Pukul Itu Tanda Sayang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Pukul Itu Tanda Sayang | Ini pengalaman diri sendiri tau, teringat dulu..ayah sememangnya seorang yang sangat² garang dan panas baran. In case dekat sekolah cikgu denda atau rotan nieyl, ofcouse lah kita akan mengadu dengan mak ayah kita because nak minta simpati lah kononnya. At the same time, bila kita mengadu kita kena rotan, ayah akan tanya WHY? so,dengan hati yang sangat jujur dan bersih nie bagitahu lah kerja sekolah tak siap, buku tertinggal.. Agak² korang apa respon ayah nieyl time tu??

Sekali lagi ya kena rotan kaw-kaw dengan ayah wehh..aduhai...malang no rasa nasib time tu rasa marah kot, sampai cakap..ee...ayah dah tak sayang kita lagi..asyik nak pukul je.. Bukan itu je, setiap minggu ayah akan check buku sekolah, adalah pantang nenek moyang ayah bila buku cikgu tak tanda. Walaupun hakikatnya cikgu memang belum nak tanda lagi, siap lah tangan atau punggung ko kena libas dengan sangkut baju. Tiada alasan kenapa cikgu tak tanda buku.

Ada satu ketika tu, seronok rasanya bila dapat keluar dengan kawan² pusing kampung naik basikal sampai lewat petang, bila mak panggil kita buat tak tahu je.. sekali ayah panggil, ayah cakap nak bagi hadiah, wah!seronok lah sebab ayah nak bagi hadiah kan.. balik -balik aje ha kaw di keluarkan sangkut baju dekat belakang, macam lipas kudung lari satu kawasan rumah weh..aduhai...ayah nie kerja dia asyik nak pukul je tau..tapi itulah anak dia nie memang degil..

Perasaan takut pada ayah tu memang tebal sangat dalam diri ini, waktu darjah 2 biasa kecil comot lagi, gula-gula,coklat memang makanan harian ya..one day tu gigi geraham sakit sangat,actually dah goyang dah pun, memang patutnya kena cabut pun dekat klinik.. Tapi style ayah pula dia suka cabut sendiri, mak kata tunggu ayah balik ya nanti ayah cabutkan..hahaha..dengan perasaan takut nya tu nieyl cabut gigi sendiri daripada ayah cabut..hahaha..aduhai..teruk betul perangai! jangan tiru ya.. cabut gigi geraham sila pergi ke klinik okay..

Zaman nieyl dulu walaupun orang kata dah sedikit moden tapi nieyl rasa cara ayah mak didik kami adik beradik still old school orang kata. Betul, getah paip tu pun selalu je singgah dekat badan ni, tali pinggang ayah pun selalu je melekat dekat kaki, ish...macam² lah lagi,yang teruk² tak boleh cerita..bahaya..hihihi..

Walaupun cara ayah tu nampak kasar tapi AGAMA dan PELAJARAN ayah tidak pernah abaikan. Semua anak² di sekolahkan walaupun dulu susah. Dan bila dah dewasa, baru nieyl sedar kenapa ayah pukul, setiap kali nieyl buat salah. Kalau ayah biarkan mungkin nieyl tak jadi seperti ini. 

Ala..sebenarnya kan nieyl nak share pasal lain, tapi tercerita pula kisah diri sendiri..Tak apalah semoga korang enjoy baca kisah zaman kecil nieyl walaupun tak seberapa pun..hihihi..
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

4 comments:

  1. Betul la..dulu kalau kita ngadu...bukan kena bela..tapi kena tambah lagi ada..hihihihihihi :)

    ReplyDelete
  2. Hehehe.. tapi skrg ni bahaya pukul2.. kang jadi kes dera pulak.. tak macam dulu..

    ReplyDelete
  3. skang pukul tak boleh dah kan..xpasal2 kena saman lak..huhu~

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...