Seindah Cerita: June 2015

Penghayatan Ramadhan #2 : Syarat Wajib dan Sah Puasa

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Syarat Wajib Puasa

Orang² islam yang memenuhi syarat² ini diwajibkan berpuasa di bulan Ramadhan

i. Berakal/waras
ii. Baligh (cukup umur)
iii. Mampu/ tidak uzur


Syarat Sah Puasa

Manakala syarat puasa yang diterima dalam islam (sah)


i. Orang Islam
ii. Berakal - tidak sah jika gila atau kanak-kanak belum mumayyiz
iii. Suci daripada haid dan nifas
iv.  Dalam waktu yang dibolehkan berpuasa, iaitu bukan dalam tempoh haram puasa.


 

Berbuka puasa cara picnik

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kira 2 tahun ini kita akan berbuka secara picnik dgn family...
kalau tahun lepas dekat tasik cempaka bangi..
so,tahun nie dekat putrajaya.. Beli makanan kat bazar..
lepas tu bentang tikar..makan ramai²...
Matahari terbenan..sgt suka view nie... (dr hp nieyl)
time nie sebelah masih ada lagi ruang kosong...tapi lepas tu penuh dah...
(dr hp en.husband) 
Antara juadah² nya.. roti john,otak²,keropok lekor,murtabak,rangka ayam..
yang berat² semua makan kat rumah... (dr hp nieyl)
seronok sesekali keluar berbuka mcm nie...
tgh plan nak bawak mak ngan family lain jugak nanti...:)

Bila dah nak masuk minggu ke-3 berpuasa..
bermula juga lah iftar bersama kawan²..
iftar berdua bersama suami di hotel..hihi..
sambil² mencari baju raya en.suami...

seindahcerita: rindu ngan makkkkk..

 

Penghayatan Ramadhan #1 : Definisi Puasa dan Dalil

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Definisi Puasa 

Menahan diri dari makan dan minum atau apa-apa jua yang boleh membatalkan puasa,
sepanjang hari mulai dari terbit fajar hingga terbenam matahari dalam sebulan bulan Ramadhan.



Dalil 

Perintah wajib puasa : Surah Al-Baqarah Ayat 183: 
Bermaksud: "Hai orang-orang yang beriman diwajibkan atasmu berpuasa, sebagaimana diwajibkan atas orangorang sebelum kamu, supaya kamu menjadi orang yang bertaqwa "
Perintah wajib puasa turun pada bulan Sya‟ban Tahun 2 Hijrah.


seindahcerita: belajar semula tidak bermakna buang masa,walaupun kita mengetahuinya


Giveaway Duit Raya Dari BBL

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Klik gambar untuk join

Assalamualaikum n  hello there,

Siapa cakap bila dah besar mesti tak dapat duit raya? Sempena bulan Syawal bakal datang BBL dengan rasa gembira nak bagi duit raya kepada blogger bertuah. Cepat beratur submit entri ya. Boleh belanja diri sendiri makan aiskrim pasu.

Hadiah duit raya

Duit raya RM20 
untuk 1 orang pemenang

Duit raya RM10 
untuk 3 orang pemenang

Duit raya RM5 
untuk 5 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway  Duit Raya Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 Julai 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 Julai 2015 nanti

BBL ~ Cepat submit link URL korang
o\( ̄ρ ̄)/o

Sekian terima kasih  n selamat hari raya


 

Lepas Terawih pekena aiskrim

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selamat petang uolls...
Ada masalah sikit ar..adoi...ada request dr MIL nie..
nak makan ikan masak asam..senang?
adoi..sejujurnya..tak pernah pun masak asam nie tau..
klu asam pedas tu pandai laaa...
( dlm hati "tu la hang,benda yg susah,pandai..yg simple mcm tu pun dah kalut")

Dah beberapa kali google nie cari resepi..
tapi tulah klu bulan puasa nie kan..payah klu masak benda yg kita x pernah masak..
lelagi yang asam² nie..adoihai...

okeylah lupakan sekejap psl masak asam tu..
bagi otak relax sekejap...sabtu mlm lepas terawih..
tekak nie tetiba pulak nak pekena aiskrim..
so,pi lah tutti frutti sbb kebetulan yg paling dekat dan dah lama x makan..
harga lebih kurang rm13.++ 

