Cara Minum Air Ketika Bulan Puasa

Cara Minum Air Ketika Bulan Puasa |  Kalau korang jenis yang suka minum air kosong seperti nieyl ni yang kalau boleh sehari 3.5 liter ni, kalau bulan puasa macam mana korang aturkan masa untuk minum air kosong sehari supaya badan kita cukup air seharian. Biasanya minum 8 gelas sehari kan. 

Yang pastinya tengah hari kita dah skip la nak minum air sebab bulan puasa, ke ada yang terminum di waktu tengah hari selepas dengar azan zohor??hihihi...jangan macam-macam korang.. 


Pastikan korang minum air yang cukup seharian ya..Caranya seperti :-
  • 1 gelas selepas berbuka
  • 1 gelas selepas makan nasi
  • 1 gelas selepas solat fardhu isyak
  • 1gelas selepas solat tarawih
  • 1 gelas selepas makan malam (kuih muih)
  • 1 gelas sebelum tidur
  • 1 gelas sebelum sahur
  • 1 gelas selepas sahur

Ha..dapat tak?jadi jangan kata tak sempat,tak boleh..sebab yang nak sihat badan kita, kalau bukan diri kita sendiri yang mendidik,siapa lagi kan.

Oh ya..nak pesan dengan korang semua, kalau boleh lah elak minum air manis dengan kerap ianya bagi mengelakkan kenaikan berat badan yang mendadak sepanjang bulan puasa. dan elak juga minum air yang banyak ketika berbuka, minum untuk hilangkan dahaga sahaja okay...

Selamat berpuasa semua!♥

2 comments:

  1. good sharing dik .. akak biase main tibai jekkk.. tu yg tetibe kene water retention :(

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...