05 November, 2019

Mengutip Hasil Kebun

by on November 05, 2019
Mengutip Hasil Kebun  | Hari-hari cuti bila adik beradik berkumpul mesti akan ada plan untuk menziarah kebun kitaorang. Actually kebun kitaorang tu ada orang jaga dan ada tanam pokok cili, pokok pisang, pokok terung, bendir, ubi , pokok kari dan lain-lain lagi. Buat masa ini sebahagian kawasan sahaja yang digunakan untuk bercucuk tanam ni sebahagian lagi masih lagi semak samun. 


Ini pokok cili api yang subur dan lebat cilinya.


Dekat rumah nieyl tu wajib ada cili api, sekarang ni kalau nak beli cili dekat kedai mahal, betul tak..jadinya kena gigih pergi kebun, petik sendiri untuk seminggu punya stok.


Rumah singgah dekat kebun masih lagi in progress, belum siap sepenuhnya lagi. Rumah itu untuk lepak-lepak bila datang ke kebun. Ada 2 bilik dan ada ruang tamu dan dapur juga. Nanti bila dah siap, nieyl share dalam dia ya..


Masa ini kitaorang petik pucuk ubi, pokok ubi memang senang hidup kalau di tanam, hasilnya pun cepat membuahkan hasil sebab itulah ayah nieyl suka tanam pokok ubi di keliling kawasan kebun. 


Nampak, masing-masing pegang plastik hasil dari kebun, belakang tu korang boleh nampak banyak pokok pisang yang di tanam, sebahagian dari hasil tu dijual oleh penjaga kebun ni. 


Banyak hasil yang kitaorang dapat masa pergi kebun yang lepas, jantung pisang ada, pisang, pucuk ubi, cili api , daun kari dan ulam raja. Untuk pengetahuan korang, kebun ni ayah nieyl dah pun buat pecah lot dan pembahagian kepada anak-anak dia. Masing-masing kena jaga kawasan masing-masing, cumanya kami tak ada masa dan modal lagi untuk buat rumah di tanah masing-masing. Setakat ini hanya buat kebun kecil -kecilan macam ni je la..Itu pun Alhamdulillah, ada hasilnya..♥


30 October, 2019

Sandwich officemade

by on October 30, 2019
Sandwich officemade | Assalamualaikum. Beruntung betul nieyl dekat office ni, kawan-kawan, kakak-kakak officemate memang suka memasak. Suka buat potluck.. Kalau buat potluck tu tak bagitahu nieyl pun, tahu-tahu je esok ajak makan je..aduhai..kadang-kadang tu malu juga la, selalu pesan kalau nak buat makan-makan bagitahu la dekat kita. 


Kali ini kakak PA teringin sangat nak makan sandwich, esoknya gigih bawa bahan-bahan termasuk roti ke office. Pagi tu baru buat telurnya dan potong sayur. 


Sesekali dapat makan sandwich buat sendiri ni sedap, selalu beli dekat luar sekeping potong 2 RM2 kadang-kadang RM2.50 kan itupun alahai telur letak di tengah-tengah roti je.. Nieyl selalu kena macam tu. Bila buat sendiri puas makan. 


Sandwich nieyl atas ni tak lipat lagi, saje nak tunjuk isi dalam tu..kitaorang ni memang suka makan pedas-pedas, cili api tu memang sentiasa ada je, kadang-kadang dieorang makan budu dengan nasi tengah hari, nieyl je yang tak makan budu walaupun berkawan dengan orang uska makan budu..kekeke

25 October, 2019

Tazkirah Pagi Jumaat

by on October 25, 2019

Assalamualaikum semua..
Alhamdulillah diberi nafas lagi pada hari jumaat yg sejuk dan indah ini..
Redha di mulut dan dihati seharusnya selari..
Kerana apabila kita redha..
InsyaÁllah Allah akan gantikan dengan yg lebih baik...