Tapi itulah makan sikit je...sebab apa...
sebab dah x berapa nak sedap..perisa tak menarik..
hilang nafsu makan aiskrim time tu..last² bagi anak buah je makan..
hampeh btl...no more next time...sorry!maybe bukan selera anak tekak kot...

seindahcerita: bukan senang nak jadi senang..tapi senang nak jdi susah..:)
 

Menu Buka Puasa Bila Keseorangan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

haaaiiiiiiiii..uollssss.... 
Apa khabar?Alhamdulillah...hampir² 2 minggu kita berpuasa..
semoga dipermudahkan segala urusan kita..
di bulan ramadhan nie yea...baik di tempat kerja atau di mana² saja..

Kalau dah berkahwin nie..macam biasa lah...
asal tepat pukul 3.00 ptg je...dok berfikir menu nak masak balik kerja..
lelagi sekarang nie hampir setiap hari nieyl ngan en.husband berbuka di rumah MIL..
so,hari² kena masak bawak ke rumah MIL..
Alhamdulillah la sebab MIL x cerewet dalam bab makanan nie..
apa yang menantu dia masak..dia makan...
cuma sedap ngan tak sedap aje laaa...:P

hari sabtu lepas, en.husband ada program hantar bantuan ramadhan..
dekat perak di perkampungan orang asli..ini program tahunan..
so,hari itu nieyl buka sorang² dekat rumah..
kalau ikutkan okey je buka sorang²..sebab tak perlu nak masak yang berat²..
yang simple² je pun..
 ikan bakar ikut suka hati..main campak aje bahan² dalam tu..hihi..
 koktail (buah-buahan dgn jelly )
Aiskrim vanila manggo ( aiskrim tu en.husband yang buat sendiri)
cair sebab time nie dah buka da..hihi..

Lain rasanya bila dah selalu berbuka berdua..ramai²..
tetiba kena buka sorang²..:) sesekali boleh laaa...
Tak boleh selalu..meroyan pulak rasanya nanti..haha..

seindahcerita: sesiapa yang aktif twitter boleh follow nieyl ( @nieylanadia ) say hai :)

 

Tolong jangan main mercun

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Petang² ni rasa nak membebel kejap..
sebab bulan puasa kena kurang bercakap kan..
tapi tak boleh kurang menaip..haha..

Kadang² tak berapa nak faham eh..anak² yang suka sangat main mercun...
main mercun dah tentu la salah..bahaya...
yang lagi tak best tu..main dalam kawasan masjid...
main ketika orang lain tgh sembahyang terawih...
Ya Allah...serius memang marah sgt sebabnya..
kesian dekat pakcik²..makcik² yang jenis terperanjat..melatah tuh...
boleh tak bayangkan..macam mana keadaan dieorang bila mercun meletop..
sedang diri ini pun terkejut-kejut...

Agak² nyer macam mana nak atasi masalah nie??

seindahcerita: tgh berfikir² menu buka hari ini...
 

Menang Vauchers Buffet Ramadhan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Tarik nafas..Lepas...senyum..sambil mendengar lagu² koleksi raihan..
walaupun lagu dah lama²..masih segar diingatan...
maybe sebab lagu² raihan ni mudah dan mesra telinga...
bertahun² pun masih orang ingat setiap lirik lagu tu..:)

Diri ini bukan la seorang yang bertuah dalam lucky draw ke
contest atau giveaway..tapi tahun nie Alhamdulillah...
lucky tu melekat lah pulak..tahun tuah kot..hihi...
Masuk contest atau giveaway nie sebenarnya saje² je..
nak tambah kenalan..klu menang tuh bonus laa..
Ok lah nak cerita macam mana boleh dapat vouchers nie..
actually time tu frist time follow blog http://www.nazlee.com/  ni..
lepas tu terus nampak giveaway nak cari 5 yang bertuah..beri jawapan yang betul..
so,try jelaaa...tup tup..lorh...no.2 bertuah upernyer..haha...
rezeki...Amin....Alhamdulillah...


