Berhati-hati jika kolesterol tinggi

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Pernah dengar tak, orang cakap kalau orang kurus sebenarnya lebih mudah untuk mendapat kolesterol tinggi sebabnya dia boleh makan tanpa perlu bimbang berat naik. Kalau badan yang dah gempal dah tentu² lah sedar diri boleh control makan tapi ada juga yang makan je tanpa fikir kesannya pada badan.

Namun, ia tak dinafikan tetapi jika tanda-tanda ini ada pada diri kita, sila berjumpa doktor ya.
1. Kaki sering rasa kebas adalah salah satu tanda kolestrol tinggi. 

 2. Senak dada sebelah kiri akan terjadi apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat akibat kadar kolestrol terlampau tinggi. 

 3. Mudah letih dan mengantuk. 

 4. Kaki mudah membengkak. 

 5. Timbul bintik-bintik putih pada bahagian bawah mata, kawasan wajah atau leher yang berpunca dari kadar trigleserida yang tinggi. 

 6. Terdapat benjolan padat pada siku, tumit atau lutut.

jangan lupa check 6 tanda ini ada atau tidak pada diri kita.Andai kata ada tu, please dapatkan nasihat doktor dengan kadar segara. Mencegah lebih baik dari merawat.
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

5 comments:

  1. Betul tu Nieyl...
    Akak lah contohnya ..
    Kurus tapi kolesterol tinggi..
    Baru2 ni check 5.6 ko..
    Doktor suruh turun kan..
    Akak ni turun naik kolesterolnya..

    ReplyDelete
  2. skang ni org muda pun byk yg ada kolestrol tinggi kan..kena jaga2

    ReplyDelete
  3. sy rsa sy ni kolesterol tinggi.....adeh..mlsnya nk p klinik

    ReplyDelete
  4. bahaya kolestrol tinggi perlu dihindari...

    ReplyDelete
  5. Mmg.bahaya.kene jaga2 kalau dh ada tanda2

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...