Puasa Zaman Kanak-Kanak

Puasa Zaman Kanak-Kanak | Setahun hanya sekali sahaja bulan Ramadhan ini datang, jadi setiap kali ianya tiba pastinya ibu bapa yang mempunyai anak-anak ingin melatih anak-anak berpuasa menahan diri dari lapar dan dahaga. Mungkin itu bukan satu perkara yang mudah kan, sebab kita dulu masa  zaman kanak-kanak begitu kan. Tapi ibu bapa perlu membantu tingkatkan kesedaran anak-anak tentang puasa. InsyaÁllah ianya sangat membantu.


Teringat zaman kecil-kecil dulu, nieyl mula puasa umur 5 tahun time tadika lagi itupun setengah hari sahaja, yela..kanak-kanak kan kuat bermain,lepas tu masih belum pandai menahan lapar dan dahaga. Itupun kalau azan zohor je, tingkap pintu semua mak tutup sebab nak bagi anak dia ni makan sampai kenyang.hihi..

Start darjah 2 sehingga lah hari ini Alhamdulillah puasa seperti umat islam yang lain kecuali hari-hari Allah beri cuti..Banyak pengalaman ponteng puasa dulu, hahaha..yang masih segar di ingat adalah terliur tengok buah rambutan sebab time bulan puasa tu musim buah. Ambil buah rambut, duduk bawah katil sebab gelap kan,tak ada orang nampak..hihihi..sekali mak sapu-sapu bawah katil,keluarlah kulit rambutan kering-kering..hahaha..time tu memang kena rotan la sebab ponteng puasa.

Kalau dekat sekolah pun ada pengalaman, curi-curi bawa air sirap pergi toilet minum,ha..tahu tak elok minum dalam tandas tapi masa itu budak hingusan apalah yang difikirkan kan..janji hilang dahaga seketika. Lepas tu menyesal sebab tak boleh makan sekali dengan orang yang berpuasa. Ha...undang-undang di rumah nieyl tu siapa yang tidak berpuasa tidak boleh makan sekali bersama orang yang berpuasa..sediihhh...esoknya gigih paksa diri untuk berpuasa..Alhamdulillah...

Begitulah zaman puasa nieyl masa kecil-kecil..kalau korang pula macam mana agak nya..mesti korang pernah je ponteng puasa kan, makan sorok-sorok..meh la share...:)

10 comments:

  1. PC kat sekolah control ayu bila tengok kawan minum..kawan tanya nak minum tak..taknak...bila balik rumah meraung nak minum tapi mama tak bagi..mama suruh mandi...alhamdulillah bertahan...tapi dulu kalau puasa PC suka nak gosok gigi...kikiki taktik tu...

    ReplyDelete
  2. biase curi minum air kat dalam peti ais ..kekekek..

    ReplyDelete
  3. hehehe..dhia n dzal tak puasa lg.

    ReplyDelete
  4. Hahaha kdg2 tue rindu cgat dgn zaman budak2 dulu.. ingat nak main ja hahaha. Puasa pun main juga.

    ReplyDelete
  5. seingat sy masak sekolah rendah tu boleh kira kot berapa hari berpuasa..hehe bila dah sekolah menengah pulak ada la jugak ponteng sebab ikut kawan..huhu

    ReplyDelete
  6. hee~ mesti la pernah ponteng puasa.. adoi.. sampai harini mak tau tau..

    ReplyDelete
  7. heee...akak sambil mandi minum air hahaha, tak kira dah air tu tak masak ke, janji dapat minum

    ReplyDelete
  8. Biasa ponteng puasa kalau tengah ambik air sembahyang. Minum je air paip.. hahha

    ReplyDelete
  9. Hha puasa yang yok dulu dulu, mengimbau kenangan betul 😝😝😝

    Jemput singgah ke blog killa ye 😘😘😘😘

    http://www.syakillaazam.my/tip-kesihatan/mengapa-orang-obesiti-tidak-berasa-kenyang/

    ReplyDelete
  10. Dh sekolah baru belajar puasa.
    Tapi macam tak pernah curi2 makan or minuman.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...