cupcake vanila

Assalamualaikum..

Puhhh...puuhh..(tiup..tiup) berabuk dah rasanya rumah blog dah lama tinggal..
sibuk mengalahkan orang pangkat tinggi2..padahal PA je pun..hahaha..

Itulah...masa azam tahun baru bukan main semangat nak buat itu la..nak buat ini laaa...
skrg baru bulan 2 dah melayan2 rasanya azam2 tu kan...

Masa cuti 4 hari tuh..wah semangat baking tetiba lak merasuk dalam badan nie..
mengada2 nak buat cupcake..padahal sebelum nie penah je buat cupcake nie..
tak pernah pun nak jadi dengan sempurnanya..huhu..

Konon2 nya buat nie nak bagi mak mertua dgn adik2 ipar makan...
puas la dok mencarik resepi..klu carik kat google tu mmg la melambak..
tapi kena bijak pilih..sbb penah je pilih dgn rambang..hampeh!x menjadi memanjang..haha..

Tapi Alhamdulillah laaa....kali nie menjadi dengan jayanya dan bangga nya..haha..
bukan gatal je nak baking cupcake..nak deco jugak tuh...mcm la profesional sgt kan...
siap bukak youtube dlu tuh belajar cara-cara nak buat bunga la..rumput laaa...
tapi yang jadi pun bunga yang x menjadi..hahaha...

Nak share resepi cupcake vanila yang nieyl buat nie..
tapi tak de la pandai sgt pun...hihi..

Resepi Cupcake Vanila 
110gm Tepung Gandum
110gm buttercup ( nieyl guna 150gm)
110 gula kastor
2 biji telur
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama baking powder
2. Putar buttercup bersama gula kastor (mixer) sehingga kembang
3. Masukkan telur dan esen vanila mixer sehingga kembang.
4.Masukkan tepung yang telah di ayak..putar lebih kurang 10 minit.
5. Boleh masukkan dalam cup dan bakar suhu 150 selama 20-30 minit..

*suhu oven bergantung pada oven masing-masing.

Oklah...semoga dapat membantu la pada sesiapa yang nak try..:)

Oklah...bye2...selamat mencuba..

seindahcerita: Kalau nak tahu,alatan baking kat rumah mcm la pandai sgt baking..
Continue Reading…

Kini bermula.....

Assalamualaikum..

Kini bermula lah rutin harian berdetox..haha..peh!start malam tadi sebenarnya...
tapi terlebih power lak mlm tadi baru minum 30 min...peh!berlari ke toilet..haha..

Tapi sebenarnya tak ada lah nak kurus mana pun...saja je suke2...
sebab mmgtahu diri ini bukan la rajin sangat nak buat benda nie..huhu...
buat pun ikut mood...

Selain itu,nak share hari ini merupakan ulangtahun kelahiran mak mertua nie..
wah!mlm tadi mata tak larat nak tunggu detik 12..
pukul 6 pagi sms wish mak mertua...padahal,mak mertua ada kat tingkat bawah je...
menantu tingkat atas, masih di atas katil lagi..haha..bertuah punya menantu...

Selamat Hari Jadi Mak..
Semoga dipanjangkan umur..dimurahkan rezeki..
diberi kesihatan yang baik..
love u mak..

seindahcerita: tahun pertama birthday mak tanpa ayah.. :(
Continue Reading…

Quality time

Assalamualaikum..

Pagi ni mesti senyum tak ada nak morning2 blues kan..Mana taknya..
minggu nie 3 hari je bekerja kan...khamis dan jumaat cuti umum..hihi..
seronoknya.. dah ada plan ke nak pegi ke mana?

Sabtu dan ahad lepas cuti nieyl sangat la bermakna sebab dengan kehadiran si kecil di rumah..
Tsaqif tinggal ngan mama weekend lepas.. Tsaqif sangat manja..tak meragam pun..
baik je..senang la di jaga...klu die merengek tuh tanda lapar,nak tidur...

Selalu tsaqif tak tidur dalam buaian..cuma weekend aritu nieyl duduk kat umah mertua..
so,tsaqif tidur dalam buaian..wah!lama dia tidur...puas tidur...
Seronok lena dia tidur dalam buaian..
Lepas bangun tidur..perut lapar...makan biskut...pastu makan bubur...
mandi...minum susu..tidur semula..sampai mummy datang amek...
Terasa sunyi bila tsaqif dah balik..

seindahcerita: wangian baru di atas meja..hihii
Continue Reading…

Infused Water

Assalamualaikum...

