Cara atasi sinki tersumbat

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Cara atasi sinki tersumbat | Kalau cakap pasal sinki tersumbat nie,aduhai..stress rasanya kan? sebab itulah sebelum cuci pinggan mangkuk nie,nieyl selalu sediakan tapis dulu supaya sisa-sisa makan di buang terlebih dahulu sebelum terus cuci. Kalau tidak hmmm segala sisa dalam sinki tu dah la sinki tu lubangnya kecil je.

Selalu kalau tersumbat,tercari-cari pam hitam tu kan,rumah nieyl memang tak ada pam tu..so,kena la pergi rumah kakak pinjam..hahaha..tak pun biasa siram sinki dengan air panas. ha..so far menjadi la petua mak nieyl tu. 

Tapi sebenarnya ada je lagi cara yang mungkin lebih mudah untuk kita atasi masalah sinki tersumbat nie dengan menggunakan baking soda dan cuka.

Caranya
  1. Masukkan 1/2 cawan baking soda ke dalam lubang sinki but make sure air dalam sinki tu dah buang la ya...
  2. Masukkan 1/2 cawan cuka dalam lubang sinki tu tunggu 5 minit.
  3. Lepas tu ambil 1 jag air panas dan curah dalam lubang sinki.



selamat mencuba...
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

8 comments:

  1. Perkongsian yang berguna..
    Nanti AM naik rumah baru nanti kalau ada masalah sinki tersumbat boleh guna cara nie..

    Posting terbaru AM Rumah Idaman : Stainless Steel Water Tank

    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  2. tips bagus..tapi selalu curah air panas mau cair saluran paip bawah.

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas perkongsian ni... dulu guna pelocok ja...

    jemput join GA saya..

    http://miamorzafirah.blogspot.my/2016/10/my-first-birthday-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  4. waa x prnh letak baking soda..sllu pam je x pun bukak tempat tersumbt tu n buang sisa2nya =.=

    ReplyDelete
  5. aida slalu buat gini.
    tapi tu la sinki aida tu, tangki bwh yg da penuh.
    lom sempat panggil org itu tgk kan :(
    payah nyer la kalau basuh pinggan, bertakung air macam swimming pool !

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...