Info Penting Bila Tukar Minyak Hitam

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Minyak hitam adalah bahan pelincir utama dalam menyempurnakan tugas enjin ke tahap yang  lebih baik. Kebiasaannya nieyl bab tukar menukar ini memang selalu kedai service je..hihihi.. Ada orang lain dia beli minyak hitam lepas tu tukar sendiri..

Minyak pelincir untuk sesebuah enjin kenderaan terbahagi kepada dua kategori, iaitu 'monograde' (gred tunggal) dan multigrade (pelbagai gred).Minyak pelincir 'multigrade' adalah dirujuk dengan 2 kadar kelikatan. 

Contohnya; SAE 10W/30, SAE 15W/50, SAE 20W/50 dan sebagainya. Konsonan W adalah bermaksud Winter @ Wet iaitu kadar kelikatan sewaktu suhu enjin sejuk. Di negara-negara bermusim sejuk / salji, minyak pelincir yang mempunyai kadar kelikatan rendah adalah sangat penting bagi memudahkan enjin kenderaan dihidupkan. 

Minyak hitam untuk 3 silinder dan berkapasiti 3 liter adalah biasa dilabelkan dengan SAE 10W 30. Minyak hitam jenis ini adalah biasa digunakan untuk kereta cc (cubic centimetre) kecil seperti Kancil, Mira, Kelisa, Atos, Viva, Myvi dan lain-lain.

Enjin yang mempunyai cc rendah biasanya dibawah 1000 cc ini amat kurang mengalami masalah yang disebabkan penggunaan minyak hitam dan biasanya minyak hitam 3 liter adalah yang paling sesuai digunakan.


Pastikan kereta berkuasa demikian diisi dengan minyak hitam 3 liter sahaja dan bukan 4 liter.

Peringatan : Menukar minyak hitam mengikut kilometer digunakan adalah paling berkesan mengawal enjin dari mengalami kerosakan dan kebocoran. Tukar minyak hitam setiap 5000km atau 10000 km untuk minyak sintetik.   

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

5 comments:

  1. aduhhh kete akak memang dah lama tak tukar lagi nie dik..bahaya nie!

    ReplyDelete
  2. Kakak bab maintenance kereta ni Nieyl serah 100% kat mechanic aje Nieyl
    Kalau kena tipu memang tak tahu walau dah berpuluh tahun still tak ambik pusing.
    Minyak hitam ke apa ke kakak tak tahu tau...

    ReplyDelete
  3. Penjagaan kereta yang mengikut skala waktu yang ditetapkan akan membuatkan kereta stay good always :)

    risau kalau lambat servis kereta. Dahlah perempuan, tak tahu sangat pasal kereta..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...