Tukar Kad Pengenalan Baru

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Tukar Kad Pengenalan Baru | Apa alasan nak tukar kad pengenalan baru?Actually alasan nieyl sebab nak upgrade la..sekarang nie kan dekat kad pengenalan ada 2 gambar, satu yang besar dan satu lagi yang kecil. mengada kan.. masa pergi dekat kaunter tu, pegawai tu siap tanya lagi, kad pengenalan yang baru tu tak di wajibkan tukar pun. Pastu pegawai tu kata nak guna lagi atau nak tukar?ofcouse la nak tukar kalau tidak tak kan la akk mai situ kan... :)hihihi... Kos pertukaran RM10.00 dan nieyl punya siap dalam 2 jam macam tu. Sekejap je :)

Ada beberapa info yang mungkin berguna untuk mereka yang nak tahu pasal kad pengenalan nie..

  1. Sekiranya cip kad pengenalan rosak dan tempoh kad dipegang oleh pemohon melebihi 1 tahun, bayaran RM10.00 akan di kenakan untuk kad pengenalan baru.
  2. Jika Kad Pengenalan hilang, dan nak mohon yang baru akan dikenalkan mengikut bilangan kehilangan kad tersebut. 
  3. Menukar alamat rumah  tanpa menukar kad pengenalan,boleh tiada masalah RM2.00 dikenakan. Tetapi sekiranya korang nak tukar kad pengenalan sekali,bayarannya ialah RM10.00 
Diatas jadual bilangan kehilangan dan kadar bayaran yang dikenakan.


Sebenarnya kan korang, bukan kad pengenalan je yang nieyk renew baru..ada lagi yang nieyl renew baru this week punya projek...ha..nanti nieyl share entry lain lah yea...
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

2 comments:

  1. Samalah dengan Sha.. Tukar sebab nak ada dua gambar.. hehehe

    ReplyDelete
  2. WP pun baru tukar ic sebab cip dia bank Xboleh baca.
    Kena bayar RM10.00

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...