Sistem Suria : Kenali Planet

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Sistem Suria : Kenali Planet | Ada anak buah tanya, apakah planet yang paling hampir dengan matahari?dengan confident jawab ala takkan itupun tak tahu..(dlm kepala tengah berfikir cari jawapan) jawapan dia Utarid lah..serius bila soalan tu di tanya apa yang terbayang dekat dalam otak ini adalah lukisan mural di dinding sekolah. Sebab nieyl perasan zaman sekolah dulu ada satu dinding tu ada lukisan mural tentang sistem suria..hihihi..

Nampak tak?siapa kata lukisan mural di dinding² sekolah tu tak ada fungsinya..ada tau..time² exam pun penting pergi toilet lalu dekat dinding tu..hahaha.. :P 

Meh kita imbas sedikit tentang sistem suria manalah tahu nanti anak² tanya ke kan..asah semula ilmu pengetahuan kita.

Sistem suria ialah Matahari dan semua objek yang mengorbitnya. Objek-objek yang mengorbit Matahari ialah 8 planet iaitu;
  • Utarid (Mercury)
  • Zuhrah (Venus) 
  • Bumi 
  • Marikh (Mars) 
  • Musytari (Jupiter) 
  • Zuhal (Saturn) 
  • Uranus 
  • Neptun (Neptune)
Eh..mesti semua tanya mana perginya Pluto, ok Pluto dianggap sebagai planet kesembilan dalam Sistem Solar. Tapi  penghujung abad ke-20 dan awal abad ke-21, banyak objek serupa Pluto ditemui di bahagian Sistem Solar yang jauh, terutama sekali Eris , yang lebih besar dari Pluto dan  24 Ogos 2006, Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU) secara rasminya menuruntarafkan Pluto daripada sebuah Planet menjadi sebuah planet kerdil.


Dan ada satu lagi perkara yang membuat nieyl sentiasa ingat tentang planet² ini masa zaman sekolah rendah atau menengah, pembahagian kelas² di beri nama mengikut nama planet² yang ada dalam sistem suria kita, itu juga merupakan salah satu cara untuk kita sentiasa ingat nama² planet ini.

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

10 comments:

  1. Unni pun ingt sbb masa unni skg rendak pun guna nama sistem suria jgk

    ReplyDelete
  2. Unni pun ingt sbb masa unni skg rendak pun guna nama sistem suria jgk

    ReplyDelete
  3. Teringat zaman sekolah pulak bila kakak baca entri Nieyl ni:)

    ReplyDelete
  4. teringat belajar dlm geografi dulu tu

    ReplyDelete
  5. ooo.. baru tahu pluto sudah dibuang yer..hihihi..

    jemput singgah my blogshop, ada sale instant shawl yang cantik2..

    http://mymodestycloset.blogspot.my/

    jom exchange link nak? dah follow juga.. :)

    ReplyDelete
  6. Saya memang belajar sistem ni.

    ReplyDelete
  7. Bila dah tua2 ni nama planet semua dah lupa. Terima kasih la nieyl buat ulangkaji semula

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...