Pepagi dah menggoogle carik tentang Infused Water atau senang sebut air detox..
Kebanyakkan testimoni yang nieyl baca..ramai yang kata ia nyer berkesan..hmm..
masih belum berjaya menarik nafsu untuk mencuba..walaupun lemak2 dah byk membiak nie..
dah tak terkawal lemak2 yang ada nie...hihihi..

bila dah tengok kebaikannya...lagi-lagi kalau bab kurus..kulit cantik..
nafsu nak try dah mula tertarik..haha..sabar nieyl oiiii...

Jom nak Share resepi yang boleh kita buat..
Pembakaran lemak,pencernaan dan sakit kepala

yang nie memang sesuai bebenor la ngan nieyl haha..harap2 lemak yang degil2 tuh boleh hapus..

Sokongan gula dalam darah dan penghadaman

Penghidratan, pencernaan dan kawalan selera makan

Pertahanan imun,percernaan dan pedih ulu hati


kempiskan perut

Jadi,boleh la kita cuba..mana lah tahu..pas minum nie boleh jadi mcm badan fazura ke..nora danish ke..hahaha..:P (gurau saje) yang penting sihat kan...:)

seindahcerita: lebih teratur dalam hidup...



Continue Reading…

Bila kekeringan idea masak

Assalamualaikum..
Teringat pulak kata-kata mak mertua sebelum nie..
katanya "nieyl kalau macam memang rasa-rasa orang tua punya masakan"
hahaha..maksudnya itu apa ek?pandai masak la ek..huhuhu..

ala...xde nyer pandai sangat pun... 1 mungkin sebab darah yang mengalir nie darah pandai masak kot..sebab mak nieyl mmg pandai masak pun..bukak kedai makan lagi...
sbb itu la kot..klu nak tahu sebelum kahwin adeh...paling malas masuk dapur..
lagipun setiap kali nak tolong mak kat dapur..mak kata tak payah...
pegi belajar...huhu...tak xde gak pandai mana pun belajar..:P

Tapi itu lah..klu dah mak pandai masak nie kan...automatik nieyl pandai masak..haha..poyo gler..
lagipun byk je buku2 resepi kat umah tuh..nieyl belajar jugak...mane leh tak belajar kan..
klu tak xde la pandai masak sgt pun...nak bagi org makan...
disebabkan buku 365 hari ini nieyl dah khatam..haha..so,idea mula kekeringan...
nak pegi carik buku resepi lain pulak nanti..haha.. 365 hari ok...
Skrg nieyl dah jarang nak masak tok makan malam yang berat2..
klu teringin nak makan nasi malam baru nieyl masak...
klu tak makan la roti ke..biskut ke...klu roti nieyl suke buat macam jenis roti...
contoh macam kat atas tuh..simple je..tapi en.husband makan dekat 4 ketul..ahaha..
lapor benor laki den nie hah...huhuhu...( rindu masakan bini katanye)..

seindahcerita: betul,nieyl sndr pun rindu nak masak..rindu dapur nieyl kat umah tuh
Continue Reading…

Quality time

Assalamulaikum...

Selamat pagi..selamat bekerja di hari isnin..
Hari ini bermula episode bawa bekal ke opis..hihi..
atas sebab makanan di cafe sangat2 la mahal...klu nak makan pun mungkin time lunch je..
kalau bekpes ngan lunch je dekat rm20..wow!pengsan..haha..

Oklah lupa kan pasal makanan yang mahal tuh..
rasanya dah lama x update pasal my handsome boy nie kan..
Last week plan last minit sbenarnya...nak ajak tsaqif g picnik..
ala..kat area picc tuh je pon...x jauh...hihi..
sebab la abiskan masa bersama lebih kurang 1 jam lebih jugak laaa...

so far,tsaqif still kenal mama dia,walaupun jarang2 jumpa..
mungkin sebab dari kecik dah selalu ngan dia...so,bila dia dtg kan kita...peluk kita tuh...
rasa mcm Ya Allah...dakapan seorang anak...
tsaqif with mama..skrg nie tsaqif dah minum susu formula...
makan bubur..so,pasnie klu tinggal ngan mama...dah x yah risau sgt daaa kan...
nak bawak g jenjalan pun dah x risau daa.. :)

Perkembangan tsaqif skrg nie..
sangat aktif...semua benda die nak masuk mulut...
asyik nak berpaut kat org..maybe nak belajar berdiri...

