Cara Elak Epal Lebam

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Cara Elak Epal Lebam | Salah satu buah yang paling disukai ramai ialah buah epal, ha..ada sesiapa yang tak suka makan buah epal ke? Tak kiralah nak makan bagi tetamu atau makan sendiri ke nieyl mesti akan buang kulit dan potong,tak suka makan sebiji macam tu (gigit) . Penggemar epal macam nieyl mesti stress kan,kalau dah potong² simpan dalam peti sejuk, bila keluar kan mesti akan lebam atau berubah warna kan... padahal beli epal fresh....

So,ada beberapa tips yang boleh nieyl dan korang apply kan untuk dapatkan epal yang fresh tanpa risau lebam-lebam tu..

  • Air Garam - Air dan garam (bancuh ) dan rendamkan epal yang telah di potong ke dalam air garam yang kita dah bancuh tadi tu... :)
  • Madu - Sama juga cara dia ngan air garam, madu +air dalam bekas,lepas tu rendamkan epal tu dalam air madu tu..;)




  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

7 comments:

  1. Ooo... rendam madu pun boleh ye Nieyl - kakak baru tahu
    Yg garam tu selalu kakak dah buat.

    ReplyDelete
  2. nice tip nieyl...akak mmg suke epal...wajib beli tiap2 minggu...pi keje bawak le sebijik2...kalo malas nak pi lunch kunyah je epal tu....

    ReplyDelete
  3. macam sng ni..nak try la..member guna pisau ceramic, lambat lebam gak.

    Jom join GA saya :)
    http://thesecretsofleonerz.blogspot.my/2016/08/august-anniversary-giveaway.html

    ReplyDelete
  4. Selalu buat yang guna garam tu je. Madu tak pernah lagi.

    ReplyDelete
  5. Nice info.
    Makan epal ni bagus, banyak khasiatnya.

    ReplyDelete
  6. Ooo...baru tau..! Thanks for sharing this. :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...