Random: Beza Ibu Sendiri Dengan Mak Mertua

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

walaupun pagi ni mood sememangnya ke laut..
disebabkan perkara² disekeliling ngan tidak di undang...
nieyl nak share something..

Kita orang perempuan ni,selepas berkahwin..
kita akan ada ibu mertua right?so..ada yang berpendapat ibu mertua tegas,
garang, suka memerintah... so,pada nieyl ia depends pada rezeki kot..hihi..
nieyl rasa tidak semua dapat ibu mertua yang garang..
tegas,cerewet... ada juga yang dapat ibu mertua yg sgt penyanyang,
boleh dibawa berkawan..sporting...
kan..apa² pun terima mereka seadanya...:)
Oklah kat bawah nie ada 4 situasi di mana sesetengah orang berpendapat seperti ini..
kalau kita setuju..setuju la...
kalau kita rasa tidak setuju...tak apa..
sebab ini pendapat masing² :)

sejujurnya,mak nieyl begitu..
tapi dia tak kan tanya kita nak makan apa...
dia akan masak apa saja untuk anak perempuan dia,
kdg² anak perempuan dia mengada request macam²..
dengan alasan..dah lama x makan masakan mak..hihi..

Kalau ibu mertua nie,kita akan ada sikap segan..malu...
nak request tu...xde lah kot....tapi kita kena pandai ambil hati dia...
Masak untuk dia, masak apa yang dia suka..
kalau rumah dekat mcm nieyl nie...
kebiasaanya nieyl akan hantar lauk makan tengah hari
setiap minggu kalau nieyl tak buzy :)

Situasi ini sangat betul..
sebab sejak mak duduk dengan nieyl..
boleh dikatakan mak lebih pantas dr nieyl..
kdg² diri ini menjadi serba salah...
alasan mak "mak boring"

Alhamdulillah...rumah MIL nieyl sgt bersih...
nak jumpa habuk pun susah...tapi org kata ambil bahasa la..
kdg² tu kalau kita dah masak kat dapur org...
pandai² la kemas balik,sapu bersih kan apa yang patut...ia idak?

situasi ini kalau dlm hidup nieyl ni...
terbalik,hahaha.. kalau nieyl tidur rumah MIL..
kebiasaannya lepas solat subuh,nieyl kan tidur semula..
limit tidur sampai jam 8 pgi..ha..ha..ha...

Kalau rumah sendiri,pukul9 tak bangun lagi...
siaplah..mak akan ketul pintu bilik tu suruh bangun..hihi..:P

alamak..situasi ni nieyl belum alami lagi laaaa...
tapi dr penglihatan nieyl MIL dgn mak nieyl sama je...
sgt penyanyang...syg akan cucu² dia... :) kdg² diaorng lebih prihatian tau..

oklah itu je nieyl nak share pendapat nieyl...
so,jangan kecam ke apa okey..sebab semua nie hanya lah pendapat...
so,klu ade pendapat share la kat komen bawah nie :)

p/s: jangan suka ambil kesempatan atas kebaikan org lain
  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

10 comments:

  1. HEHEE...mak mertua akak suka masakkan macam-macam ;)

    ReplyDelete
  2. macam seram je nak ada MIL ni..
    owh ye sis, saya tag sis yee.. jangan marah tau..

    http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/02/5-things-i-hate-most.html

    ReplyDelete
  3. hahahaa... mertua kita sama cam mak kita, tak ada beza..

    ReplyDelete
  4. Ibu kita lebih memahami kita...itu fakta...dan bila bersama ibu mertua...kita tidak mungkin boleh mengubah dirinya namun kita cuba belajar untuk memahaminya...

    ReplyDelete
  5. Betul tu kan. Sebaik2 ibu mentua, ibu kandung still the best.. Kannn

    ReplyDelete
  6. sy nye MIL best..sporting..huhu..untung saya kan :p

    ReplyDelete
  7. seram pulak nk kahwin. tp insyaAllah kalau kita buat baik kat dia, dia bls baik smula

    ReplyDelete
  8. Alhamdulilah.. mak dan mak mertua dua-dua baik.. ;)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...