Syukur Alhamdulillah...
Semua anak mama membesar dengan penuh kasih sayang..

seindahcerita: semoga mama jugak di kurniakan anak..:)
Continue Reading…

Tanda Cinta

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..salam jumaat..sekejap je kan dah hari jumaat.. Mana idak nya yang kerja di wilayah dapat extra 2 hari cuti kan...total dapat la 4 hari..kerja 3 hari...esok lusa cuti lagi.. :P

Oklah just nak share ckit ilmu di pagi jumaat yang indah ini bersama-sama..

Tengah hari semalam murah rezeki, kakak kat tempat kerja bawa laksa.. lama jugak tak makan laksa..
tetiba dapat telur love..wow!
Tapi xde maknanya nak sayang2 makan ye...
ku telankan aje..hahaha...

Oklah nanti sambung lagi..:)

seindahcerita: semoga hari ini lebih baik...:)



Continue Reading…

Nieki kembali

Assalamualaikum..

Semalam nieyl maklumkan perkhabaran yang nieki hilang kan..semalam balik rumah memang merengek macam budak2...asyik merayu supaya nieki balik ke rumah.. ( rimas en.husband)

Dalam pukul 6.00 petang semalam naik moto ngan en.husband keliling kampung cari nieki..
tengah-tengah ronda tuh,moto mati tengah jalan..eh..ape hal lak nie kan.. en.husband kata minya abis..aduhai...hati dah la x tenang carik nieki tak jumpaaa...

lepas tu kena tolak moto pulak tuh...tapi tolak santai2 je laaa..sambil tuh mata melilau carik nieki.. panggil-panggil nieki...nieki...nieki..sampai saja rumah,terdetik di hati nak tanya makcik jiran sebelah rumah nieyl nie kalau-kalau la dia ada ternampak ke kan..

nieyl : acik, ada nampak tak kucing anje warna oren
Jiran : tengah hari tadi nampak kat belakang umah acik

(dalam hati mengharap dpt petunjuk)

Jadinya nieyl pegi la belakang rumah makcik tuh, tempat yang dia kata nampak nieki tuh..
malangnya pergi tak ada dahhh...luruh rasa hati ini memikirkan nieki...

tiba....tiba...

jiran : anje....anje...nie ha diaaaa...
nieyl : (berlari ke rumah makcik tuh)

Ya Allah...hanya Allah sahaja tahu perasaan nieyl bila melihat keadaan dia yang ketakutan..
kebuntuan,kelaparan,kehausan..dia duduk diam di penjuru rumah jiran nieyl..
masa nieyl nak angkat dia..nieyl bagi di bau tangan nieyl dulu..supaya dia kenal mama dia.. dia tak lari..klu orang yang di tak kenal dia garang tak pun dia lari..

masa angkat dia..nieyl peluk diaaa..seerat2 nya...
Ya Allah..susah hati bila dia tak ada depan mata...
walaupun skrg nie ada 4 ekor lagi kucing kat rumah tuh..nieki nie dia sangat istimewa dalam hidup nieyl selama 3 tahun nieyl jaga dia seawal usia dia 3 bulan..

terima kasih kepada yang mendoakan semoga nieki pulang..








seindahcerita: tgh buat senarai barang yang nak beli untuk deco workstation nieyl :P
Continue Reading…

Yeay..workstation dah siap..

Assalamualaikum..

Pagi-pagi datang kerja ada 2 perasaan.. yang pertama sangat happy bila workstation dah siap..
network dan power semua dah boleh di gunakan,jadi dah boleh buat kerja seperti biasa.
Yang keduanya,sedih sebab malam tadi nieki (kucing) terlepas dan hilang sampai skrg tak dijumpai..
Balik kerja nie nak teruskan misi mencari dia di seluruh kampung..:(

Ketepikan sekejap kesediham tuh..walaupun dalam hati dan otak nie dok fikir psl nieki..

Ini workstation nieyl yang baru..sangat la open tak macam dulu lagi privasi giler..
tak apa la nak buat mcner kan...amek aje la orang dah bagi tempat nie..daripada tak ada kan.
ha..jadi jangan nak bising kenapa meja ku penuh ngan barang2 perhiasan yang comel2 yea..
nie baru sikit...belum keluarkan semua lagi...hihihi..
Skrg nie tgh senaraikan barang2 nak di beli gaji nanti..haha..untuk memberi keselesaan ketika bekerja
apa dia?hihi..
1)speaker
2)mini radio
3)bunga perhiasan meja
4) macam2 lagi..

Oklah...untuk first entry nie yea..nanti update lagi..
bye..bye..

seindahcerita: Semoga nieki kembali..:(
Continue Reading…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...