Pagi ni nieyl terima dugaan,
Nak pergi kerja, kereta tak boleh start..
Padahal dah tukar stater baru ni...
Memang agak stress juga la pagi-pagi macam ni kan...
Tapi sebab kita redha, sabar..
Husband gigih tolong hantar pergi kerja naik kereta yg tak ada rotax..
Actually kereta tu bawa pusing-pusing dalam kampung je..
Ya Allah, memang cukup mendebarkan tau..
bukan apa, kalau kena tahan saman tak berbaloi pula kan..
Tapi sebab kita redha kereta memang kena hantar bengkel semula..
Allah permudahkan perjalanan nieyl ke pejabat pagi ni..
Alhamdulillah...
Ini contoh yang kebetulan berlaku pada diri nieyl pagi ni..

24 October, 2019

Cara Membuat Pes Pandan Yang Betul

by on October 24, 2019
Cara Membuat Pes Pandan Yang Betul | Pes pandan ni biasanya mak-mak kita suka buat homemade sendiri katanya lebih jimat dan selamat daripada kita menggunakan pewarna-pewarna ni. Kebiasaanya kalau rumah-rumah kampung setiap rumah pastinya akan tanam pokok pandan. Kalau kawasan bandar ni ada je juga yang rajin tanam dalam pasu di balkoni rumah. 

Sebenarnya nak buat pes pandan tidaklah susah sangat, bahan yang diperlukan hanya daun pandan dan juga air secukupnya. Kalau macam nieyl , tak perlu nak beli daun pandan di kedai sebab ada pokok pandan di tanam di kawasan rumah nieyl ni..



Bahan-bahan yang diperlukan

  • 30 helai daun pandan
  • 3 cawan air
Cara-caranya

  1. Basuh bersih-bersih daun pandan dan pokok kecil supaya senang nak di kisar
  2. Kisar bersama 3 cawan air dan tos serta perahkan air pandan tersebut.
  3. Disimpan dalam peti sejuk selama 3 malam 
  4. Selepas 3 malam, akan terbentuk 2 layer , bahagian atas warna jernih dan bahagian bawah warna pekat
  5. Buang air bahagian atas itu, sebab kita hanya akan guna air pekat bahagian bawah sahaja.

*pes pandan boleh digunakan untuk buat kuih ketayap, kuih buah melaka dan lain-lain kuih lagi.

Wordless Thursday

by on October 24, 2019
Wordless Thursday | Assalamualaikum uolls..kepada yang dah start kerja tu happy working dan semoga dipermudahkan urusan kerja kita hari ini . Oklah sambil buat kerja tu mata macam sayu-sayu tu meh tengok dan baca entry nieyl pagi ni pasti mata segar dan meleleh air liur hehehe..


Nasi ayam Alamanda


Bekal pergi kerja, meggi goreng, kerang sambal dan nugget 2 ketul..


First time order Tealive guna Grabfood..
Bang Bang Chocolate


Nasi goreng kampung sambil siapkan entry


Sambil buat entry tu layan tealive lagi..order je sekarang ni..
bang bang milk tea..

Ha...segar tak mata tu tengok gambar makanan?ada ke yang tiba-tiba rasa nak cari tealive lunch nanti? hihihi...happy blogging uolls :) 



22 October, 2019

Me time bersama bff zaman sekolah

by on October 22, 2019
Me time bersama bff zaman sekolah | Sesekali tu bila dapat luangkan masa beberapa jam untuk berjumpa kawan-kawan sekolah amatlah seronok okay. Asalnya nak lepak santai 5 jam je tapi bila dah start berborak sedar-sedar dah lebih dari 5 jam. Nasib baik masing-masing sedar diri ada family dekat rumah, kalau single memang sampai ke malam la duduk situ..hehehe..