Masih belum tunaikan lagi..sebab masih mencarik masa yang free...
Hopefully sebelum 15/7/2015 laaa....:)

seindahcerita: Jangan terlalu bangga dengan power yang dimiliki di dunia

 

BIG RAYA SALE

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ha..nampak perkataan SALE je cepat je klik kan..kan..hihihi...
Selamat pagi semua...
Mcner puasa setakat nie?okey?
Alhamdulillah...hari ini masuk 9 ramadhan dah kan...
cepat masa berlalu..

Okey² tahu..uolls mesti tak sabar kan nak tahu kat mana SALE tu kan...
Ok detail seperti di bawah..
So,sesiapa yang berdekatan...yang rasa nak pergi..
Tak kisah bersesak-sesak..hihi..boleh la pergi...
PICC nie belakang rumah nieyl je..
so,klu g naik basikal ke moto ke okey jugak kan..hihihi... :P

seindahcerita: selamat berjimat cermat uollssss...
 

HATI dan MATA

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


seindahcerita: berhati-hati ketika menilai seseorang..

 

Raya Giveaway by Erza

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

CLICK BANNER TO JOIN


1. Wajib follow blog ERZA dan google+ follower


2. Wajib like fanpage Zaf's Outlet 

3. Buat satu entri bertajuk "Raya Giveaway by Erza"


4. Tinggalkan URL entri korang di SINI

5. Siap dan good luck friends!!!




5 langkah mudah sahaja !!!


Hadiah - hadiah yang bakal dimenangi:-
1 x dress raya
2 x RM10 duit raya
10 x voucher Magic Art Museum 3D

Jom Laaaa Join...ajak kengkawan ramai2!!!


 

GA CINTAN CINTUN by CIKNA136


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Nak join Klik Banner


Hadiah ;-
10 x bloglist b2b selama setahun
10 x bloglist (boy+girl) selama setahun
3 x bookmark lovely (boleh request nak bagi kat siapa)
1 x kad raya home made
1 x sampul raya home made

 

GA RAYA 2015 BLOG JAKET BIRU

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Nak TAG siapa yea...
 Farah adila
Sally
Yumida

Untuk Syarat² dan hadiah..boleh klik banner
 

CPUV Nuffnang Jun Nando's Sedap Sangat Ke & Resort World Sentosa.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Terima kasih En.Nuffnang...
Yang baik hati...sangat²....
Bagi lagi CPUV untuk bulan Ramadhan ini...



Nando's Sedap Sangat Ke - Pernah sekali menjejak restoren Nando's. Ada yang pernah makan di Nando's? Sedap Sangat Ke? For more info,visit the page at, https://www.facebook.com/nandos.my


Dan 

Resort World Sentosa - Menang tak pernah sekali menjejak ke Resort World Sentosa ini.  For more info,visit the page at, http://www.rwsentosa.com/


Kalau ada yang ternampak ke iklan² nie..
klik² lah yea...:)

seindahcerita: terima kasih kepada yang selalu klik² iklan dalam blog ni...
 

Kerenah Anak Bulus Di bulan Ramadhan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sejak² bulan puasa nie kan...kucing² peliharaan kat rumah tu..
lain mcm sikit perangainya...
Tak adalah buat benda² yang menyakitkan hati...cuma pelik...
asyik tidur je kerja diaaa...
bayangkan laa uollss dieorang bergerak time lapar...
nak buang air besar,air kecil..
itupun dalam 5 minit cmtu..lepas tu...
Ya Allah..tidur..tidur dan tidur....

Kita yang puasa ni pun tengok diroang rimas..
sebab asyik tidur je..mana la badan tak gemok nak ooii...
berat sangat..obesiti...

Ha..ini lah dia anak bulus yang paling kuat tidur....


ha..jangan cakap macam tuan dia ye..
sebab tuan dia tak kuat tidur mcm dia..hihi..
Nieki ni boleh di gelar RATU TIDUR..

seindahcerita: yeay...hari ini tak perlu fikir nak masak apa waktu berbuka..sebab hari turn adik ipar pulak masak buka hari ini...:)
 

Hello...I'm Back

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Selamat pagi semua...
salam 7 ramadhan hari ini...
Ya Allah..rindunya nak berblogging...
4 hari rasa macam 4 tahun je (ahcehcehceh poyo giler)

Alhamdulillah...hari ini hari pertama minggu ni masuk opis...
sebab isnin MC dan semalam EL..sebab tak sihat diperut...
faham² jela klu org ada gastrik nie kan...
Sangat mencabar diri untuk berpuasa ketika gastrik...

