Gelaran Diri Ku

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Gelaran Diri Ku | Dalam kereta semalam petang masa on the way balik ke rumah, terbuka sinar.fm so terdengar ulangan meja bulat sinar pagi tajuk dia gelaran yang orang panggil dan sebabnya. Topik yang menarik juga kalau share dalam entry nie kan. Kita mesti ada gelaran time kecil, dekat sekolah kan..nieyl ada beberapa nama gelaran yang jauh beza dengan nama sebenar nieyl.

Manja  | Nama ni arwah nenek yang bagi, sejak kecil lagi sebabnya nieyl adalah anak perempuan bongsu dalam family dan yang sangat manja. Lagi-lagi manja dengan arwah nenek. Kalau boleh,nieyl dengan arwah nenek tak boleh berjauhan. Sejak kecil lagi arwah nenek yang jaga, sebab time tu mak bekerja. So,apa sahaja yang nieyl nak terutamanya makanan,memang nenek akan utamakan nieyl. Dalam family pun memang dieorang panggil nieyl dengan nama manja,jarang-jarang sangat nak dengar dieorang panggil nama sebenar. Even jiran-jiran, 1 tempat nieyl tinggal nieyl pun kenal nieyl dengan nama manja.

Anje | Ada dikalangan kakak-kakak kat opis panggil nieyl dgn nama anje sebab selalu dieorang dengar nieyl cakap dekat telefon guna panggilan diri anje. Mula sorang je yang panggil anje,lama-lama ramai yang panggil dengan nama tu. Nieyl tak kisah dengan nama apa pun janji nama yang baik, dan orang yang sama..hihihi

Cikmok | adoi...nieyl paling tak suka panggilan nie masa mula-mula orang panggil. Actually nama nie bekas abg ipar nieyl yg mulakan dlu.Sebab dia kata nieyl gemok..hanpeh betul..Sampai skrg nama nie melekat. Anak-anak buah nieyl panggil nieyl dengan nama tu.Adoi...cuba la panggil Cikrus..lama-lama kurus la nieyl nie kan...kata-kata tu kan doa..hihihi

Bibik | Kalau orang jawa bibik nie makcik tau. So,jangan salah faham ya kang ingat pembantu rumah pula..hihihi.. Anak buah sulung dgn yg kedua je panggil nieyl dengan panggilan bibik. Sebab sebelum wujudnya nama cikmok tu,dieorang di ajar panggil bibik.

Nieyla | Ini nama asal awalan nama nieyl,so yang selalu panggil nieyl dengan nama nie ayah,abg sulung, bos dan ada beberapa pegawai kat opis.Yang mana tak berapa nak rapat tu dia akan panggil nama nieyla.

Nieyl | First orang yang panggil nama nieyl sebagai nieyl, jiran workstation nieyl 4 tahun yg lepas. Sejak tu terus pakai nama nieyl. Dan ada juga beberapa orang kat opis panggil nieyl dengan nama niey. Sampai skrg dah terbiasa kan diri dengan nama tu.so,teruskan jelah..

Wow!banyaknya nama lain nieyl..Korang pulak macam mana?



  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

2 comments:

  1. AMBOI BYKNYE name gelaran nieyl... akak takde..mmg satu jek laaa...lieya.... mane yg tau akak ade blog panggil lieyalatif.... heheeheheh

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...