Boleh ke bercakap ketika WUDUK?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Bercakap semasa berwuduk tidak membatalkan wuduk, sekalipun sah wuduknya ia adalah makruh. Meninggalkan bercakap semasa mengambil wuduk adalah lebih disukai (mustahab) kerana seseorang itu dapat menumpukan perhatiannya pada wuduk kerana ia dikira sebagai ibadah. Wallahu a’lam.




-LOVE NIEYL♥-

  Sign Blog photo sign blog_zps0lh8t4jo.png

6 comments:

  1. tQ for the info dear..selalu kat ofis macam ni la..bila tengah ambil wudhu, masa tue la kawan tanya soalan ataupun bercakap..Nak tak nak kena la jawab balik..Bila dah bercakap tu, saya jadi was was..Ambil wudhu semula..

    ReplyDelete
  2. Betullah tu.. apa lagi kalau en abe kita panggil ketika sedang berwuduk jawab ajelah.
    Tapi kalau kakak dah jawab wudhuk semula. Macam tak puas kan:)

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas perkongsian...
    saya akan lebih beringat

    ReplyDelete
  4. bagus share. ramai yang tertanya2 boleh bercakap ke tak.. tapi nanti, maybe boleh diletakkan sumber e.g: hadith / kata-kata ulamak berkenaan dengan perkara2 yang melibatkan agama ni supaya khilaf itu lebih kukuh & tak diragui

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...