Chew Jetty Penang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Dikenali sebagai  tapak bersejarah yang luar biasa dalam George Town Pulau Pinang, Chew Jetty Clan adalah salah satu jeti puak yang paling lama dan paling terpelihara di sepanjang Weld Quay, hanya beberapa beratus-ratus meter dari terminal feri Pulau Pinang. Secara keseluruhan, terdapat lapan jeti puak sepanjang Weld Quay iaitu Chew Jetty, Jeti Koay, Jeti Lee, Jeti Lim, Jeti Peng Aun, Jeti Tan, Jeti Yeoh dan Jeti Clans bercampur.
Jeti Chew adalah penempatan Cina yang unik dengan rumah-rumah yang dibina di atas tiang di sepanjang dermaga kayu yang meliputi laut atau Channel Pulau Pinang. Penduduk di setiap jeti puak keturunan pendatang Cina. Biasanya, rumah-rumah di sini disokong oleh kayu atau simen rasuk, berdiri berturut-turut pada satu atau kedua-dua belah kira-kira pasangan meter lebar laluan pejalan kaki kayu. Rumah-rumah cerita tunggal biasanya dilindungi oleh segi tiga berbentuk bumbung zink dan anjung sedikit tinggi untuk meletak basikal atau motosikal di depan pintu.
Nampak tak sepanjang jalan tu ada bot,ada basikal,ada moto.. Lepas tu depan rumah dieorang ni..
ada jual kraftangan..macam² ada,tapi nieyl tak beli apa² pun sebab nak berjalan saja..
Oh ya, jangan tak tahu...kat sini ada juga yang buat photoshoot untuk pre wedding dan wedding tau..
Selain itu,depan rumah juga tempat ala-ala cafe, siap decoration tau..
untuk menarik pelancong,macam gambar nieyl tu...payung berwarna warni..
ada tempat minum..padahal depan rumah je dieorang buat semua tu...menarik!
nieyl tertarik dengan rumah last sekali kat jeti ni...
nampak tak..hujau je...penuh dengan pokok² hijau..sejuk saje..
tapi sayang tak boleh nak masuk kawasan rumah tu...berkunci...
kalau tak boleh bergambar dalam tu..hihi...

Kalau pergi penang..boleh la singgah sini...

Chew Jetty, Weld Quay, 10300 George Town, Penang
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

4 comments:

  1. wahhh wahhh lokasi baru nie..nextime kene masukkan tempat ni dalam list perlu dipergi biler sampai penang.

    ReplyDelete
  2. Tempatnya memang menarik kalau utk photoshoot:)

    ReplyDelete
  3. Bestnyaaa Penang! Tambah lagi tempat menarik. Sayangnya encik suami tak nak bawak. Huwaaaa :(

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...