Kelebihan Guna Chopstick Makan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Kelebihan Guna Chopstick Makan | Chopstick adoi, pernah beberapa kali mencabar diri untuk makan menggunakan chopstick nie, fail laaa..tapi suka tengok orang makan chopstick nampak je macam mudah je kan..

Kalau korang semua nak tahu, makan guna chopstick nie ada kelebihannya tau. Ha..nieyl pun baru je tahu, Baru-baru ini, terdapat satu kajian yang dijalankan oleh pakar pemakanan Singapura, penggunaan chopstick ketika memakan nasi didapati salah satu cara paling berkesan untuk mengurangkan tahap gula dalam darah.

Macam mana tu??

Kata mereka makan nasi menggunakan chopstick menunjukkan kadar gula yang kurang, berbanding makan menggunakan tangan atau sudu.

“Ini kerana jika pakai chopstick, jumlah nasi yang dikaut adalah sedikit berbanding menggunakan tangan atau sudu. Jadi, ianya memberikan kesan terhadap kandungan gula dalam darah,”

Kalau macam nie nieyl pun boleh try guna chopstick time makan tapi... nieyl dapat bayangkan.. klu nieyl try makan chopstick..hanya 15 saat saje,lepas tu cuci tangan..makan pakai tangan..hahaha.. :P


  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

5 comments:

  1. hehe...kalau makan makanan yg senang di sepit, insha Allah saya boleh...kalau nasi, sama macam nieyl jugak lah..^_^

    ReplyDelete
  2. ooo gitu nyeah..akak pun baru tau..hehe

    ReplyDelete
  3. ASSALMUALIKUM Nieyl
    wah macam tu pulak ya
    nampaknya kena belajar makan pakai chopstick lah ni
    tapi kalau utk nasi susah rasanya
    kecuali nasi pulut haha

    ReplyDelete
  4. kalu makn mee bihun suka chopstik

    ReplyDelete
  5. ada sorang customer kat kedai famili sy suka mkn nasi dgn chopstick. hmm tak susah ke kalau makan nasi guna chopstick. nanti nak try lah xD

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...