Ini bff nieyl masa zaman sekolah menengah, kami kenal waktu form 1 Alhamdulillah serasi bersama sampailah form 5. Kami ada berlima, pergi mana sahaja lah pasti berlima kecuali pergi tandas la, kalau waktu rehat tu, siapa yang keluar kelas dulu dia akan tunggu yang lain baru lah pergi kantin sampai kan ambik subjek tambahan SPM pun sama juga..Dan lagi satu 4 kami menjadi pengawas perpustakaan dan seorang lain pegawas..Ya Allah rindunya lah zaman sekolah.. Sekarang ni 4 dah kahwin tinggal sorang je tu masing single, bila lah nak rasa nasi minyak dia tu ntah ..hehehe...moga cepat bertemu jodoh ya kawan..


Yang mana tengah diet tu, jangan meleleh air liur tengok dessert ni ya..Ini dessert yang wajib kalau pergi ke Alamanda tau, kalau sesiapa yang singgah alamanda tu boleh la cuba tak akan menyesal sebab sedap sangat, yang ni nieyl beli kami share makan untuk 4 orang. Roti John Cheeses ni pun sedap juga, dua- dua kedai ni di food court tau.


Close Up sikit gambar waffle brownies ni


Roti John Cheeses

Ada yang meleleh air liur ke tu, oklah korang saje je nak kenangan bersama kawan-kawan dalam blog ni mana tahu nanti anak-anak dieorang boleh mengenali kawan-kawan mak dia kan. Sambil share gambar makanan yang sedap-sedap dekat korang. Ok lah jumpa next entry nanti okay...Thanks korang yang membaca.

21 October, 2019

Ibu mengandung boleh minum kopi ke?

by on October 21, 2019
Ibu mengandung boleh minum kopi ke? | Haruman kopi mampu mengoda sesiapa sahaja yang menghidunya. Bagi penggemar kopi yang tegas, sehari tidak minum kopi bagaikan hidupnya tidak lengkap. Wah begitu hebat penangan kopi ni ya. Malah ada yang kata ianya menyenangkan kerana hanya secawan kopi mampu membuat mata hilang mengantuk dan terus cergas.


Selalu menjadi tanda tanya daripada bakal-bakal ibu tentang bolehkah wanita hamil mengambil kopi setiap hari seperti biasa. Ini adalah jawapan yang di share oleh Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita dan kehamilan, Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak untuk para ibu mengandung. 

" Ibu mengandung perlu menghadkan pengambilan kafein dengan hanya 200 miligram setiap hari. Malah beliau juga mengingkatkan bahawa kafein bukan sahaja ada dapat kopi semata-mata , ianya juga ada dalam coklat, teh, minuman bertenaga, minuman bergas dan sesetengahnya ada dalam ubat batuk dan selsema juga"

Perlu diingatkan bahawa pengambilan kafein yang berlebihan boleh membawa kesan buruk pada kandungan seperti bayi menjadi kecil dan meningkatkan kemungkinan gugur pada awal kehamilan.  Ibu mengandung dinasihatkan sebaiknya meninggalkan kafein itu lebih baik, boleh gantikan kafein dengan mengamalkan minum jus buah buahan dan kurangkan manis juga dalam minuman.

Jadi ibu-ibu yang mengandung tu boleh minum kopi tu tadi hadkan lah tapi sebolehnya tinggalkan terus itu lebih baik kan, sayangilah kandungan dan bayi tu okay..

19 October, 2019

Floor 88 - Hutang [Official Music Video]

by on October 19, 2019


Kau nak cepat kaya

Macam jual unta
Tapi kau sendiri
Malas nak usaha
Cerita sana sini
Gebang kau merata-rata
Pantang depan mata

Ada saja cerita
Tipu belit kawan
Dah macam ular sawa
Bila dah tahu kau lari berbatu
Macam kau nampak hantu
Cerita zaman dulu

Pak kaduk gadai tanah
Dia laga ayam bukan kepunyaannya
Cerita zaman sekarang
Kau yang guna duit orang
Pabila pecah tembelang
Lari lintang pukang
Kau tak mampu bayar sekupang-pang
(Alakazam)
Pok amai-amai belalang kupu-kupu

Bayar duit aku yang semua kau sapu
Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana
Buai laju-laju buai sampailah pokok sena

Duit tu beribu semua entah ke mana
Memanggil Fasola tikam di tapak kakinya
Dah memang kau salah 'ku taboh kau pon tak apa
Rampo ngiseng

17 October, 2019

Tidak Tahu Sesuatu, Kena Belajar

by on October 17, 2019

Assalamualaikum semua...
Dah breakfast belum?Kalau belum, jangan skup breakfast ok..
Sebab nak mulakan kerja dengan tenaga..
Kalau perut kosong macam mana nak fokus kan..perut asyik bunyi je minta makanan..
Everything you dont know is something you can learn..
Jadi, kalau kita tak belajar buat sesuatu perkara tu..
sampai bila-bila pun kita tak akan tahu..
jangan malu bertanya nanti sesat jalan ♥

15 October, 2019

Tea Hill Homestay Bemban Melaka Sesuai Untuk Buat Family Day

by on October 15, 2019
Tea Hill Homestay Bemban Melaka Sesuai Untuk Family Day | Seperti yang nieyl janji hari tu nak share dengan korang tempat penginapan family day tu kan. Hujung Disember 2018 nieyl memang usaha untuk menjadi tempat penginapan yang sesuai sebab family besar kan jadi perlukan penginapan yang selesa untuk semua orang dan sesuai untuk budak-budak dan satu lagi aspek yang nieyl nak adalah privasi. Itupun penting tau untuk keluarga yang besar macam keluarga nieyl ni.


Untuk family day nieyl yang pertama kali diadakan , nieyl memilih Tea Hill Homestay sebab suasana tempat dia yang jauh dari bandar, homestay ni betul -betul dalam kawasan perkampungan. Jadi, kalau dalam perjalanan dari pintu gerbang tu, korang akan nampak suasana kampung je sepanjang perjalanan ke Homestay. Perjalanan dari rumah nieyl ke Homestay ambil masa lebih kurang 2 Jam sebab biasalah selepas tol ayer keruh jem sikit . 


Homestay ini juga ada sediakan gelanggang untuk kita buat aktiviti seperti main badminton, bola sepak dan lain-lain. . Nieyl gunakan ruang ni untuk aktiviti sukaneka dan zumba. Sangat luas ya , boleh muat lebih 50 orang gelanggang ni. So, memang sesuai sangat untuk buat aktiviti sukaneka di sini okay.


Area sini depan pool yang menjadi tempat bersantai keluarga disamping anak-anak bermandi manda dalam pool tu, kita yang berumur ni boleh letak sambil minum petang bersama-sama. Selain tu juga, kawasan ni, boleh digunakan untuk BBQ malam hari. Tempat BBQ disediakan oleh pihak homestay , cuma korang digalakkan bawa arang, jaring dan peralatan sendiri ya. 


Kalau dalam gambar atas ni, ada 4 unit homestay yang disediakan. Setiap unit berlainan warna untuk nampak lebih ceria dan menarik. Tapi korang jangan risau sebab dalam setiap unit homestay ni dalam dia sama sahaja ada 1 katil Queen + 1 katil single + Air cond + TV+ Mini-peti sejuk + water heater + toilet. Setiap unit ini boleh muat 4-5 orang, jadi sesuai untuk yang berkeluarga.


Meh zoom sikit dalam unit homestay bilik tadi, kemas, bersih dan selesa.


Untuk makluman korang, unit homestay ini dia masuk-masuk terus bilik tau cuma kalau tengok design dari luar nampak seperti sebuah rumah. Kalau duduk dalam bilik ni, rasa macam duduk dalam rumah sendiri, walaupun dia kecil ianya sangat selesa.  4 unit homestay ini semuanya mengadap ke kolam renang tau, jadi anak-anak boleh terus terjun, mandi manda sambil dipantau oleh ibubapa masing-masing.

Yang mana keluarganya besar macam keluarga nieyl hari tu, Tea Hill Homestay mempunyai 2 buah homestay lagi dikawasan yang sama cumanya dia tidak mengadap kolam renang. 1 Suite dan 1 family suite. Nieyl booking the all homestay dekat situ. Jadi, memang keluarga nieyl sahaja yang duduk di homestay tu tanpa ada orang lain. Nampak lebih privasi keluarga .



Atas ini adalah family suite, agak luas dan besar juga boleh muat 8-10 orang ataupun 2 family besar. Mempunyai 2 bilik, dapur dan juga ruang tamu. Apa yang bestnya family suite ni kita boleh masak-masak, ha..kalau mak-mak kita ni sehari tak masak di dapur macam tak lengkap je hidup dia kan. Jadi, sesuai sangat untuk mereka yang suka masak-masak masa bercuti ini. 


Ruang tamu dan dapur family suite

family suite 


Ini pula Mini Suite bersebelahan dengan family suite. Nampak seperti sebuah rumah juga kan, tapi dia tak ada bilik-bilik macam family suite tau, dia buka pintu terus bilik sama dengan design homestay 4 unit tu..Bezanya mini suite ada mini dapur. 


Mini Suite

Ha,,setakat ini korang teruja tak tengok Tea Hill Homestay ni, detail nieyl share dengan korang ni tau. Selain dari ada homestay yang selesa dan bersih. Homestay ini juga ada menyediakan tempat makan yang selesa untuk pengunjung yang menginap di sini. Mesti korang tertanya-tanya nieyl sekeluarga makan masak sendiri ke atau makan di luar. 

Ok nak share ni istimewanya kalau korang menginap di Tea Hill Homestay ini mereka menyediakan perkhidmatan katering tetapi untuk 20 orang ke atas. Jadi, nieyl memang guna perkhidmatan katering di sini untuk 2 hari. Dah tak perlu nak fikir makan dekat mana, makanan siapa nak masak sebab nama pun family day kan..hari untuk kita bergembira bersama keluarga. 


Gambar di atas ini adalah cafe ataupun tempat kita untuk makan bersama-sama. Pihak katering akan sediakan makanan di cafe, jadi kita tinggal datang makan sahaja. Lepas tu boleh masuk bilik berehat dan tak perlu nak fikir kemas-kemas dah, mudahkan..jadi, sila guna perkhidmatan mereka ya..

Harga Homestay Semalam

Dah puas nieyl cerita tentang homestay ni kan, mesti korang nak tahu berapa rate harga homestay ini kan. 

4 Unit Homestay = 1 Malam RM220/unit
Mini Suite = 1 Malam RM250
Family Suite = 1 Malam RM350

Harga Katering = Tak berapa ingat detail dia, harga bergantung pada menu

Bilangan ahli keluarga = 41 Ahli

Bajet Penginapan Family Day Nieyl untuk 3 Hari 2 Malam ialah RM2960
Bajet Katering Untuk 2x breakfast, 1x lunch dan 1x Dinner ialah RM997.00

Total perbelanjaan = RM3957.00

**homestay ini hanya untuk muslim sahaja harap maklum

Review Ikhlas Dari Nieyl 
**********************
  • Tempat penginapan yang selesa, bersih dan kemas
  • Suasana homestay sangat nyaman di kelilingi pokok-pokok yang ditanam oleh owner homestay.
  • Kolam renang yang bersih, luas dan besar.
  • Makanan katering yang sangat sedap dan menepati selera kami sekeluarga cuma ikan masak asam pedas dia terlalu pedas, maybe boleh kurangkan sikit pedasnya tu..kekeke..
  • Owner homestay sangat ramah dan baik.
  • Berurusan dengan pihak homestay sangat mudah melalui whatsapp.
  • Recommend 100% 

Peringatan!

