Resepi chocolate chip versi nieyl

Chocolate chip versi nieyl |  Antara salah satu kuih raya yang wajib ada dalam balang kuih rumah. Cookies banyak versi tapi tahun ini nieyl buat yang paling simple,sedap dan cepat. So,korang pun yang mana rajin masih ada masa lagi ni kalau nak buat..hihihi..last week nieyl buat 2 adunan dapat lah 2 balang besar. Lepas tu, MIL nieyl request nak 1 balang,jumaat malam tu walaupun tak berapa nak sihat..Alhamdulillah..dapat juga buatkan 1 balang untuk MIL..




Bahan-bahan

7 Cawan tepung gandm
2 Buku Butter
1 1/2 cawan gula putih (nieyl kurangkan sikit)
1 1/2 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar empleks
1 sudu kecil esen vanila
3 biji telur kuning
Chocolate Chip 1 paket
Add-on (badam hancur/ceri/kacang)terpulang

Cara-caranya

  1. Pukul butter bersama gula putih,gula perang dan kuning telur + esen Vanila
  2. Masukkan tepung + empleks + baking powder + Chocolate Chip = Gaul
  3. Bila dah sebati semuanya, boleh la cuit-cuit susun dalam loyang tapi pastikan loyang disapukan dengam butter sedikit ya supaya tidak melekat nanti..
  4. Suhu dalam 150-250 bergantung kepada oven masing-masing okay..bakar selamat 15-20minit.
  5. Selamat mencubaaaa


6 comments:

  1. senangnya nieyl... nnti nk try

    ReplyDelete
  2. alahai sennagnya abahan- bahan dia tapi akak ni x confident nak buat la..takut rentung x jadi

    ReplyDelete
  3. Pakai empleks, cruch lah jadi nyaaa

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...