Pembahagian Duit Raya

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Pembahagian Duit Raya | Bila dah masuk minggu ke-3 berpuasa, perkara yang wajib difikir²kan adalah pembahagian duit raya kepada sanak saudara. Sebab bila tiba hari raya perkara yang sentiasa di nanti oleh kanak² adalah duit raya. Dulu² kita pun rasa macam tu kan..seronoknya..


Kalau 11 thn dulu,masih lagi dapat duit raya..asyik pergi collect duit raya je..Bila dah start bekerja, kita pula kena bagi duit raya pada anak² buah dan sanak saudara yang masih bersekolah. 

Nieyl pun tengah buat kira² untuk duit raya anak² buah nie.. Meh nieyl share pembahagian duit raya 2016 yang dah viral skrg nie...

💰0 - 11bulan= RM5/seorang 
💰1thn-5thn=RM2/seorang 
💰6thn-12thn=RM2/seorang 
💰13thn-17thn=RM2/seorang 
💰18thn keatas=Tidak Layak 
💰datuk dan nenek RM 100 seorang 
 💰anak sendiri tak kira umur= RM20 keatas 
💰anak buah/sedara mara= RM5 kebawah 
💰anak jiran/kawan2=RM2 kebawah


Walaupun raya setahun sekali,jangan kita membazir wang terlalu banyak untuk membahagiakan hati orang lain, bagi mengikut kemampuan kita yang penting niat ikhlas..InsyaÁllah lebih berkat.. Jangan sebab beri banyak mengikut orang lain dan nak nama..sedangkan lepas raya..kais pagi makan pagi.. :)

Selamat Membuat Pembahagian Duit Raya Semua !
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

5 comments:

  1. Betul nieyl. Ikut kemampuan kita masing2. Siqah pun dah bahagikan duit raya. Hehe

    ReplyDelete
  2. Kalau style keluarga kakak pulak Nieyl makan besar anak buah makin besar nilai kena bagi. Sebab itu yg budak-budak kecik selalu jeles nak cepat besar:)

    ReplyDelete
  3. hehe..ada viral ye..tak perasan lak..

    duit raya tak tukar lg niiiii...huhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...