Kepada mereka yang sedang membaca entry ini, yang berminat untuk menginap di homestay ini dinasihati untuk membuat tempahan lebih awal ya sebab Tea Hill Homestay sentiasa penuh lagi-lagi cuti-cuti sekolah dan weekend. Kalau korang nak tahu,nieyl booked homestay ini JANUARI 2019 untuk family day SEPTEMBER 2019, lama kan..hehehe..

Untuk sebarang tempahan atau pertanyaan 

Facebook Page
Tea Hill Homestay 



**sumber gambar dari Pihak Tea Hill Homestay 





Siapa ada migrain?Meh baca ini

by on October 15, 2019
Makanan yang boleh membantu melawan Migrain | Siapa yang ada migrain ataupun pernah diserang migrain mari kita tengok apa makanan yang mungkin boleh bantu kita mengurangkan migrain. Migrain dia boleh datang bila-bila masa yang kita tak menduga, nieyl sering kali kena masa di pejabat secara tiba-tiba. Kalau sebelum-sebelum ni nieyl memang akan telan panadol activfast dan tidur dalam gelap untuk menghilangkan sakit. 


Bila nieyl dapat tahu, ubat tahan sakit bukanlah cara terbaik untuk melegakan sakit kepala kerana ia bersifat sementara sahaja dan jika berterusan ia akan membawa kemudarat pada diri kita juga. Oleh yang demikian, dah berbulan-bulan nieyl tak ambil sebarang ubat untuk melegakan migrain bila ia menyerang. Cara nieyl sekarang, cuci rambut dan tidur dalam bilik yang gelap tanpa sedikit cahaya pun. Alhamdulillah, setakat hari ini cara nieyl ni berkesan untuk diri nieyl. Orang lain mungkin tak sama. 

Pagi ni nieyl nak share dengan korang yang sering kena migrain, makanan apa yang boleh membantu kita untuk melawan migrain ni..

  • Avokado - Ia kaya dengan antioksidan seperti lutein dan zeaxanthin yang bukan sahaja meredakan sakit kepala malah migrain juga boleh.
  • Buah Tin - Buah Tin mengandungi kalium yang mampu mengurangkan keradangan dan mencegah sakit migrain.
  • Salmon - kaya dengan asid lemak omega-3 dan bitamin b-2, ia mencegah platelet daripada berkumpul yang kemudiaan menghalang aliran darah dan menyebabkan sakit kepala.
  • Keledek - kaya dengan vitamin c, B1 dan kalium, keledek mampu mengurangkan rasa sakit kepala
  • Tembikai dan lobak merah - Tembikai, karot , timun dan saderi adalah bagus untuk dehidrasi yang juga salah satu punca sakit kepala.
  • Yogurt - kaya dengan riboflavin iaitu sejenis vitamin B kompleks yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau, ikan, susu, hati , ginjal dan telur yang sangat membantu dalam melawan migrain
  • Jus lemon - Jika di serang migrain, cepat-cepat minum segelas jus lemon yang ditambah dua sudu kecil garam.
  • Pes kayu manis - Tumbuk atau kisar halus kayu manis dan kacau dengan sedikit air untuk dijadikan pes dan sapu pes tersebut dibahagian dahi dan pelipis bila di serang migrain, dan bilas dengan air selepas 25-30 minit.
Semoga share pagi ini membantu mereka yang menghadapi sakit maigrain ataupun sakit kepala, semoga ilmu ni bermanfaat untuk dikongsikan bersama-sama. Selamat beramal dan mencuba

09 October, 2019

Family Day Di Melaka Part 3

by on October 09, 2019
Family Day Di Melaka Part 3 | Last entry family day nieyl , baru ada kesempatan masa nak update sambungan..hehehe..sibuk sikit ada bengkel. Ok jom sambung , petang selepas sukaneka tu adalah aktiviti santai bersama keluarga. Nieyl , kakak dan anak-anak buah terjun kolam buat aktiviti air sambil bersenam orang kata..Penat juga main bola dalam air ni perlukan tenaga juga rupanya ya. Patut lah berenang merupakan salah satu senaman yang terbaik untuk mengurangkan berat badan. 