yang penting niat kita tu kan..Alhamdulillah...
Setakat ini 7 hari berpuasa..Amin...
Uolss rindu tak? (jgn nak gediks sgt laa)
Nieyl rindu nak BW blog uolls...
Sepanjang bercuti...ramai yang anta komen² kat blog nieyl..
thanks uollsss...sayang uoollsss ketat²..
InsyaÁllah..nanti nieyl terjah blog uollss k...:)

HAPPY WORKING UOLLSSSS..

seindahcerita: esok yang kerja gomen gaji kan..ingat buat perancangan perbelanjaan dengan bijak ye... :)
 

Puasa mesti mengantuk

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillah...hari ke-2 puasa..
adoi..awatlah start je bulan puasa...mata nie pun asyik nak pejam aje nie...
dah macam makan ubat tidur pulak rasanya...

so,tak boleh jd..arini rehat lama kan...
so,nak balik..Zzzzz...hihihi...duduk kat opis pun xde apa nak buat pun..
makan pun x leh kan..so,balik rumah je laaa...
dah dekat kan...rugi pulak x balik...:P


Punca-punca mengantuk

1. Tidak cukup tidur
2. Tidur Apnea
3. Tidak cukup tenaga
4. Kurang darah merah
5. Tekanan Emosi
6. Penyakit hipotiroid
7. Terlalu banyak kafein
8. Penyakit kencing manis
9. Penyakit jantung
10. Dehidrasi

Doa untuk menghilangkan mengantuk



Seindahcerita: Mood bercakap berkurangan...bagus!
 

Rezeki Bulan Ramadhan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Rasanya baru lagi say TQ kat en.nuffnang ..
Hari ini nak say TQ so much much much..
sebab beri lagi rezeki di bulan Ramadhan yang mulia ini...
Semoga keberkatan bulan ramadhan nie..
nieyl pun bertambah murah rezeki Aminnn...



Kini Perfecto memperkenalkan
#PerfectoPopcorn dalam 3 perisa yang berbeza iaitu
French Vanilla, Ultimate Caramel &Chocolate in Love !
so,nieyl belum lagi try..InsyaÁllah akan try nanti bila berkesempatan..

Ok secondnya..
RHB Lifestyle Privileges App
Salah satu aplikasi yang memudahkan kita..
zaman sekarang ni kalau boleh,semuanya nak dihujung jari..
Dengan adanya RHB Lifestyle Privileges App pelbagai kenikmatan yang kita boleh dapat.
Untuk maklumat lanjut boleh klik SINI


seindahcerita: Agak lesu hari ini..first day kot...
 

Hanya sekadar hiburan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

wow!sambil² buat kerja mata boleh terpejam..haha...
dasyatnya...agak² ler nieyl oiii...
baru pukul11 kot..haha..
kurang oksigen dalam kepala la nie...

kalau rasa mengantuk..meh tgk video ni...
video

first time tgk memang gelak² gak laaa...
part last tu..wow!takutnya...
apa² pun ianya sekadar hiburan :)
seindahcerita: tak baik fitnah orang..lagi² di bulan ramadhan ni..
 

First Giveaway By Cik Itah | ramaramapendek

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 



Join Klik Banner
 

Pemandangan balik kerja

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Selamat pagi...selamat berpuasa semua..
amboi..rata² ramai yang cerita pasal terawih ngan sahur pagi td yea...
nieyl untuk first day puasa tak ada yang special pun..
cuma pagi ini masih lagi mengharap kakak sebelah rumah kejut bangun sahur..haha..
teruk betul laaa kan...:P
oklah saje nak share pemandangan yang hari² nieyl nampak..
time jalan kaki nak ke parking kereta...
Taman hijau...redup...yang penting dengar bunyi air terjun...:)


Pernah skali tuh...start je jalan kaki nak ke parking..
tetiba hujan lebat..peh!nak menangis kena berlari...
sampai kereta dah basah kuyup..sbb time tu mmg xde amaran atau tanda² nak ujan pun..
so,sebagai pengajaran..jangan nak feeling² princess bersiar dekat taman..
hahaha..

seindahcerita: semoga dipermudahkan segalanya di bulan ramadhan nie...
 

Seindah Cerita Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign