18 March, 2016

PERHATIAN!Sila Cuci Pakaian Baru

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Pakaian Baru sila cuci/basuh sebelum guna ya.. ke ada yang lepas beli terus pakai tanpa cuci.basuh dahulu?Kalau ada yang terus pakai tanpa cuci/basuh dahulu, sebenarnya amalan itu tidak baik dan ternyata berbahaya tau. Menurut seorang profesor dermatologi dari Columbia University, Donald Belsito terdapat dua perkara berbahaya yang terkandung dalam baju baru.



Pertama, pewarna yang mengandungi azo-aniline dan kedua fomaldehyde resin yang lazimnya ada dalam fabrik. Kedua perkara ini boleh menyebabkan masalah pada kulit terutama bagi mereka mengalami alahan. Rasa gatal-gatal malah boleh mengakibatkan keracunan ke atas kulit. Sebab itu, disarankan mencuci dahulu baju baru meskipun ia tak nampak kotor..

Jangan lupa ok..cuci atau basuh dahulu walaupun rasa excited nak pakai baju baru :)
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

6 comments:

  1. biase raya kan org cakap pakai baju baru..terus la pakai tanpa basuh..now no more semua benda kene basuh sebab tak tau ape ade dlm kedai tu..hehehe..

    ReplyDelete
  2. owhh.. bahaya jugak baju baru nih yer.
    ingatkan x de masalah. huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. aida memang wajib cuci dulu.
    mana la tau baju tu ada org lain fitting ke.
    and ia dari kilang kan.
    tak ler brape bersih, walaupun nampak mcm bersih.

    ReplyDelete
  4. huisy.... hahaha baru tau.
    sebelum ni suka pakai terus. sebab ada bau kedai. hahaha XD

    ReplyDelete
  5. Akak mmg cuci pakaian baru sblm dipakai.. Apa suka perkongsian ini Nieyl.. Tambah info kpd pembaca yg msh blm tau implikasinya.. :-)

    ReplyDelete
  6. Betul kadang kan. Bila 1st time cuci baju baru time tu warna turun. Bila byk kali cuci dah xturun.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)