Tepat jam 8 malam, semua ahli keluarga berkumpul di cafe untuk BBQ dan juga sesi penyampaian hadiah kepada semua pemenang sukaneka pagi tadi. Yang berbungkus dengan kertas minyak, ini dalah hadiah cabutan bertuah. 


Hamper-hamper pula untuk mereka yang menang dalam sukaneka, Alhamdulillah semua kumpulan menang hamper. Selain tu juga, nieyl ada sediakan goodies beg warna kuning untuk semua orang. Dalam tu ada keychain family day dan juga makanan ringan. 


Acara malam di hoskan oleh kakak nieyl, nak pilih hos pun kita main lat tali lat tau..hahaha..nasib baik semua sporting..


Sebelum memulakan majlis, kita baca doa untuk keberkatan dan bersyukur atas kesempatan yang Allah beri pada kita. Doa seperti biasa akan dibacakan oleh suami kepada anak buah nieyl, ustaz hanis..


Ucapan penutup oleh ayah nieyl sebagai ketua keluarga besar kami. Banyak nasihat yang disampaikan kepada anak, menantu ,cucu dan cicit. Apa yang nieyl ingat malam tu ayah nieyl bagitahu macam mana dia boleh dapat nama SUKASIH tu, nama sukasih ada 4 orang termasuklah nieyl. Nak tahu tak?Ayah nieyl cerita, dia peminat penyanyi dari indonesia iaitu Elvy Sukaesih..hahaha..tu yang 4 nama anak perempuan ayah ada nama SUKASIH..




Otak - otak the making, ha...panjang sendiri tau.


BBQ ada jagung bakar, ayam , sosej , kambing


Inilah wajah-wajah penerima hadiah pada malam tu, nieyl pun dapat hadiah juga tau..


 Sesi pembahagian hadiah kepada ahli-ahli kumpulan masing-masing 



Bila selesai semua acara, rasa bersyukur sangat semuanya berjalan dengan lancar. Bukan senang nak jadi organizer disamping nak join acara yang ada. Bila semua orang happy dan gembira, kita secara tidak langsung rasa sangat puas..kerja keras kita membuahkan hasil. InsyaÁllah next family day di jangka pada tahun 2021..♥

04 October, 2019

Family Day Di Melaka Part 2

by on October 04, 2019
Family Day Di Melaka Part 2 | Selamat petang semua lepas makan mengantuk pula rasa mata ni, moh ler kita sambung story tentang family day nieyl part 2 ya.. Hari berikutnya 15hb Sept ( ahad) , jam 7.30 pagi nieyl buat rondaan bilik ke bilik untuk kejut semua orang bangun, bersiap-siap untuk sesi zumba. Sesi ini tidak boleh terkecuali ya, semua wajib join..



Sementara tunggu semua berkumpul, ayah nieyl ambil kesempatan untuk snap gambar bersama isteri-isterinya...Ya ayah saya isterinya, mak nieyl yang pertama yang tudung hitam, yang tudung kuning tu mak nieyl no.2 dan yang pakai shawl tu mak nieyl no.3.. Isteri first ada 9 orang anak, isteri ke 2 ada 4 orang anak dan no.3 belum ada rezeki lagi 😊


Ok sesi zumba bermula di ketuai orang kakak nieyl sendiri. Alhamdulillah semua orang baik perempuan dan lelaki memberi kerjasama yang sangat baik. Walaupun berzumba secara santai, asyik tergelak je kerjanya tetap berpeluh tau. Ada 2 buah lagu yang biasa zumba iaitu chantik dan pencuri hati. Ada video juga, nanti nieyl share link channel youtube nieyl ya..

Selepas selesai berzumba semua pergi breakfast di cafe yang di sediakan. Ok untuk makan sepanjang di sana, nieyl order catering sahaja, lebih mudah kita tak perlu nak masak-masak sebab family day sebolehnya nak santai, nak relax dari buat kerja-kerja rumah ni kan.. Pakej dan harga nanti nieyl share dalam entry khas ya..


Perut semua dah kenyang dan dah ada tenaga,kita start dengan pembahagian kumpulan. Untuk pembahagian kumpulan ni nieyl buat 4 kumpulan, setiap kumpulan akan ada 7 org dan 8 orang sebab kita dewasa ada 30 orang. Specialnya ahli kumpulan di tentukan oleh kotak beracun. Dalam kotak tu nieyl tulis nombor kumpulan siap-siap jadi, tengok lah nombor berapa dieorang cabut tu, itu lah nombor kumpulan dieorang. Tujuaannya supaya kita lebih bersikap terbuka dan mengenali ahli keluarga kita yang lain. Best tau..

Acara pertama adalah untuk sukan suami isteri iaitu lontangan kasih (belon air). Suami akan baling belon berisi air tu ke isteri untuk di sambut tetapi setiap balingan, dieorang kena selangkah ke belakang. Makin lama makin jauh, belon siapa yang pecah tu, dia keluar dan yang bertahan ke akhir dialah pemenang. Nieyl dapat tempat ke 2..kira oklah kan..hehehe..


Seterusnya diselang seli dengan aktiviti kanak-kanak iaitu golek bola. Disebabkan kanak-kanak dalam family nieyl ni tak berapa ramai hanya ada 8 orang jadi setiap kumpulan 4 orang. Antara aktiviti untuk kanak-kanak, isi air dalam botol, golek bola dan mewarna.


Ini pula aktiviti pindah kacang, yang ni memang mencabar untuk semua orang termasuklah nieyl hahaha..walaupun nieyl yang buat game ni, susahlah sebab kita tak biasa guna chopstik.. Cara dia dieorang kena pindahkan kacang hijau ke pinggan lain. Syarat dia seorang 1 kacang sahaja.

Antara permainan lain yang kiteorang main, cari getah gelang dalam tepung, pijak belon, gelung berantai, teka silang kata, kira gula dalam balang dan bola sepak. Dalam video nanti boleh tengok gelagat masing-masing..adoi..kelakar 


Sementara take break untuk game, kanak-kanak bawah 10 thn start mewarna. Tengok gelagat masing-masing tu seronok tau, muka semua excited mewarna. Macam-macam rupa bila dah siap mewarna, ada yang warna separuh, ada yang warna ikan je..hehehe..Nieyl terlupa nak snap gambar mewarna yang menang tu, serius cantik ada 2 pemenang. Seorang umur 6 tahun dan 11 tahun.


Sebelum sukaneka tamat, kita bergambar sebagai kenangan. Ok gambar di atas ini semua menanti lelaki. Cantik pula susunan tu, husband nieyl yang paling kecil tu kekeke..


Ini pula menantu perempuan dalam keluarga nieyl, tak cukup sorang..



Ini adik beradik perempuan nieyl, 3 hasil mak first dan 3 hasil mak no.2..


Ini sebahagian cucu dan cicit ayah, ada lagi 8 orang yang tak dapat jion..


ini adik beradik lelaki nieyl tapi tak cukup 2 orang. Abg nieyl sorang tak dapat join dan adik nieyl masih di lubnan.


Ini lah keluarga besar nieyl 

Ramai kan?ha..ini sebenarnya sebahagian je tau, ada 3 keluarga lagi yang tak dapat join kali ini.Insya'Allah family day harap semua dapat join. Selepas sukaneka selesai,ada yang balik bilik berehat, dan ada yang terjun kolam sementara tunggu untuk makan tengah hari. 

Ok,nnt nieyl sambung share untuk aktiviti petang dan malam BBQ okay...stay tuned 😊